Krokanis – uten iskremmaskin (og egg)

Krokansi - uten iskremmaskin

Fikk du med deg den geniale iskremoppskriften uten ismaskin som jeg postet forrige uke? Vel, her er den igjen, som krokanis denne gangen. Igjen trenger du bare tre ingredienser for å lage isen og 2 ingredienser for å lage krokanen. Noen her i huset synes det var for mye krokan i isen (jeg skal ikke nevne navn), det syntes selvsagt ikke jeg. Men, du får bedømme selv hvor mye krokan du blander inn i isen og hvor mye du sparer for å bruke som strø. For mye krokan er nesten en umulighet synes nå jeg…

ingredienser
Til krokanen
  • 150g sukker
  • 250g mandler
Til isen
  • 500 ml kremfløte
  • 1 boks (400g) sukret kondensert melk (ikke Vikingmelk)
  • 1 ts vaniljeekstrakt
fremgangsmåte

Sukret kondensert melk får du i større matbutikker eller i de fleste innvandrerbutikker.

Lag krokanen først. Ha sukker i en en stor tykkbunnet kjele. La sukkeret smelte over mellomsterk varme. Ikke rør i sukkeret. Du kan til nød svirre gryta litt rundt for at sukkeret smelter jevnt. Når sukkeret er karamellfarget tar du kjelen av varmen og rører inn mandlene. Rør til alle mandler er dekket med karamell, hell de så over på et stykke bakepapir. Bruk 2 gafler for å dra mandlene litt fra hverandre slik at de ikke tørker i en stor klump. La de avkjøle. Vær meget forsiktig under hele prosessen, smeltet sukker er ufattelig varmt og må håndteres med stor respekt!!

Ha 2/3 av mandlene i en kjøkkenmaskin og kjør til du har en ganske fin krokan. Hakk resten for hånd slik at du har grovere krokan.

Lag isen. Ha kremfløte og kondensert melk i en bolle og pisk til du har stivpisket krem. Rør inn vaniljeekstrakt.

krokanis - uten iskremmaskin

Rør inn halvparten av den finhakkede krokanen og alt av den grovhakkede. Jeg minner deg igjen på at det er en smaksak hvor my krokan du liker i isen. er du usikker, ha mindre i, du kan alltids strø over mer når du serverer.

Ha isen i en egnet boks gjerne med lokk og sett i frysen. Venter du 5- 6 timer har du deilig krokanis klar for servering.

Og husk å legge frem resten av den finhakkede krokanen for de som vil ha mer!

Krokanis - uten iskremmaskin

Kommentarer

  • Reply Camilla Kløven 14. mai 2018

    Denne skal definitivt prøves sammen med min 17. Mai sukse Pannekakekake med vaniljekrem jordbærer og blåbær

    • Reply Mat På Bordet 30. mai 2018

      Herlig Camilla – høres kjempedigg ut!

  • Reply Wenche 31. mai 2014

    Herlig oppskrift! Vet du hvor lenge den er holdbar i frysen?

    • Reply Ina Johnsen 1. juni 2014

      Hei Wenche
      Vi har hatt isen maks en uke i frysen før den var oppspist 🙂
      Isen er nok lenge holdbar i frysen, men smaker best uten all for lang opphold der.
      Og det er nettopp det fine med oppskriften – isen er enkel og rask å lage og kan derfor nesten lages ved behov…

  • Reply Ninni Sandvik 31. mai 2014

    Har akkurat satt min i fryseren. Skal nytes sammen m barnebarna når vi kommer hjem fra picnic i Ullerøy

    • Reply Ina Johnsen 1. juni 2014

      Å så hyggelig!
      Håper dere hadde en fin picnic i Ullerøy og at isen smakte Ninni!

  • Reply Merete 26. mai 2014

    Hei, kan ikke finne søtet kondensert melk i butikker her i Tromsø, i hvilken butikker får man vanligvis kjøpt søtet kondensert melk?
    Eventuelt har du navn på mest tilgjenelige merke eller leverandør? Tenker jeg kan forsøke å overbevise en grei butikksjef om å ta dette inn i sitt sortiment!

