
Da jeg bodde i Sveits, bestilte jeg ofte Gemischtersalat som tilbehør. Direkte oversatt blir det«blandet salat», men det stemmer ikke helt overens med hva vi oppfatter som blandet salat her i Norge. For her er ingenting blandet.
I stedet får du en tallerken med 4–5 forskjellige salater. Gjerne en betesalat, en gulrotsalat, en sellerirotsalat, kanskje litt mais blandet med en enkel yoghurtdressing, og en agurksalat, også den med enkel yoghurtdressing. Et utvalg salater, altså, ikke blandet.
Dette blir servert enten som forrett eller som tilbehør til måltidet. Personlig elsker jeg slike salater som tilbyr litt av hvert. Felles for dem alle er at de er enkle å lage og gjerne kan stå noen dager i kjøleskapet. Dermed har du i grunnen salat hele uken, lett tilgjengelig. Server en eller to av dem, eller alle sammen. Lag gjerne din egen kombinasjon av de salatene som du liker best. Du trenger ikke gjøre akkurat som sveitserne, vet du
Vil du gjøre det veldig enkelt, kjøper du ferdigkokte beter i butikkene. Vil du koke de selv, har du de uskrelte betene oppi kokende vann (betene skal dekkes med vann) og kok til møre. Dette tar 1-2 timer avhengig av størrelsen av betene.

SPIS MER SALAT
Oppskriften er hentet fra boken min SKIKKELIG GODE SALATER. Her finner du over 100 oppskrifter på salater og dressinger. Fra enkle hverdagssalater til festsalater, fra salater med bare grønnsaker til salater med kjøtt, fisk, pasta, ris eller annet godt. Salater som du kan servere som tilbehør eller som hovedrett hele året rundt!
KLIKK her for mer info om boken eller stikk innom bokhandelen og ta en titt.
Betesalat
Print4 – 6 porsjoner
Ingredienser
500g kokte beter
Frisk persille og/eller gressløk til pynt
Dressing:
1 ½ ts eplesidereddik
1 ½ ts olivenolje
½ ts dijonsennep
½ hvitløkfedd, finrevet*
½ ts spisskummen*
Salt og pepper
Fremgangsmåte
*Både hvitløk og spisskummen er valgfritt i denne salaten. Jeg synes det bidrar med litt spennende smaker, men om du ønsker en mer nøytral betesalat, så sløyfer du den ene eller den andre. Eller begge. Men, prøv gjerne med …
Skrell betene om de ikke er skrelt enda. Riv betene i grove biter med rivjern eller skjær i tynne strimler.
Bland sammen dressingingrediensene, og smak til med salt og pepper.
Vend betene i dressingen. Smak til igjen med salt og pepper om nødvendig.
Dryss friske urter over salaten før servering.
Betesalaten holder seg godt i 3-4 dager om du oppbevarer den kjølig i en tett beger med lokk

