Fjorårets is-suksees for meg og Mat på Bordet følgere/groupies var isen som lages uten iskremmaskin. Og nå som solen skinner og temperaturen stiger kan jeg ikke motstå fristelsen for å begynne å leke med oppskriften igjen.
Jeg har litt karamell dilla for øyeblikket, så denne gangen ble det karamellis gitt. Lag karamellen først slik at den får avkjølt seg før du skal blande den med isen og husk at det ikke er farlig om man lager for mye (jeg doblet oppskriften) – det er alltid kjekt med litt ekstra hjemmelaget karamellsaus i huset. Beregn noen ekstra løpeturer…
ingredienser
For ca 1 liter is
600 ml kremfløte
1 boks (400g) søtet kondensert melk (ikke Vikingmelk) ca. 400g.
1 ts vaniljeekstrakt
For karamellsausen
150g sukker
50g smør
1 dl kremfløte
havsalt (kan sløyfes)
fremgangsmåte
Lag karamellsausen
Ha sukker i en tykkbunnet kjele og sett over middlesvarme. La sukkeret smelte uten røring. Svirr kjelen for å hjelpe sukkeret til å smelte jevnt. Ta sukkeret av varmen når den har fått en fin karamellfarge og tilsett smøret. Rør smøret inn i sukkeret til du har en glatt blanding. Rør inn fløten. Smak til med salt. Hell karamellen i et beger (gjerne med tut) dekk med plast og sett til side for avkjøling.
Lag isen
Ha kremfløte, kondensert melk og vaniljeekstrakt og rør sammen. Pisk til stivt. Bruker du kjøkkenmaskin vil dette ta ca. 5 minutter. Vær tålmodig, men pass også på å ikke overpiske.
Sett begge elementene sammen
Finn frem en form som du kan sette i frysen. Jeg brukte en brødform. Kle den med papir om du vil (jeg gjør det mest for å beskytte formen fra grådig skraping med iskremskjeen). Ha opp i litt av isen slik at det dekker bunnen. Hell over litt karamellsaus. Dunk gjerne formen et par ganger i benken slit at isen ligger jevnt. Fyll på med mer/resten av isen. Hell over mer/resten av karamellsausen. Dunk formen igjen slik at isen ligger jevnt.
Sett isen i frysen og regn med iallfall 6 timer før den er stiv. Ligger du softis kan du selvsagt spise av den før.
La den gjerne stå 10-15 minutter i romtemperatur slik at det er lettere å servere fra.
Jeg hadde akkurat nok is og karamellsaus til overs for 4 ispinner…. det kaller vi for smaksprøver!
Hei,
Jeg tenkte jeg skulle prøve å lage denne isen selv, da jeg har smakt den på besøk og den er bare helt nydelig! Nå klarte samboeren min og handle inn vaniljestang i stedet for ekstrakt. Det jeg lurer på, er det mulig å bruke det?
Hei Cecilie
Vaniljesatng er nesten enda bedre, så ja! Kjør på med vaniljestang!Skrap ut alle frøene og rør de ut i blandingen. Det gir fantastisk smak, og så får du disse fine vaniljeflekkene i isen.
Lykke til.
hilsen
ina
Hei Guro
Det vet jeg ikke. Har dessverre ingen erfaring med laktosefri fløte og vet ikke hva som skjer med den når fryser. Kan det piskes opp som kremfløte? Jeg ville i hvertfall har prøvd – godt smaker det sikkert uansett 😉
Husk at kondensert melk ikke er laktosefri…..
Vil gjerne få takke for fine og enkle oppskrifter. Har brukt flere, kjempegode.
Laktosefri kremfløte kan fint brukes i alle oppskrifter der vanlig fløte brukes også til å lage is av. Den kan fint fryses på lik linje med vanlig fløte.
