Lager ca. 12 stykker
ovn temp 220C
570 g hvetemel
30 g havrekli
2 ts tørrgjær
1 ts finsalt
2 ts brun sukker (farin)
400 – 450 ml kaldt vann fra springen
i tillegg trenger du
2 ss honning
1 egg til pensling
frø om du ønsker å strø bagel med noe godt….
Lag deigen.
Rør sammen det tørre og rør inn 400ml vann. Tilsett mer vann om nødvendig, slik at du ikke har noen tørre flekker i deigen. Elt deigen – for hånd eller med hjelp av kjøkkenmaskin til den er glatt og elastisk.
Dekk deigen til og la den heve et par timers tid.
Del deigen i like store emner. Legg gjerne deigen på vekten og del med så mange bagels du ønsker å lage slik at de er like store. Jeg endte opp på 85g per bagel og fikk 12 stykker.
Trill til rundstykker og stikk et hull i midten med tommelen. Strekk ut deigen slik at hullet blir stort og fint.
Legg bagels på et brett, dekk til og la de hvile 10-15 min.
Kok opp en stor kjele (jo større, jo flere bagels kan du koke samtidig) med vann. Rør inn honning.
Legg bagels (så mange du får plass til) oppi det kokende vannet og la de koke 1 minutt før du vender de. Kok 1 minutt på denne siden også. Legg de over på en rist ok kok neste omgang med bagels (prøv å gjøre det i så få omganger som mulig).
Flytt bagels over på et stekebrett, pensle med egg og strø med frø om ønsket.
Sett i varm ovn og stek i 12-15 minutter til de gyllenbrune.
La de avkjøle på rist og nyt!
Bagels er fine å fryse og tiner relativt raskt.
Del de gjerne i to før du fryser de og legg de i brødristeren for å tine/friske de opp.
Find it online: https://matpaabordet.no/2024/04/18/vidunderlige-bagels/