Du har sikkert hørt den før – ikke pisk fløten så mye at den blir til smør….. Hver gang jeg pisker fløte tenker jeg på dette, men så liker jeg fløten «lett pisket» og har igrunnen aldri stått i fare for å lage smør.
Men hvorfor ikke dra det helt ut en gang…… pisker du fløte så lenge at det blir smør får du ikke bare smør men også et bi-produkt : «buttermilk» eller kjernemelk som det heter på godt norsk. Kjernemelk er ikke mulig å kjøpe i butikkene – Tine anbefaler at man bruker skummet kulturmelk som erstatning – så ta vare på kjernemelken og bruk den neste gang du skal lage pannekaker, muffins, is, smoothies, marinere kylling eller annet. Kjernemelk har lite fett (du har tross ut skillt ut det meste for å lage smør) og har mye smak. Har du ikke tenkt å bruke det med det samme kan du bare fryse det.
Men tilbake til smør produksjonen….. Jeg brukte 1/2 liter kremfløte og endte opp med 250g smør og 350ml kjernemelk.
Ha fløten oppi kjøkkenmaskinen din og sett i gang med piskingen. Det blir først lett pisket, så stiv pisket og så vil du se at fløten begynner å klumpe seg. Pisk videre til klumpene begynner å forme en masse og det er en del væske (kjernemelk) som har skillt seg fra fløten. Dette tok ca. 10 minutter.
Hell smøret og kjernemelken over i en sil som er satt over en bolle. Press smøret med sleiv eller hendene sammen for å skille ut enda mer kjernemelk. Når du har en fast fin masse er du ferdig. Ønsker du saltet smør blander du dette inn i smøret nå. Pakk smøret i papir eller plast eller ha opp i skåler tildekket med plast. Kos deg med den fantastiske smaken av smøret på hjemmebakt brød for eksempel….
For bedre holdbarhet¸ vask det ferdige smøret i rennende, kaldt vann til vannet er helt klart. Klem deretter ut vann, kna inn salt og pakk smøret. NB! For all del, stå med øynene vendt mot mikseren i det fettet begynner å klumpe seg!!!
Jeg synes det blir mere smak i smøret med syrnet fløte. Enig i det med å vaske smøret. Etter å ha saltet det lar jeg det stå natta over og vasker det igjen. Jeg elsker smaken av hjemmekjernet smør som jeg vokste opp med 🙂