Med et stakkarslig halvdød basilikumplante (jeg er virkleig ikke flink til å holde disse urtene mine i live, enten drukner de eller så tørker de ut…) dro jeg frem den store fine posen med spinat jeg nettopp hadde kjøpt og gjorde litt om på pesto oppskriften min.
Du trenger, til ca. 400ml pesto:
ingredienser
100g spinat, renset,vasket og tørket
50g pinjekjerner, ristet
50g revet parmesan
2 hvitløksfedd, presset
150ml god olivenolje
sitronsaft, salt og pepper
fremgangsmåte
Har du noen basilikumblader så kan disse gjerne også blandes i (min plante hadde noen overlevende blader).
Ha de fem første ingrediensene i en food processor eller en blender og kjør til du har en jevn fin blanding. Alternativt kan du også bruke stavmikser. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Ha pestoen i et glass med lokk og oppbevar i kjøleskapet.
Lurer du på hva du kan lage med spinatpesto så vil de neste blogginnleggene vies til å vise hva jeg lager med den.
Første måltid er fulkorn linguine med pesto. Kok pastaen, hell av kokevannet og rør inn noen skjeer med pesto (jeg liker å røre godt med pesto inn i pastaen). Skjær opp noen cherrytomater (jeg liker de kalde, sprøe tomatene blandet med den varme pastaen, og så gir den litt fin farge) og server med nykvernet pepper. Ha pestoen tilgjengelig i tilfelle du trenger å røre inn mer.. Passer både til lunsj og middag!
En favoritt hjemme hos også. Når jentene er hjemme har jeg alltid et glass av dette stående i kjøleskapet. Bruker det på fisk, til kjøtt, med pasta, på brødskiva, osv. osv. Hyggelig å høre at det er ‘en ting’ hos dere også. 🙂
ina
Hei Anette
Jeg pleier å helle et lag med olje på toppen slik at pestoen er dekket og oppbevarer den så i kjøleskapet.
Den holder da fint en ukes tid men forsvinner som regel langt før det.
Du kan jo alltids lage mindre porsjoner om gangen, den smaker absolut best 1-3 dager etter at den er laget 🙂
@Bjørg – ja, alltid lurt å holde igjen noe av pastavannet for å løsne på sausen, eller i dette tilfellet pestoen.
@Liv Ellen – håper det smakte!
@Tora – nei, sorry, har ikke noen livreddende triks for urteplanter – men les kommentaren til Monica under – hun har et tips!
@Vivian – du kan bare stemme i den perioden det er åpent for stemming, og da finner du en liten ‘vote’ stjerne under hvert bidrag. Det er kun lov å stemme en gang fra hver ip adresse…
Hei! Et tips til dere som sliter med urtene. Plant dem om i større potter med ny jord, men først, «dra» røttene fra hverandre sånn at det blir friere for dem å vokse 🙂 Jeg vet noen som har berget basilikumplanten sin i ett og et halvt år ved å gjøre dette. Monica
DET må eg prøve!:) Må innrømma eg håpte du skulle komma med lure tips om livreddande tiltak, eller tips om kva ein skal bruka desse stakkarslege, halvdøde plantane til, då det pleier vere meir regelen enn unntaket her i heimen, men ok;) Tek deg på ordet og satsar på nokre blad basilikum passar å ha oppi spinatpestoen og? Gleder meg til å prøve! Takk for inspirasjon! Igjen!:)
Et annet tips til å få basilikumen til å overleve er å sette den i en vase som akkurat passer til den plastpotten den kommer i. Fyll så på med vann til det dekker nederste del av potten. Du vil da se hvor mye planten faktisk drikker – og det er mye! Etterhvert strekker røttene seg nedover og blir ganske lange. Jeg holdt liv i min slik fra juni til september ifjor, men så glemte vi den på en hyttetur.
Jeg eeeeelsker denne og har laget den mange ganger! Og nå ble det en ny posjon:)
Jeg må ha en laktosefri ost. Har du noen å anbefale?
Hei Torunn
Nei, dessverre, jeg har ingen anbefalinger for laktosefri ost.
ina
Denne lager jeg i kveld – det. Er en stund siden sist, men dukker ofte opp når vi snakker om mat her hjemme. Det erSÅ godt!
En favoritt hjemme hos også. Når jentene er hjemme har jeg alltid et glass av dette stående i kjøleskapet. Bruker det på fisk, til kjøtt, med pasta, på brødskiva, osv. osv. Hyggelig å høre at det er ‘en ting’ hos dere også. 🙂
ina
Kan du anbefale en god ,og allsidig olivenolje
Hvor lenge holder denne pestoen seg i kjøleskapet? Sånn ca?;)
Hei Anette
Jeg pleier å helle et lag med olje på toppen slik at pestoen er dekket og oppbevarer den så i kjøleskapet.
Den holder da fint en ukes tid men forsvinner som regel langt før det.
Du kan jo alltids lage mindre porsjoner om gangen, den smaker absolut best 1-3 dager etter at den er laget 🙂
@Bjørg – ja, alltid lurt å holde igjen noe av pastavannet for å løsne på sausen, eller i dette tilfellet pestoen.
@Liv Ellen – håper det smakte!
@Tora – nei, sorry, har ikke noen livreddende triks for urteplanter – men les kommentaren til Monica under – hun har et tips!
@Vivian – du kan bare stemme i den perioden det er åpent for stemming, og da finner du en liten ‘vote’ stjerne under hvert bidrag. Det er kun lov å stemme en gang fra hver ip adresse…
@Monica – takk for tips!!
Hei!
Et tips til dere som sliter med urtene. Plant dem om i større potter med ny jord, men først, «dra» røttene fra hverandre sånn at det blir friere for dem å vokse 🙂 Jeg vet noen som har berget basilikumplanten sin i ett og et halvt år ved å gjøre dette.
Monica
DET må eg prøve!:) Må innrømma eg håpte du skulle komma med lure tips om livreddande tiltak, eller tips om kva ein skal bruka desse stakkarslege, halvdøde plantane til, då det pleier vere meir regelen enn unntaket her i heimen, men ok;) Tek deg på ordet og satsar på nokre blad basilikum passar å ha oppi spinatpestoen og? Gleder meg til å prøve! Takk for inspirasjon! Igjen!:)
Et annet tips til å få basilikumen til å overleve er å sette den i en vase som akkurat passer til den plastpotten den kommer i. Fyll så på med vann til det dekker nederste del av potten. Du vil da se hvor mye planten faktisk drikker – og det er mye! Etterhvert strekker røttene seg nedover og blir ganske lange. Jeg holdt liv i min slik fra juni til september ifjor, men så glemte vi den på en hyttetur.
Åh dette kan prøves i dag! 😀
Jeg pleier å røre inn litt av det varme pastavannet i en porsjon pesto før jeg blander den med den varme pastaen. Det gjør den litt mer «kremet» Bjørg
Dette ser godt ut, jeg elsker spinat!
Ser deilig ut:-) Godt å høre at det ikke bare er meg som sliter med å holde liv i de friske urtene:-)
Hilsen Linda
@Linda – ditto! 🙂
@salige lavendel – spinatpestoen er supergodt, nesten bedre enn basilikumpesto 🙂