Hvis jeg forteller deg at det eneste du trenger å gjøre for å lage denne retten – one pot wonder – er å ha alt opp i en gryte, koke det opp og sette det hele i ovnen et par timers tid – ville du tro meg?
Gjør det, for det er sant.
Ikke bare det, men retten er komplett i seg selv – kjøtt, poteter og grønnsaker – du trenger altså i prinsipp ikke å servere noe annet til. Et glass rødvin kanskje. Eller noe godt brød.
Yepp, dette er den ultimate retten – en ordentlig ‘one pot wonder’! Ypperlig for en søndag hvor du kanskje har lyst å stikke ut på en liten skitur eller sløve foran peisen mens middagen lager seg selv. Herlig!
Synes du denne one-pot teknikken er spennende, har jeg flere oppskrifter på lur – sjekk her:
Og så kan jeg bare anbefale at du lager og serverer tyytebærgelé til. Dette er en enkel gelé å få til og oppskriften finner du her.
Du kan ikke skrive hvor mye man ca trenger til 2 personer?
Hei M
Jeg tenker at det beste å gjøre er å dele oppskriften på 2 også fryse ev. rester.
hilsen
ina
Hei,
Denne ser kjempegod ut! Jeg klarer ikke balsamico, kan man bytte ut balsamicoeddik med noe annet? Eller tror du ikke jeg vil merke balsamicosmaken nevneverdig?
Hei Kari
Balsamico er ikke essentiell, men gir litt dybde til sausen.
Du kan erstatte det med rødvinseddik og litt brunt sukker om du vil, men smak gjerne først.
Er du fornøyd med smaken, trenger du hverken balsamico eller noe som erstatter det.
hilsen
ina
Kan den stå på stekeplaten istedenfor i ovnen? Eller kan den stå i ovnen uten lokk? Den eneste gryten jeg har som tåler ovnen har gummi på lokket 🙁
Kan jeg droppe å ha i potetene, og heller servere dette med ris til? Må jeg i såfall minske mengden med væske i det?
Hei Mira
Ja, ikke noe problem å droppe potetene.
Jeg hadde ikke minsket på mengde væske om du dropper de – litt ekstra saus er aldri dumt….
ina
Prøvde denne gryta i dag. Superenkel å lage. Kjøttet ble mørt og godt. Oppskriften holdt akkurat til 5 personer. Jeg brukte ca 900 gram kjøtt, men burde ha fulgt oppskriften på 1,5 kg da det ble litt lite kjøtt. Gryten var veldig smakfull og god. Jeg tok oppi litt chilli i tillegg. Anbefales på det varmeste
Takk Rita – hyggelig å høre at det smakte og at du anbefaler oppskriften 🙂
ina
Jeg hadde i litt knutekål og sellerirot i tillegg.og en dæsj basilikum og tørket knust kantarell. Nam nam!
Om man ikke er superglad i gulrot (sykt, jeg er klar over det), hvilke andre rotgrønnsaker kan funke?
Hei Kjell
Hva? Er du ikke glad i gulrot? Men helledussen
Men til spørsmålet ditt. Hmmmm. Det er som er fint med gulrøtter at de også gir litt farge til retten. Du kunne bruke paprika, men de må i så fall røres inn helt til slutt. Jeg hadde kanskje latt de koke med gryta i 10, maks 20 minutter.
Jordskokk er et annet forslag – de tåler å kokes lenge.
Brokkoli eller bønner kunne du også ha opp i, men som med paprika hadde jeg hatt de i tilslutt slik at de beholder litt krønsj.
Lykke til!
ina
Pastinakk
Hei.
Denne så spennende ut, og må testes i vinterferien, men kan jeg bytte hvetemelet med noe annet?
Hei Camilla
Du kan droppe hvetemel og røre inn maisenna eller potetmel mot slutten for å tykne sausen.
hilsen
ina
Hei.. Kan jeg droppe løken ❓ Er ikke så glad i det
Det kan du selvfølgelig Anne Berit 🙂
hilsen
ina
Kan den lages i en stor ildfast form?
Ja, det kan den 🙂
Hei, vi holder på med denne Gryten i en La Creuset kjele men her har vi ikke plass til halvparten engang.
Den er 4.2L
Også til 4 pers som du sier? Her er vi 3 og ser jo at dette blir ALT for mye!
Men vi får fordele det utover, ha poteter i egen kjele, andre grønnsaker i annen og hovedmassen i selve gryten.
