Hvis ikke, så er det på høy tid! Disse smuldrete, fylte småkakene er nemlig en drøm.
Rugelach består av to elementer – en paideig laget med kremost og fyll. Det finnes uendelig mange varianter på fyllet og du skal ikke se bort fra at det kommer flere på bloggen etterhvert. Men vi starter med sjokoladefyll og tar det derfra.
Paideigen lager du best i en food processor. Dermed unngår du å håndtere deigen unødig og får da en deilig, smuldrete deig. Deretter, som med alle paideiger, skal den få hvile, kjølig. Minst en times tid, men gjerne over natten.
Så formes kjeksene i denne umiskjennelige croissant formen. Og nå begynner det å bli interessant.
De ferdige formede rugelach skal avkjøles igjen før de skal stekes. Når du vil steke de er litt opp til deg. La de stå i kjøleskapet en halvtimes tid og stek de. Eller dekk de til og vent noen timer, eller til neste dag om du vil. Eller frys de! Ja, nettopp, frys ustekte rugelach og stek dirkete fra frossen (beregn litt ekstra tid). Det er da superpraktisk!
Kakene kan også fryses etter at de er stekt, men jeg innbiller meg at du får et bedre resultat av å fryse de før de stekes.
Uansett om du har tenkt å steke de med en gang eller ikke, så håper jeg at du prøver deg på oppskriften.
De forsvant nemlig i en fei her på kontoret, så neste runde skal lages om ikke så altfor lenge.
Ha hvetemel og bakepulver i en food processor og kjør til blandet. Skjær det kalde smøret i terninger og ha det også i food processoren. Kjør til du har en smulelignende masse. Ha opp i kremost og kjør til deigen har samlet seg til en grov masse.
Hell deigen over på kjøkkenbenken og elt den sammen. Ikke overarbeid deigen, det er helt greit hvis du ser at ikke smøret ikke er helt jevnt fordelt i deigen.
Dell deigen i to og trill til kuler. Flat de ut og pakk de i plastfolie. Sett kjølig, min. en time, men gjerne over natten.
Lag fyllet. Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen av varmen og ha sjokoladen i det varme smøret. Rør til sjokoladen har smeltet og du har en glatt blanding. Rør inn marsipanen. Bruk gjerne en ballongvisp for å få det glatt. Sett den kjølig.
Kjevle ut deigen til en sirkel på ca. 25cm. Spre halvparten av fyllet jevnt over deigen.
Skjær deigen i 12 like ‘pizza’ deler. Trill hver til en horn, begynn ytterst og rull innover til spissen.
Sett rugelach på et bakebrett med spissen under. Sett kjølig en halvtimes tid.
Pensle rugelach med egg og dryss med nøtter eller perlesukker eller begge.
Sett rugelach i ovnen og stek i ca. 20 minutter.
Du vil se at fyllet vil tyte litt ut av kakene under steking, men det gjør ingenting.
La rugelach avkjøle noen minutter på stekebrettet før du løfter de forsiktig over på en rist.
Spis de gjerne mens de fortsatt er lunkne.
Eller spar på de til de er helt avkjølte.
Resultatet er en ikke altfor søt kjeks, som er sprø og flaker seg lett, fylt med deilig sjokoladefyll.
Perfekt til kaffen!
Da ken jeg bare håpe på at det blir rugelach på deg og!
Hvis man ikke liker marsipan…kan man tilsette mer sjokolade da, eller bare droppe det?
Da kan du bare droppe det Hanna 🙂
ina