Denne helgen var det den store fellesøkten for å lage pepperkakedeig og diverse julebakst for skolens julemarked. Med to maskiner (en Kitchenaid og en Kenwood) og 5 par kyndige hender klarte vi å lage 20 kilo pepperkakedeig på et par timer. Nå var noe av arbeidet gjort dagen før, men allikevel, så synes jeg at vi var meget effektive. Hyggelig var det også!
Denne pepperkakedeigen har vi nå tilpasset over årene – det er fjerde året på rad at den lages og nå mener vi at vi har forholdene riktige. Riktig mengde krydder og riktig mengde mel og smør. Deigen har godt av å ligge litt før den skal brukes og mer mel må eltes inn når du først skal begynne og bake.
Oppskriften lar seg godt gange opp eller ned – grunn oppskriften her lager ca. 1.8 kilo deig. Kitchenaid kjøkken maskinen klarer denne mengden greit – for Kenwood maskinen er det ikke noe problem.
du trenger
Steg 1:
- 500g brun sukker
- 150 ml lys sirup (1/2 beger)
- 150 ml vann
- 300g smør
Ha sukker, sirup og vann i en gryte. Kok det opp. Ta det av varmen, legg i smøret og la det hele avkjøle uten å røre (kan gjerne gjøres dagen før).
Steg 2:
- 3 ss kanel
- 3ss malt ingefær
- 1/2 ts nellik
- 3 ts natron
- 15dl hvetemel
Ha den kalde sirupsblandingen opp i kjøkkenmaskinen. Tilsett krydderene og rør det hele sammen. Ha opp i natron og halvparten av melet. Rør det sammen. Tilsett resten av melet i omganger, det kan hende du ikke trenger alt. Deigen skal være fast men fortsatt klissete. Hvis du skal gi deigen i gave eller selge på et julemarked, pakker du inn deigen og oppbevarer den kjølig.
Skal du bruke deigen selv, pakk den inn i plast og oppbevar den kjølig et døgn. Arbeid mer mel inn i deigen hvis nødvendig og kjevle den ut tynt. Kjevl det gjerne direkte ut på bakepapir, så slipper du å løfte figurene opp og over på et bakebrett.Legg de utstikkede figurene kjølig før baking. Bak i forvarmet ovn, 180 C, 8- 1o minutter. La de avkjøle på bakebrettet noe før du legger de over på rist. Slipp fantasien løs og pynt i vei!
Jeg mener det litt klebrige brune sukkeret – eller brun farin som det også kalles.
Denne skal prøves! Det står «brunt sukker», mener du da dette tunge, litt klebrige sukkeret, eller bare brunt, rørsukker?
Sara.
He,he, byens beste er det nok ikke, men veldig hyggelig 🙂
Lykke til med julemarkedet deres også! Det må jo være byens beste! Og det fineste pepperkakehuset noen sinne! Jeg skal tipse min bror og venner i Oslo!
Klem Benedicte
Ja, du skal bruke baking soda.
Og når det gjelder syrup heter det golden syrup (lys) og molasses (mørk).
For en amerikansk pepperkakeoppskrift kan du se på denne http://www.joyofbaking.com/GingerbreadMen.html
Lykke til!
Jeg bor i USA og har en utfordring når det gjelder råvarene til pepperkakedeigen. Vet du eller noen andre hva jeg skal se etter for å finne lys og eller mørk sirup? Det samme gjelder natron. Er det noen som vet om det finnes natron i USA? Her har de både «baking powder» og «baking soda». Er det «baking soda» som er nærmest natron?
Så hygglig! Vi har også julemarked til helgen, regner med å selge masse pepperkakedeig!!
Lykke til med Julemarkedet!
Jeg har prøvebakt pepperkakene, og de ble helt perfekte! Nydelig smak, passe sprø og grei deig å kjevle! Til helgen skal de selges på skolens julemarked her i Brussel! Tusen takk for god oppskrift! Nå skal jeg lese meg bakover i den inspirerende bloggen din!
Klem Benedicte
Morsomt – da blir det mye deilig pepperkakedeiger å få kjøpt på julemarkeder i år :))
Så glad jeg ble nå! Jeg skal akkurat til å lage pepperkaker til skolens julemarked! I år prøver jeg denne!!
klem Benedicte
He,he, ja det ble litt julestemning her i går :))
MM! Og jeg gleder meg til jul!