Hei Janne
Jeg må bare beklage at jeg ikke har angitt porsjoner i oppskriften – det er nå gjort.
Og ja, en 4.2 liter gryte blir nok for liten.
Håper det smakte likevel!
hilsen
ina
Har ikke kraft av storfe:/ kan dette kjøpes eller bruke noe annet? Evt hva? 🙂
Hei Anonym
Du kan gjerne bruke buljong istedenfor kraft 🙂
Skal potetene skrelles?
Hei Gry
Nei, de trenger ikke å skrelles.
Vask de godt og skjær vekk ev. flekker.
Dette ser godt ut og perfekt for min lørdags lunsj/middag…men dersom den vil bli stående i ovnen lenger enn 2,5 time, hjelper det å ha lavere temperatur? Om det feks. blir 3-4 timer..s
Er ikke 1,5 kg kjøtt veldig mye til 4 personer?
Jo Mari, det har du rett i. Jeg ser at jeg svarte at det holdt til oss 4 og at det ble noe til overs. Det er kanskje mer riktig å si at det holder til 6-8 personer.
Kan man bruke leirgrytee?
Ja det kan du Grethe 🙂
Hei, skal lage denne i morgen, men bør jeg brune kjøttet lett før jeg putter det i gryta?:)
Hei Nina!
Nei, det trenger du ikke 🙂 hilsen ina
Kan denne lages i en slow-cooker? Ser helt nydelig ut og skal definitivt prøves ut i påsken
Hva med å bytte ut en halvliter med kraft med en halvliter Guinness?
Ja, why not Christer 🙂 God idé!
Hei! Hvor mange grader sette du på ovnen?
150 grader – står i begynnelsen av oppskriften, rett under undertittelen ‘fremgangsmåten’ 🙂
Kan man bruke Bankekjøtt/sosekjøtt ?
Kan en vanlig jerngryte brukes?
Det kan det Ingunn.
Hvor mange liter rommer det? Har en støpejernsgryte som rommer 4,2 liter, og ønsker å lage 1 1/2 oppskrift. Kan det gå eller blir det knapt?
Hei Ida
Det kan bli litt snaut om du skal lage 1.5 oppskrift – anbefaler en litt større gryte 😉
ina
Kan jeg bytte ut mel med maisenna? Event va mengde. Har ei som ikke tåler mel i huset.
Hei Astrid
Litt usikker på hvor mye maisenna du trenger da, men tror jeg hadde brukt 1 ss.
Jeg har brukt mer melne poteter i gryter når jeg ikke kan bruke mel. Det fungerer det og!
Så smart Aud 🙂
Hvor lang tid, å styrke i rin slow coocker?
Mvh Marianne
Hvilke sorter poteter er små kokefaste?
Hei!
Ser og høres godt ut! Hva får du kraften fra? Kan oksefond som kjøpes ferdig fra butikken brukes?
Hei Nina
Jeg bruker som oftest buljong om jeg ikke har kraft – oksefond gjør også susen 🙂
Hei, denne så fristende ut. Lurte bare på hvilken temp har du på stekovnen og setter du gryten på rist på nederste rille ?
hei Kristin – Ovn temp er 150C og jeg setter den på en av de nederste rillene ja 🙂
Passer det å bruke 4.2 liters gryta fra Le Creuset?
Det gjør det Britt! 🙂
Hei:-)
Hvor mange personer er oppskriften beregnet på?
Hei Janne – oppskriftene er stort sett beregnet på vår familie, og vi er 4. Synes å huske at vi hadde noe til overs, men ikke mye 🙂
Hei!
Skal lage denne i dåpen til søndagen, så kommer ikke til å ha plass i ovnen, kan jeg da ha den på plate? Lager den i dagen i forveien.
Mvh Jane
Hei Jane
Ja, det går fint an å lage den på komfyren. Pass på at du bruker en tykkbunnet gryte, holder relativt lav varme og rører inn i mellom slik at det ikke brenner seg fast i bunnen 🙂
Lykke til med dåp!
Må det brukes sjalottløk?! Kan det brukes vanlig løk og hvor mange?!
Hei Lume! Nei du trenger ikke å bruke sjalottløk men de er veldig fine å bruke da de holder formen under koking. Du kan også bruke vanlig løk, skjær de i 4 båter, få med roten slik at de har bedre sjans å holde sammen under kokingen 🙂 Lykke til!
Kan restene fryses?
Det kan de Linda!