Tenkte å prøve denne til jul. Multekrem står alltid på menyen, men siden kokken (jeg) ikke er så glad i krem – men derimot is tenkte jeg denne fremgangsmåten skulle prøves på multeis. Kan den lages god tid i forveien?
Ja det hørtes ut som en plan Monica!
Bare å røre multer, gjerne litt moste, inn i isen. Og holdbarheten er som vanlig is, så det er bare å sette i gang 🙂
Dette er en supergod og lettvint is! Jeg tar også ristede valnøtter i og serverer den sammen med eplekake (som jeg også har ferdig i fryseren og tiner og varmer opp). Veldig deilig å slippe jobb med desserten når det er mye annet å forberede.
Så deilig! Jeg er også inne i en karamellfase akkurat nå, men da er det bare å regne inn en ekstra løpetur, ja! 😉 Kan du ikke invitere noen av oss på hjemmelaget is, mot at vi løper opp bakkene hos deg først? Haha 🙂
Hei,
Jeg tenkte jeg skulle prøve å lage denne isen selv, da jeg har smakt den på besøk og den er bare helt nydelig! Nå klarte samboeren min og handle inn vaniljestang i stedet for ekstrakt. Det jeg lurer på, er det mulig å bruke det?
Hei Cecilie
Vaniljesatng er nesten enda bedre, så ja! Kjør på med vaniljestang!Skrap ut alle frøene og rør de ut i blandingen. Det gir fantastisk smak, og så får du disse fine vaniljeflekkene i isen.
Lykke til.
hilsen
ina
Hei 🙂 denne frister veldig! Kan man bruke laktosefri fløte i denne karamellisen?
Hei Guro
Det vet jeg ikke. Har dessverre ingen erfaring med laktosefri fløte og vet ikke hva som skjer med den når fryser. Kan det piskes opp som kremfløte? Jeg ville i hvertfall har prøvd – godt smaker det sikkert uansett 😉
Husk at kondensert melk ikke er laktosefri…..
Vil gjerne få takke for fine og enkle oppskrifter. Har brukt flere, kjempegode.
Laktosefri kremfløte kan fint brukes i alle oppskrifter der vanlig fløte brukes også til å lage is av. Den kan fint fryses på lik linje med vanlig fløte.
Takk Bente!
Kjekt å vite 🙂
Jeg bruker bare laktosefri fløte. Det går helt fint
Hei!
Tenkte å prøve denne til jul. Multekrem står alltid på menyen, men siden kokken (jeg) ikke er så glad i krem – men derimot is tenkte jeg denne fremgangsmåten skulle prøves på multeis. Kan den lages god tid i forveien?
Ja det hørtes ut som en plan Monica!
Bare å røre multer, gjerne litt moste, inn i isen. Og holdbarheten er som vanlig is, så det er bare å sette i gang 🙂
Dette er en supergod og lettvint is! Jeg tar også ristede valnøtter i og serverer den sammen med eplekake (som jeg også har ferdig i fryseren og tiner og varmer opp). Veldig deilig å slippe jobb med desserten når det er mye annet å forberede.
Ikke sant Liv 🙂 supergod og lettvint is. Ristede valnøtter høres helt topp ut og ja takk til is og eplekake altså!
Den bare må prøves ut, ser aldeles nydelig ut 🙂
Så deilig! Jeg er også inne i en karamellfase akkurat nå, men da er det bare å regne inn en ekstra løpetur, ja! 😉 Kan du ikke invitere noen av oss på hjemmelaget is, mot at vi løper opp bakkene hos deg først? Haha 🙂
Ha en fin uke videre og så sees vi snart! <3 🙂
Skal ut og ‘løpe’ nå jeg Trine slik at jeg kan spise litt mer is i dag 🙂 Utrolig nok så er det fortsatt litt igjen etter i går….
Denne må prøves!
Det må den Elisabeth 🙂
Isen ser nydelig ut!
Takk Marie – og ikke bare ser den nydelig ut, den leverer også på smak 🙂