Fikk du med deg den geniale iskremoppskriften uten ismaskin som jeg postet forrige uke? Vel, her er den igjen, som krokanis denne gangen. Igjen trenger du bare tre ingredienser for å lage isen og 2 ingredienser for å lage krokanen. Noen her i huset synes det var for mye krokan i isen (jeg skal ikke nevne navn), det syntes selvsagt ikke jeg. Men, du får bedømme selv hvor mye krokan du blander inn i isen og hvor mye du sparer for å bruke som strø. For mye krokan er nesten en umulighet synes nå jeg…
Krokanis – uten iskremmaskin (og egg)
Til krokanen
- 150g sukker
- 250g mandler
Til isen
- 500 ml kremfløte
- 1 boks (400g) sukret kondensert melk (ikke Vikingmelk)
- 1 ts vaniljeekstrakt
Sukret kondensert melk får du i større matbutikker eller i de fleste innvandrerbutikker.
Lag krokanen først. Ha sukker i en en stor tykkbunnet kjele. La sukkeret smelte over mellomsterk varme. Ikke rør i sukkeret. Du kan til nød svirre gryta litt rundt for at sukkeret smelter jevnt. Når sukkeret er karamellfarget tar du kjelen av varmen og rører inn mandlene. Rør til alle mandler er dekket med karamell, hell de så over på et stykke bakepapir. Bruk 2 gafler for å dra mandlene litt fra hverandre slik at de ikke tørker i en stor klump. La de avkjøle. Vær meget forsiktig under hele prosessen, smeltet sukker er ufattelig varmt og må håndteres med stor respekt!!
Ha 2/3 av mandlene i en kjøkkenmaskin og kjør til du har en ganske fin krokan. Hakk resten for hånd slik at du har grovere krokan.
Lag isen. Ha kremfløte og kondensert melk i en bolle og pisk til du har stivpisket krem. Rør inn vaniljeekstrakt.
Rør inn halvparten av den finhakkede krokanen og alt av den grovhakkede. Jeg minner deg igjen på at det er en smaksak hvor my krokan du liker i isen. er du usikker, ha mindre i, du kan alltids strø over mer når du serverer.
Ha isen i en egnet boks gjerne med lokk og sett i frysen. Venter du 5- 6 timer har du deilig krokanis klar for servering.
Og husk å legge frem resten av den finhakkede krokanen for de som vil ha mer!
Denne skal definitivt prøves sammen med min 17. Mai sukse Pannekakekake med vaniljekrem jordbærer og blåbær
Herlig Camilla – høres kjempedigg ut!
Herlig oppskrift! Vet du hvor lenge den er holdbar i frysen?
Hei Wenche
Vi har hatt isen maks en uke i frysen før den var oppspist 🙂
Isen er nok lenge holdbar i frysen, men smaker best uten all for lang opphold der.
Og det er nettopp det fine med oppskriften – isen er enkel og rask å lage og kan derfor nesten lages ved behov…
Har akkurat satt min i fryseren. Skal nytes sammen m barnebarna når vi kommer hjem fra picnic i Ullerøy
Å så hyggelig!
Håper dere hadde en fin picnic i Ullerøy og at isen smakte Ninni!
Hei, kan ikke finne søtet kondensert melk i butikker her i Tromsø, i hvilken butikker får man vanligvis kjøpt søtet kondensert melk?
Eventuelt har du navn på mest tilgjenelige merke eller leverandør? Tenker jeg kan forsøke å overbevise en grei butikksjef om å ta dette inn i sitt sortiment!
Hei Merete
Jeg kjøper denne i innvandrerbutikken, koster kr. 25.-
http://www.matoppskrift.no/sider/ingrediens_enkel.asp?id=Kondensert-melk
Nestlé lager også søt kondensert melk.
Du får gjøre ditt beste med å overtale butikksjefen 🙂
Nå er isen laget med vikingmelk (feilinnkjøp) ferdig, og vi har hatt en liten smaksprøve. Smaken var god – barna veldig fornøyd. Jeg brukte 150 gram sukker, som jeg pisket sammen med kondensert melk og fløte. Denne mengden kan nok med hell reduseres noe. Konsistensen på isen ble ikke fullt så fløyelsmyk som ellers, men bra nok. Jeg slet litt med å få pisket blandingen stiv, dette tok lang tid. Etter litt feilsøking i kokebøker og på nett, ser det ut som dette kan skyldes varmt vær (!) og at vikingmelken var romtemperert. Konklusjonen min er at en kan lage med vikingmelk, men jeg kommer nok til å holde meg fullt og helt til din oppskrift neste gang 🙂
Hei Anette
Takk for tilbakemelding!
Jeg har fortsatt til gode å prøve med Vikingmelk, veldig ok at du postet dine erfaringer her!
Hei,
Takk for at du deler denne fantastiske oppskriften! Lagde en variant av denne i går kveld, og kunne nyte den i dag! Herlig!
Jeg brukte 5 dl. kremfløte, en boks søtet kondensert melk, frø ifra en vaniljestang og 3 ss. kakaopulver.
Spørsmål: 1. Er vanilje-essens det samme som vaniljeekstrakt? (fant ikke ekstrakt i butikken, bare små flasker med essens)
2. Ser at du i en tidligere oppskrift oppgir 6 dl. kremfløte. Ville isen blitt mer «rennende» (på en god måte) hvis jeg hadde brukt den mengden? Tenker da på når den smelter.
Takker igjen, blir kun hjemmelaget is her i huset i sommer!
Hei Raymond!
Ja, du har helt rett i at dette er en fantastisk oppskrift. Tenker at iskremmaskinen blir lite brukt hos oss i sommer 🙂
Jeg merker ikke noe forskjell på konsistens om jeg bruker 500 eller 600ml kremfløte, det blir bare litt mindre søtt og jeg kommer til å gå inn og endre krokanis oppskriften til 600ml istedenfor 500ml (mer praktisk er det også da du da kan bruke 2x300ml kartonger).
Vaniljeessens er ikke det samme som vaniljeekstrakt. Vaniljeessens er kunstig fremstillt og har ingen ekte vanilje i seg mens vaniljeekstrakt lages av ekte vanilje. Større matbutikker fører vaniljeekstrakt og det kan også bestilles på nett (cacas.no for eksempel). Men, du kan også lage din egen se http://kjoekkentjeneste.blogspot.no/2010/09/vaniljeekstrakt.html
Lykke til videre med eksperimenteringen!
Jeg prøver oppskriften med vikingmelk nå – så får vi se…
Så bra – blir spennende om Vikingmelk har samme egenskap till å gjøre isen fløyelsmyk uten iskremmaskin som den sukrede kondenserte melken. Gleder meg å høre om resultatet!
Wow, svar paa selveste 17 mai, det var ikke daarlig! Naa star isen i fryseren – blandingen var helt nyyydelig, saa gleder meg til i morgen. Glemte vaniljeessens (selvom jeg satte den frem paa benken) – faar huske paa den neste gang. Takk for super oppskrift x
Hei Ina, jeg bor i utlandet og lurer derfor på hvor mange ml det er i en boks med sukret melk? Tusen takk for svar x
Hei Stine
Det er en 400g boks, eller 397g for å være helt eksakt 🙂
Denne isen MÅ jeg lage! Av nysgjerrighet, hvorfor ikke Vikingmelk?
Vikingmelk er usukret, så da må man i tilfelle tilsette sukker eller annet søtningsstoff.
Her kjenner jeg at jeg ble litt nysgjerrig så det kan godt hende at jeg tester oppskriften med Viking Melk selv.
Gjør du det, så si fra hvordan det gikk!