Aprikos syltetøy er laget og nå bærer det videre med aprikos chutney – må jo prøve noe nytt….. Denne chutney´en er spicy – hvor spicy reglerer du selvfølgelig selv, men særlig til indisk synes jeg det smaker ekstra godt med noe som har litt «kick» – tenk spicy mango chutney bare med aprikos…. Og se på fargene – det er jo verdt å lage bare på grunn av det!
Aprikos chutney
- 2 tørkede rød chilli
- 2 laurbær blad
- 2 ts koriander frø
- 1ts svart pepperkorn
- 1 ts gule senneps frø
- 1 hel hode hvitløk
- 10cm fersk ingefær
- 1kg aprikoser, sten fjernet og kuttet i 4 deler
- 500g tørkede aprikoser
- 750g hakket rød løk
- 200g hakket selleri
- 1 rød paprika
- 1 ss salt
- 750ml hvitvinseddik
- 500g demerara sukker (gyldent rørsukker – hvis du ikke får tak i dette, bruk 250g sukker og 250g brunsukker)
Oppskrift basert på apricot and red onion relish fra Jams & Chutneys, Preserving the Harvest.
Steg 1 : Ha all krydder (chilli, laurbær, koriander, pepper, sennepsfrø) i en krydder kvern og fin kvern. Alt. kan du knuse de for hånd i en morter.
Steg 2: Ha skrellt hvitløksfedd og skrellt ingefær (kutt gjerne i biter) i en food processor og kjør til det er finhakket.
Steg 3 : Ha alt opp i en tykkbunnet gryte (også krydder og hvitløk/ingefær blandingen)
Kok opp blandingen langsomt, og rør til sukkeret har smeltet. La det koke en 30-40 minutters tid til det begynner å tykkne. Pass på! Det setter seg fort fast i bunnen av gryten på slutten av koketiden. Hvis det skulle brenne seg fast, ikke prøv å rør det opp. Hell heller over i en ny gryte og fortsett kokingen. Chutney´en vil tykkne noe – hell gjerne en skje chutney på en asjett for å se hvor stiv den blir når den avkjøler.
Hell over på rene, varme steriliserte glass og sett på lokk. Når de er avkjølt, sett på etikett. Gled deg til kalde høst dager hvor du kan servere en kylling curry med din aprikos chutney. Chutneyen kan du også bruke til ost eller smør på brød i forbindelse med en kylling sandwich for eksempel….
Hei Merridith
Jeg kjøpte disse her http://nordicpack.no/
Ellers kan du kjøpe syltetøy glass i diverse butikker, Jernia, Ikea, og mange kjøkken butikker.
Hei, Ina! Hvor kjøpte du de flotte sylteglassene på bildet? I USA brukte jeg Ball Canning Jars men de er ikke tilgjengelige her i Norge.