Asiatisk ribbe servert med bao buns (steam buns) et utvalg grønnsaker og hoisin saus er ute av denne verdenen godt! Mer er det i grunnen ikke å si om den saken.
Hemmeligheten bak ethvert godt måltid er gode ingredienser, og det gjelder selvsagt også når det kommer til ribbe. Kjøp gjerne økologisk enten i butikk, bondens marked eller reko ring. Vil du ha det levert, finnes det nettsider som for eksempel dyrket.no som tilbyr økologisk kjøtt. Eller kanskje du er så heldig å kjenne eller vite om en grisebonde som du kan handle direkte fra.
Og når du først har fått tak i godt kjøtt, er resten ingen sak.
Så var det svoren. Det finnes mange måter å få sprøtt svor, men etter å ha lest denne metoden hos recipe tin eats ble jeg altfor nysgjerrig til ikke å prøve.
Fremgangsmåten her krever at du begynner en dag i forkant. Kjøttet skal marinere og svoren skal tørke ut. Neste dag lar du kjøttet komme til romtemperatur, lager en ramme rundt kjøttet i aluminiumsfolie og dekker hele svoren med grov salt.
Min erfaring er at det er best om ikke svoren er rutet opp fra før av. Unngå det om du kan. Når det er sagt, er det ingen hinder (ribben jeg har brukt her var rutet opp), men du bruker en del tid for å fjerne salt som har falt ned i sprekkene.
Asiatisk ribbe med bao buns og hoisin saus!
ingredienser
ribben
svineribbe
2-3 ts five spice krydder
1 ss mirin
mye grov havsalt
tilbehør
bao buns
agurk i tynne strimler
gulrøtter i tynne strimler
salat
vårløk i skiver
hoisin saus
frisk koriander
fremgangsmåte
Er ribben din frossen, la den tine i kjøleskapet. Dette kan ta 1-2 dager avhengig av størrelsen av ribben.
Tørk ribben med tørkepapir.
Pensle kjøttsiden med mirin og gni så inn kjøttet med five spice krydder. Finner du ikke five spice krydder i butikken kan du lage krydderblandingen selv – oppskriften finner du her.
Snu kjøttet slik at du har svor siden opp og sett den i kjøleskapet med svor siden opp. La kjøttet stå utildekket over natten. La den så komme til romtemperatur.
Lag små stikk over hele svoren med en skarp pinne – så mange som du kan. Prøv å ikke stikke helt ned i kjøttet, men bare i svoren.
Lag en ramme rundt ribben av aluminiumsfolie. Rammen skal være litt høyere enn ribben og sitte så tett som mulig.
Dekk svoren jevnt med grov havsalt og sett ribben i varm ovn (180ºC) for å steke i 1 time. (Om kjøttet ikke har nådd kjernetempertur på 80º lar du den steke videre.)
Aluminiumsrammen vil løsne litt under steking da ribben krymper.
Ta ribben ut av ovnen, fjern folien og saltet. Bruk litt tid på å fjerne alt saltet.
Sett ovnen på 220º gjerne med grillfunksjon om du har, ellers over- og undervarme.
Sett kjøttet tilbake i øvre halvdel av ovnen. Hold et godt øye med ribben – målet er å få en jevn og sprø svor.
Snu ribben under steking om du ser at det steker ujevnt.
Ta ribben ut av ovnen når du er fornøyd og la kjøttet hvile i minst 10-15 minutter.
Skjær ribben i mindre stykker og server med bao buns og resten av tilbehøret.