PASKA – Ukrainsk påskebrød med hint av appelsin og vanilje
1 kommentar
Paska, et Ukrainsk påskebrød, kan virkelig anbefales!
Dette er ny bakst for min del. I det hele tatt så er Ukrainske retter nytt for meg, men jeg ble oppfordret av en følger å vise frem Ukrainske mattradisjoner her på bloggen. En god idé synes jeg.
Dette er ikke en original oppskrift på Paska – men, et resultat av det jeg fant når jeg søkte på nett. Paska er en litt søt brød, laget med melk, egg og smør, gjerne smaksatt med sitronskall (jeg har brukt appelsinskall) og pyntet med flette og kors på toppen.
Jeg har i tillegg også tilsatt rosiner etter å ha sett noen varianter med både rosiner og nøtter.
Dette er et vakkert brød som dufter helt himmelsk når den kommer ut av ovnen (appelsinskall i bakst gjør underverker vet du….). Spiser du den fersk er det som å spise kake, selv med så lite sukker. Rekker den å bli gammel, er det bare å friske opp skiver med en aldri så liten runde i brødristeren. Tenk varme skiver Paska med smør….
Og skulle du være så heldig å ha mye igjen kan du lage de beste arme riddere noensinne med Paska.
Det er altså ingen fare for at brødet ikke blir spist opp.
Paska – Ukrainsk påskebrød
ingredienser
ca. 1 kilo hvetemel
1 pose tørrgjær
100g sukker
finrevet skall av 1 appelsin
2 ts salt
50g smør
400ml melk
4 egg
2 ts vaniljeekstrakt
50g rosiner
fremgangsmåte
Ovn temp. 180°C
En rund kakeform ca. 23 cm diam.
Bland 900g hvetemel med resterende tørre ingredienser (med unntak av rosinene, de eltes inn etter 1.heving).
Smelt smøret og rør inn melken, eggene og vaniljeekstrakt.
Ha det våte i det tørre og elt til du har en glatt og elastisk deig. Tilsett mer mel om nødvendig.
Dekk deigen til, sett det gjerne et lunt sted og la det heve til det dobbelte.
Om ikke du har tenkt å bake samme dag, kan du dekke bollen med folie og sette den kjølig for å la den heve kaldt til neste dag.
Bruk ca. 1/4 av deigen for å lage bunnen.
Elt inn rosiner og form til en sirkel like stor som formen. Legg den i bunnen av formen.
Del resten av deigen i 4 der den ene delen er litt mindre enn de tre andre.
Trill lange pølser av de tre like store emnene og flett sammen.
Før endene sammen slik at du får en flettekrans.
Del resterende deig i 6 og trill til pølser.
Flett de sammen som vist under og form til en ball.
Legg flettekransen i formen
og den flettede bollen i midten.
Dekk deigen til og la den heve til den har omtrent doblet i størrelse.
Pensle med egg og sett i varm ovn på nederste rille.
(ps. jeg ble utålmodig og lot ikke brødet etterheve så lenge som den burde. Det resulterte i at brødet ‘sprakk’ under steking. Fortsatt nydelig brød, men ikke like pen som den kunne være) .
Stek brødet i en time.
Dekk den gjerne til under steking om du ser at toppen begynner å bli for brun.
La den avkjøle noe i formen før du løfter den ut og lar den avkjøle helt på rist.
Skjær brødet i skiver eller kakestykker og server mens ferskt.
For tips om hva du kan gjøre med brødet om det ikke lenger er så ferskt, les innledningen.
Enkelt å lage, og skikkelig skikkelig godt Hadde litt mørk sjokolade liggende, så erstattet rosinen med den. Innertier!