Ja, nå har jeg også bakt babka! En søt gjærbakst med deilig sjokoladefyll – masse deilig sjokoladefyll!
Ikke bare er det masse sjokoladefyll men det kommer litt pistasjnøtter i tillegg og mens kaken er varm pensler du toppen med en sukkerlake slik at den blir blank, søt og deilig klissete på toppen. Dette høres fristende ut ikke sant?
Vel, det er bare å sette i gang. Det er ikke verre enn at du lager en søtgjærdeig og så et sjokoladefyll. Deig rulles ut, sjokoladefyllet spres utover og så ruller du det hele sammen. For å få den fine flette effekten skjæres pølsa på langs og så tvinnes de to halvdelene sammen slik at sjokoladefyllet eksponeres. Jeg har lagt ved noen bilder av prosessen lenger ned i innlegget – noen skjermdump fra snapchat der jeg lagde den ‘live’ i tilfelle du ikke fikk det med deg.
Dette er en kake for alle anledninger eller for helt vanlige dager der du har lyst på noe søtt og klissete med akkurat nok sjokolade.
ingredienser
Babka
400g hvetemel
50g sukker
1/2 pakke tørrgjær
50g smør
200ml melk
1 egg
Sjokoladefyll
100g smør
150g kokesjokolade
50g melis
30g kakao
Sukkerlake
1 dl sukker
1 dl vann
fremgangsmåte
Ovn temp 180°
Lag deigen. Rør hvetemel, sukker og tørrgjær sammen i bollen til kjøkkenmaskinen.
Smelt smøret og ha opp i melken slik at du har en lunken blanding. Ha egget opp i og rør sammen.
Sett kjøkkenmaskinen i gang og hell melkblandingen i melblandingen. La kjøkkenmaskinen elte deigen til den er smidig, ca. 10 minutter. Deigen er klissete, ikke vær fristet til å tilsette mer mel. Dekk deigen til og la den heve til den har dobblet i størrelse (ca. 1 time).
Det går selvsagt også fint an å lage deigen for hånd. Rør det våte i det tørre. Hell deigen ut på en melet benk og elt til den er smidig. Legg den i en ren bolle, dekk den til og sett den til heving.
Lag sjokoladefyllet mens deigen hever. Smelt smøret. Bryt sjokoladen i mindre biter og ha det opp i det varme smøret. Rør inn melis og kakao. La det sjokoladefyllet avkjøle på benken.
Rull deigen ut til en firkant. Smør sjokoladefyllet jevnt utover deigen og rull den så opp til en pølse.
Skjær pølsen i to på langs og tvinn de to stykkene sammen. Legg den opp i brødformen.
Her er bildene fra snap storyen for å illustrere fremgangsmåten:
Om du ønsker kan du også strø hakkede pistasjnøtter over sjokoladeblandingen før du ruller den sammen. Jeg tenkte litt sent på det og strødde de derfor bare på toppen. Det ble også godt!
Kaken er så pen at det er nesten en synd å sette den i ovnen…
Dekk deigen til og la den etterheve en halvtimes tid. Sett den så i forvarmet ovn og stek den i 30-40 minutter.
Lag sukkerlaken mens kaken er i ovnen. Smelt sukkeret i vannet over svak varme. Når du ikke ser noen sukkerkrystaller igjen lar du laken koke opp. Ta av varmen og la laken avkjøle.
Når kaken er ferdigstekt pensles kaken med sukkerlaken mens den fortsatt er varm. La kaken avkjøle helt på rist.
Babka smaker helt fantastisk mens den fortsatt er lunken. Skjær eller bryt av skiver og NYT! ♥
Ahhh… Mmmm!