Husk å merke på posen eller boksen hva det er du har fryst ned og dato – så blir den lett å kjenne igjen 🙂
Hvor mange er dette beregnet til?
hei Terje!
Sorry, skjønner at jeg ikke er flink nok til å angi porsjoner i oppskriftene. Denne gryteretten er for 4 personer 🙂
Deler du opp potetene?
Hva kan kjøpes som tilsvarer kraft av storfe? Jeg har ikke liggende i fryseren.
Kan jeg bruke balsamico med smak av hvitløk?
Denne skal jeg lage i morgen. Da blir mannen min glad
He, he, det er nesten det fineste med matlaging – å gjøre andre glad 🙂 Håper mannen din ble fornøyd Grethe!
Hele hvitløksfedd i denne, spises disse eller taes de ut når gryten er ferdigkokt?
Hvitløksfedden koker litt hen i gryteretten Hilde, men er du heldig og finner en så er det bare å spise 🙂
Smakte heilt nydeleg Magen blei mett før augene
Å det liker jeg å høre Sonja!
Hei :-). Denne gryten så veldig god ut. Jeg har glutenintolleranse og lurer på om den kan lages uten mel? Evt hva kan jeg erstatte melet med? M.v.h Anne Berit
Hei Anne Berit
Ja, du kan gjerne bytte ut hvetemel med 1 ss potetmel 🙂
Hei! Kan gryta lages dagen i forveien? Har ikke 2,5t til småkoking den dagen jeg ønsker å servere den 🙂
Hei Elise
Ja du kan lage den dagen i forveien og varme den opp dagen du ønsker å servere.
Lykke til!
Super mat for en crock pot !!! Namnam !
Helt klart Winnie!!
Hei! Tenkte å lage denne til selskap med 9 personer, hvor mange er denne oppskriften beregnet til? Bør jeg doble?
Marianne
Jeg hadde doblet oppskriften for 9 personer Marianne.
Ikke noe problem om det blir noe rester… 🙂
Nydelig gryte, jeg brukte elgkjøtt og byttet ut eddiken med ett par glass rødvin. Alle fra 4-75 spiste med stor apetitt, så mye skryt for så lite arbeid, tusen takk!
Se der ja, elgekjøtt og vin, ikke verst. Oppskriften tåler godt å pirkes i og det høres ut som om det ble en slager 🙂 Tall for fin kommentar, alltid hyggelig at oppskriftene brukes og ikke minst funker!
Hei ,
Kan man lage retten i en rømertopf gryte ?
På forhånd takk!
@Anomym – det kommer litt an på hva slags fond du bruker. Bruker du en konsentrert fond må du vanne den ut – det står vanligvis på pakken hvor mye du skal vanne den ut med. Ellers må du bare smake deg frem. Du trenger 1 liter velsmakende kraft/fond.
@Anonym – kan høres ut som om du fikk tak i feil eddik – Du kan også sløyfe eddiken – den er ikke avgjørende i oppskriften, gir gryteretten bare en ekstra dimensjon.
Hvor mye fond skal man evt bruke?
Og var det rett med balsamico vin eddik?, eneste eddiken med balsamico jeg fant..
Så kjempegodt ut, lager det nå… Måtte kjøpe kjøttfond… Har kokt i halvannen time, smaker på sausen, men den er så suuuur, hva har jeg gjort feil? 🙂
Ser helt nydelig ut 🙂
Ser at jeg er veldig sen med svar….
Du kan igrunnen sløyfe balsamico eddik, den runder av smaken på sausen. Du kunne også bruke en ss ripsgelé for eksempel..
Hei, takk for en innspirerende blogg.Tenkte å lage dette i morgen. Jeg bare lurte på en ting, jeg mangler desverre balsamico-eddik. Kan jeg erstatte det med noe annet? 😉
Marit
Ikke noe problem å lage den uten stekeovn, vil ta omtrent like langt tid på kokeplate…
Har forsøkt denne retten, utrolig godt! Vil gjerne lage den i dobbel porsjon på tur, men har ikke stekeovn. Hvor lang tid bør jeg beregne ved å lage den på kokeplate?
Så hyggelig Teresa! Veldig gøy at du ble inspirert til å prøve oppskriften og enda bedre at det ble så godt 🙂
Kom over denne siden for noen dager siden,og må si det er myye godt å spise her ! Lagde denne gryta i går,og den var nydelig !! Kommer helt sikkert til å lage denne flere gamger :o)
Det holder med 2 små eller 1 stor … har lagt det til i oppskriften 😀
Hvor mange laurbærblad skal man bruke?
