Grunnoppskriften her er den samme som for berlinerboller, men i motsetning til berlinerboller stekse disse i ovnen. Det kunne du forsåvidt også gjøre med berlinerbollene. Steker du berlinerbollene i ovnen dypper du de i melk når de kommer ut av ovnen (altså fortsatt varme) og ruller de i sukker for så å fylle de med syltetøy når de er helt avkjølt. Men ærlig talt, det skal mye til for å slå en sjokoladebolle…
Til ca. 30 doughnuts trenger du:
ingredienser
Til deigen
2ss smør
0.5l melk
2 egg
850g hvetemel
1ts salt
1ts vaniljesukker
100g sukker
2.5ts tørrgjær
Til sjokoladefyll et
5dl melk
3ss maizena
½ ts salt
150g mørk sjokolade, grovhakket
1 ts vaniljeekstrakt
Til sjokoladeglasuren
200g melis
4ss kakao
ca. 3 ss melk
1ts vaniljeekstrakt
fremgangsmåte
Ovn temp. 225°C.
Smelt smøret i en kjele. Ta av varmen. Hell i melken og rør i eggene. Rør mel, salt, vaniljesukker, sukker og tørrgjær sammen i en annen bolle. Hell det våte i det tørre og arbeid deigen sammen enten ved hjep av kjøkkenmaskin eller for hånd. Elt godt, gjerne en 15 minutters tid. Deigen skal være litt klissete. Legg deigen i en ren bolle, dekke den til og la den heve et lunt sted til det har doblet i størrelse, 1-2 timers tid.
Hell deigen over på en lett melet flate. Strekk eller rull den lett ut til en tykkelse av ca. 1.5cm. Stikk ut sirkler med hjelp av et drikkeglass. Løft sirklene forsiktig over på et bakebrett dekket med bakepapir. Dekk brettene med rene håndkler og sett de et lunt sted, en halvtimes tid.
Sett i forvarmet ovn og stek i 10 minutter. La de avkjøle på en rist.
Sjokoladefyll
Ha melk, maizena og salt i en gryte. Kok det opp under omrøring til det koker og tykkner. Fjern fra varmen. Ha sjokoladen i blandingen og rør til glatt. Rør inn vaniljeekstrakt til slutt. La fyllet avkjøle helt.
Sjokoladeglasur
Rør melis og kakao sammen. Rør inn melk til du har ønsket konsistens (ikke for rennende). Rør inn vaniljeekstrakt.
Ha fyllet i en sprøtepose. Lukk toppen med en klemme eller strikk. Klipp av en liten bit av tuppen (klipp en liten bit, du kan alltids klippe større). Lag et hull i doughnuten med en pinne. Før tuppen av sprøyteposen inn mot midten av doughnuten og sprut ca. en spiseskje med fyll inn i baksten.
Dypp toppen av baksten i en skål med glasur, la det renne noe. Legg baksten så med riktig side opp på en rist og la glasuren stivne.
Tips
Om sjokoladefyllet skulle klumpe seg kan du presse den gjennom en sil. Alternatvt kan du bruke en stavmiksere til å kjøre den glatt (den vil bli noe mer rennende).
Har du ikke sprøytepose kan du bruke en vanlig liten plastikpose. Ha fyllet i posen, lukk toppen med strikk eller klemme og klipp av en liten bit av en hjørne. Klipp alltid mindre hull enn det du trenger, du kan alltids klippe større.
Hei! Jeg har lyst å lage sjokoladeboller, men lurer på hvilke temperatur du har stekt de? Tusen takk for alle deilige oppskrifter som du deler med verden!!!! 🙂
Hei! Jeg har lyst å lage sjokoladeboller, men lurer på hvilke temperatur du har stekt de? Tusen takk for alle deilige oppskrifter som du deler med verden!!!! 🙂
De er stekt på 225grader – har rettet i oppskriften nå.
God bakst!
ina
Du har en nydelig blogg, Ina! Virkelig gjennomtenkt!
Laget nettopp en porsjon med sjokoladeboller, de var himmelske…<3
Tusen takk Farha!
Og så hygggelig at du lagde sjokoladeboller 🙂