Chili con carne finnes i utallige varianter – dette er min. Det vil si, dette er min grunn oppskrift for som oftes legger jeg noe til eller sløyfer noe annet, det kommer litt an på hva jeg har for hånden.
Som med de fleste gryteretter er dette en ypperlig anledning å bruke rester. Har du for eksempel noe annet enn kjøttdeig – kanskje noe kvernet svinekjøtt for eksempel så bruk det. Har du noe chorizo eller andre spicy pølserester, ha det i i gryta. Har du noen slitne paprika, maiskolber, tomater, osv – sleng de i gryta, der vil de gjøre nytte for seg og du rydder samtidig opp i grønnsaksskuffen.
Lag gjerne chili con carne dagen før, den har godt av å ‘modnes’ litt. Gryteretten egner seg også godt til frysing om du vil lage ekstra for en annen dag.
Chili con carne, 8-10 porsjoner
ingredienser
2 løk, grovhakket
2 gulrøtter, hakket
3 hvitløksfedd, finhakket
400g kjøttdeig
400g karbonadedeig
2-3 ts spisskumin
1/2 ts chilipulver ( vi begynner forsiktig) - gjerne røkt
2 bokser à 400 g hakkede- eller cherrytomater
1 boks à 400g røde eller svarte bønner
1 boks à 200g mais
olivenolje til steking
salt og pepper
fremgangsmåte
Varm litt olje i en stor gryte, og stek løken til den begynner å bli myk. Ha i gulrøttene og stek videre. Ha i hvitløk til slutt og slå ned varmen – hvitløken skal ikke brenne.
Mens dette surrer, steker du kjøtt- og karbonadedeigen i en stekepanne. La stekepannen bli rykende varm og tilsett litt olivenolje. Stek kjøttet i 3 omganger. Steker du for mye kjøtt av gangen mister du for mye varme og kjøttet kokes istedenfor å stekes og det vil vi jo ikke – vi vil ha fin karamellisert farge på kjøttet. Tilsett krydder under steking – spisskumin, chili, salt og pepper. Ha kjøttet over i gryta når det er ferdigstekt og begynn på neste porsjon.
Når all kjøtt er ferdigstekt har du tomater opp i gryta. Skyll tomatboksene i litt vann og hell vannet opp i den varme stekepannen. La vannet koke opp mens du skraper bunnen fri for krydder- og kjøttrester. Hell dette vannet i gryta.
Hell av bønner og mais og skyll raskt med litt kaldt vann. Ha de opp i gryta.
La retten småputre en god stund, gjerne en times tid. Smak til med krydder om nødvendig.
Server chili’en med ris – gjerne brun ris – oppskjært avokado eller guacamole, rømme og hot sauce. Litt ost på toppen er heller ikke gærnt.
Beklager, ville bare ha oppskriften tilsendt og trodde kommentaren jeg måtte legge inn ble sendt med e-posten ikke publisert på bloggen…
Hei Siren
Har slettet de to andre kommentarene 🙂