Ha,ha, ja, dårlig idé å se på bilder av mat når man er sulten 🙂
Og forresten, jeg synes ikke det er latskap å ‘lage alt i en gryte’ – det er bare praktisk 🙂
Lykke til!
Jeg siklet nesten da jeg så bildet. Ok, det er natt, jeg er kjempesulten, og da blir sånne bilder nesten en lidelse.
Takk for oppskriften,- den skal prøves, siden jeg er litt lat og liker «alt i en gryte-mat» 🙂
@Trude – nå, hvordan smakte det?
@ Anonym – its just as yummy as it looks, so go ahead and make it 🙂
Im definitely gonna make this one day. Looks delicious 🙂
TIPS: Eg måtte til med min 8 liters store Ikea-gryte. STOR gryte må til!
I dag blir det One pot wonder! Fikk ikke tak i anbefalt kjøtt. Endte opp med å koke kraft på skikkelige kjøttbein i kombinasjon med rundbiff (kjøpte en stor steik som jeg vil dele opp). Håper at det blir god smak allikevel. I skrivende stund koker jeg kraft. Den har snart kokt i 5 timer. Spennende!
@ Anonym – ja, det finnes mange gode måter å lage lignende gryterett på – kunne ha skrevet en hel bok….:)
@ Helene – gjør det! Enkelt og godt 🙂
Akk, dette ser jo helt himmelsk ut! Må testes 🙂
Jeg har en oppskrift som er veldig lik denne som jeg har laget med hell mange ganger, men jeg synes jeg får en bedre smak av å brune kjøttet først. Høyrygg er dødsgodt når det får stå og godgjort seg lenge på denne måten. Tror jeg må ut og kjøpe litt 😀 En variant jeg lager er og droppe potetene fra gryta og heller lage en potetstappe med creme fresh og hvitløk ved siden av. Oj, sulten ja.
Hmm det er jeg litt usikker på, jeg pleier å ha ‘hjemmelagd’ i frysen. Mener at jeg har sett frossen storfe kraft på meny tidligere. Du kan alltids bruke en god fond istedenfor. Lykke til!
1 liter kraft av storfe….får man kjøpt dette ferdig?
@Torill – ja det kan du helt sikkert – og på halvparten av tiden tenker jeg 🙂
@ Anonym – takk, takk, gjorde meg litt flid med dette bildet 🙂 Ser at jeg er blitt bedre å ta bilder med tiden – ser på skrekk og gru på de første bildene som ligger på bloggen. Og du har helt rett – jeg blir også fristet til å prøve oppskrifter etter å ha sett fine bilder. Viktig det!
@ Merete – 4 -5 pers.
God helg alle sammen!
Hvor mange personer holder dette til?
jeg elsker matblogger med gode bilder, det gir skikkelig lys tå prøve oppskriftene!sidne
Jeg lager en lignende rett i trykkoker, det trengs bare 1 time. Kjøttet faller da fra hverandre lett.
Kan vel lage denne i trykkoker også, tror du ikke?
@ Magne – takk! Passer godt med gryterett denne kalde vinterhelgen!
@ Cecilie – takk Cecilie, veldig gøy at gryteretten er en del av helgens beste mattips!
Hei! Gryten ser nydelig ut!
Jeg har laget en artikkel på SOL om «Helgens beste mattips» hvor din oppskrift er med:
http://www.sol.no/helse/2012_02_03_1801_helgens-beste-mattips.html
Håper det er greit – takk for fin oppskrift!
Hilsen Cecilie i SOL
Bra blogg!
Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!
Nei, bruner ikke kjøttet, bare legger det opp i med resten av ingrediensene. Ovn temp 150C – lykke til!
Nam dette har jeg lyst å lage 🙂 Bruner du kjøttet først eller legger du det rått oppi gryta? og hvilken temperatur anbefaler du å ha på ovnen?
Takk Maria – brukte faktisk litt tid på bildet 🙂
Takk Inghild – ja gryteretten må prøves, den er bare så enkel å lage. Veldig hyggelig å høre at du har begynnt å bake brød igjen, yay!! 🙂
mmm, det såg veldig godt ut! Og så enkelt! Må prøvast ein dag 🙂
Har forresten prøvd meg på dei superenkle no-knead brøda dine og, og er veldig fornøgd med at eg har tid til å bake brød igjen 🙂
Fin blogg!
Fantastisk bilde! Får vann i munn 🙂