  • Reply Anette 26. mai 2014

    Nå er isen laget med vikingmelk (feilinnkjøp) ferdig, og vi har hatt en liten smaksprøve. Smaken var god – barna veldig fornøyd. Jeg brukte 150 gram sukker, som jeg pisket sammen med kondensert melk og fløte. Denne mengden kan nok med hell reduseres noe. Konsistensen på isen ble ikke fullt så fløyelsmyk som ellers, men bra nok. Jeg slet litt med å få pisket blandingen stiv, dette tok lang tid. Etter litt feilsøking i kokebøker og på nett, ser det ut som dette kan skyldes varmt vær (!) og at vikingmelken var romtemperert. Konklusjonen min er at en kan lage med vikingmelk, men jeg kommer nok til å holde meg fullt og helt til din oppskrift neste gang 🙂

    • Reply Ina Johnsen 27. mai 2014

      Hei Anette
      Takk for tilbakemelding!
      Jeg har fortsatt til gode å prøve med Vikingmelk, veldig ok at du postet dine erfaringer her!

  • Reply Raymond 22. mai 2014

    Hei,

    Takk for at du deler denne fantastiske oppskriften! Lagde en variant av denne i går kveld, og kunne nyte den i dag! Herlig!
    Jeg brukte 5 dl. kremfløte, en boks søtet kondensert melk, frø ifra en vaniljestang og 3 ss. kakaopulver.

    Spørsmål: 1. Er vanilje-essens det samme som vaniljeekstrakt? (fant ikke ekstrakt i butikken, bare små flasker med essens)
    2. Ser at du i en tidligere oppskrift oppgir 6 dl. kremfløte. Ville isen blitt mer «rennende» (på en god måte) hvis jeg hadde brukt den mengden? Tenker da på når den smelter.

    Takker igjen, blir kun hjemmelaget is her i huset i sommer!

    • Reply Ina Johnsen 23. mai 2014

      Hei Raymond!
      Ja, du har helt rett i at dette er en fantastisk oppskrift. Tenker at iskremmaskinen blir lite brukt hos oss i sommer 🙂
      Jeg merker ikke noe forskjell på konsistens om jeg bruker 500 eller 600ml kremfløte, det blir bare litt mindre søtt og jeg kommer til å gå inn og endre krokanis oppskriften til 600ml istedenfor 500ml (mer praktisk er det også da du da kan bruke 2x300ml kartonger).
      Vaniljeessens er ikke det samme som vaniljeekstrakt. Vaniljeessens er kunstig fremstillt og har ingen ekte vanilje i seg mens vaniljeekstrakt lages av ekte vanilje. Større matbutikker fører vaniljeekstrakt og det kan også bestilles på nett (cacas.no for eksempel). Men, du kan også lage din egen se http://kjoekkentjeneste.blogspot.no/2010/09/vaniljeekstrakt.html
      Lykke til videre med eksperimenteringen!

  • Reply Anette 22. mai 2014

    Jeg prøver oppskriften med vikingmelk nå – så får vi se…

    • Reply Ina Johnsen 23. mai 2014

      Så bra – blir spennende om Vikingmelk har samme egenskap till å gjøre isen fløyelsmyk uten iskremmaskin som den sukrede kondenserte melken. Gleder meg å høre om resultatet!

  • Reply Stine 17. mai 2014

    Wow, svar paa selveste 17 mai, det var ikke daarlig! Naa star isen i fryseren – blandingen var helt nyyydelig, saa gleder meg til i morgen. Glemte vaniljeessens (selvom jeg satte den frem paa benken) – faar huske paa den neste gang. Takk for super oppskrift x

  • Reply Stine 17. mai 2014

    Hei Ina, jeg bor i utlandet og lurer derfor på hvor mange ml det er i en boks med sukret melk? Tusen takk for svar x

    • Reply Ina Johnsen 17. mai 2014

      Hei Stine
      Det er en 400g boks, eller 397g for å være helt eksakt 🙂

  • Reply Ida 15. mai 2014

    Denne isen MÅ jeg lage! Av nysgjerrighet, hvorfor ikke Vikingmelk?

    • Reply Ina Johnsen 16. mai 2014

      Vikingmelk er usukret, så da må man i tilfelle tilsette sukker eller annet søtningsstoff.
      Her kjenner jeg at jeg ble litt nysgjerrig så det kan godt hende at jeg tester oppskriften med Viking Melk selv.
      Gjør du det, så si fra hvordan det gikk!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »