Eltefritt halvgrovt brød med solsikkekjerner

Eltefritt halvgrovt brød med solsikkekjerner

Det går litt lenge nå mellom oppskriftene på eltefritt brød, så jeg kjenner litt på at det er på tide å kome med en ny variant.  Hils derfor på eltefritt halvgrovt brød med solsikkekjerner.

Igjen, så er denne kombinasjonen et resultat av hva jeg hadde på studiokjøkkenet og ikke så veldig nøye planlagt. Det er i grunnen det som er det fine med brødbakst. Når du har gjort det en stund og kan lage brød på slumpen fordi du kan se eller føle når brøddeigen er slik den skal være uten å være så veldig nøye med målene, da er det bare å sette i gang og være litt kreativ.

Jeg holder meg til noen grunnregler når jeg baker eltefritt.

  • ca. 600g. mel skal til for en gryte på 4.2 liter.
  • brukere jeg grovere meler eller tilsetter frø, nøtter eller tørket frukt har jeg oppi litt ekstra tørrgjær.
  • til 600g mel buker jeg alltid minst 4 dl vann, gjerne mer om jeg bruker grovere mel typer.
  • jeg har heller for mye vann oppi enn for lite.

Og så er det bare å begynne å leke!

I denne omgangen hadde jeg en del solsikkekjerner som jeg ønsket å få brukt. Jeg som handler så mye (både til jobb og til hjemme) går ofte i surr i hva jeg har her og hva jeg har der. Det ender ofte i at jeg plutselig har dobbelt opp. Men, det er jo ikke alltid så dumt, for det er når jeg tvinges til å bruke ingredienser at jeg blir mest kreativ.

Her for eksempel, har jeg kjørt en liten håndfull solsikkekjerner til finhakket i min lille food processor. Tanken var å toppe brødet med et fint lag av dette før jeg satt den i ovnen. Og se så fint det ble!

Eltefritt halvgrovt brød med solsikkekjerner

Nå skal det sies at mye av toppingen drysset av når jeg først begynte å skjære i brødet. Neste gang vil jeg derfor spraye toppen med litt vann og press det litt ned i deigen før jeg setter den til steking.

Er du glad i å bake brød vil jeg gjerne minne om at du når finner over 100 varianter på eltefrie brød her på bloggen. Frister det ikke med eltefritt, finner du flere brødoppskrifter her. 

 

Eltefritt halvgrovt brød med solsikkekjerner – 1 brød

ingredienser
  • 550g hvetemel
  • 50g kruskakli
  • 1 ss saltflak
  • 1 ts tørrgjær
  • 50g solsikkekjerner
  • 450 ml vann
fremgangsmåte

Har du ikke laget eltefritt brød før, anbefaler jeg å ta en titt på denne filmen jeg har laget for å forstår konseptet.

Ovn temp. 250°C./220°C.

Ha hvetemel,kruskakli, salt, tørrgjær og solsikkekjerner  i en stor bolle og bland godt.

Tilsett vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk til deigen – bruk gjerne lokk om du har det til bollen – og la deigen stå og hvile 12- 18 timer på kjøkkenbenke

Hell deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen innover seg selv noen ganger. Legg deigen med brettsiden ned og dekk den til igjen.

Sett gryta (4.2l) i ovnen  etter en time med heving og sett ovnen på 250°.

Om du ønsker å ‘pynte’ brødet slik jeg har gjort, kjører du en liten håndfull solsikkekjerner i en food processor til de er finhakket. Dette kan du selvsagt også gjør for hånd med en god kniv.

Ta gryta ut av ovnen etter en halvtime. Lemp eller løft deigen over i gryta. Spray toppen med litt vann og strø finhakkede solsikkekjerner på toppen. Press de lett ned med fingrene.

Sett på lokket og sett i ovnen. Stek i 30 minutter, ta av lokket, sett temperaturen på 200° og stek i 15 minutter til.

Løft brødet ut av gryta og la den avkjøle på rist.

Om ikke du skal spise hele brødet med det samme kan den fint fryses, enten hel eller i skiver.

Eltefritt halvgrovt brød med solsikkekjerner

God bakst!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »