Det går litt lenge nå mellom oppskriftene på eltefritt brød, så jeg kjenner litt på at det er på tide å kome med en ny variant. Hils derfor på eltefritt halvgrovt brød med solsikkekjerner.
Igjen, så er denne kombinasjonen et resultat av hva jeg hadde på studiokjøkkenet og ikke så veldig nøye planlagt. Det er i grunnen det som er det fine med brødbakst. Når du har gjort det en stund og kan lage brød på slumpen fordi du kan se eller føle når brøddeigen er slik den skal være uten å være så veldig nøye med målene, da er det bare å sette i gang og være litt kreativ.
Jeg holder meg til noen grunnregler når jeg baker eltefritt.
- ca. 600g. mel skal til for en gryte på 4.2 liter.
- brukere jeg grovere meler eller tilsetter frø, nøtter eller tørket frukt har jeg oppi litt ekstra tørrgjær.
- til 600g mel buker jeg alltid minst 4 dl vann, gjerne mer om jeg bruker grovere mel typer.
- jeg har heller for mye vann oppi enn for lite.
Og så er det bare å begynne å leke!
I denne omgangen hadde jeg en del solsikkekjerner som jeg ønsket å få brukt. Jeg som handler så mye (både til jobb og til hjemme) går ofte i surr i hva jeg har her og hva jeg har der. Det ender ofte i at jeg plutselig har dobbelt opp. Men, det er jo ikke alltid så dumt, for det er når jeg tvinges til å bruke ingredienser at jeg blir mest kreativ.
Her for eksempel, har jeg kjørt en liten håndfull solsikkekjerner til finhakket i min lille food processor. Tanken var å toppe brødet med et fint lag av dette før jeg satt den i ovnen. Og se så fint det ble!
Nå skal det sies at mye av toppingen drysset av når jeg først begynte å skjære i brødet. Neste gang vil jeg derfor spraye toppen med litt vann og press det litt ned i deigen før jeg setter den til steking.
Er du glad i å bake brød vil jeg gjerne minne om at du når finner over 100 varianter på eltefrie brød her på bloggen. Frister det ikke med eltefritt, finner du flere brødoppskrifter her.