Karamellis – uten iskremmaskin

karamellis

Fjorårets is-suksees for meg og Mat på Bordet følgere/groupies var  isen som lages uten iskremmaskin. Og nå som solen skinner og temperaturen stiger kan jeg ikke motstå fristelsen for å begynne å leke med oppskriften igjen.

Jeg har litt karamell dilla for øyeblikket, så denne gangen ble det karamellis gitt. Lag karamellen først slik at den får avkjølt seg før du skal blande den med isen og husk at det ikke er farlig om man lager for mye (jeg doblet oppskriften) – det er alltid kjekt med litt ekstra hjemmelaget karamellsaus i huset. Beregn noen ekstra løpeturer…

ingredienser
For ca 1 liter is
  • 600 ml kremfløte
  • 1 boks (400g) søtet kondensert melk (ikke Vikingmelk) ca. 400g.
  • 1 ts vaniljeekstrakt
For karamellsausen
  • 150g sukker
  • 50g smør
  • 1 dl kremfløte
  • havsalt (kan sløyfes)
fremgangsmåte

karamellis

Lag karamellsausen

Ha sukker i en tykkbunnet kjele og sett over middlesvarme. La sukkeret smelte uten røring. Svirr kjelen for å hjelpe sukkeret til å smelte jevnt. Ta sukkeret av varmen når den har fått en fin karamellfarge  og tilsett smøret. Rør smøret inn i sukkeret til du har en glatt blanding. Rør inn fløten. Smak til med salt. Hell karamellen i et beger (gjerne med tut) dekk med plast og sett til side for avkjøling.

Lag isen 

Ha kremfløte, kondensert melk og vaniljeekstrakt og rør sammen. Pisk til stivt. Bruker du kjøkkenmaskin vil dette ta ca. 5 minutter. Vær tålmodig, men pass også på å ikke overpiske.

Sett begge elementene sammen 

Finn frem en form som du kan sette i frysen. Jeg brukte en brødform. Kle den med papir om du vil (jeg gjør det mest for å beskytte formen fra grådig skraping med iskremskjeen). Ha opp i litt av isen slik at det dekker bunnen. Hell over litt karamellsaus. Dunk gjerne formen et par ganger i benken slit at isen ligger jevnt. Fyll på med mer/resten av isen. Hell over mer/resten av karamellsausen. Dunk formen igjen slik at isen ligger jevnt.

Sett isen i frysen og regn med iallfall 6 timer før den er stiv. Ligger du softis kan du selvsagt spise av den før.

La den gjerne stå 10-15 minutter i romtemperatur slik at det er lettere å servere fra.

Jeg hadde akkurat nok is og karamellsaus til overs for 4 ispinner…. det kaller vi for smaksprøver!

karamellis

Ønsker alle en god start på is-sesongen!

Kommentarer

  • Reply Cecilie 19. januar 2019

    Hei,
    Jeg tenkte jeg skulle prøve å lage denne isen selv, da jeg har smakt den på besøk og den er bare helt nydelig! Nå klarte samboeren min og handle inn vaniljestang i stedet for ekstrakt. Det jeg lurer på, er det mulig å bruke det?

    • Reply Mat På Bordet 22. januar 2019

      Hei Cecilie
      Vaniljesatng er nesten enda bedre, så ja! Kjør på med vaniljestang!Skrap ut alle frøene og rør de ut i blandingen. Det gir fantastisk smak, og så får du disse fine vaniljeflekkene i isen.
      Lykke til.
      hilsen
      ina

  • Reply Guro 28. april 2017

    Hei 🙂 denne frister veldig! Kan man bruke laktosefri fløte i denne karamellisen?

    • Reply Mat På Bordet 8. mai 2017

      Hei Guro
      Det vet jeg ikke. Har dessverre ingen erfaring med laktosefri fløte og vet ikke hva som skjer med den når fryser. Kan det piskes opp som kremfløte? Jeg ville i hvertfall har prøvd – godt smaker det sikkert uansett 😉
      Husk at kondensert melk ikke er laktosefri…..

    • Reply Bente kløvstad 9. mai 2017

      Vil gjerne få takke for fine og enkle oppskrifter. Har brukt flere, kjempegode.

      Laktosefri kremfløte kan fint brukes i alle oppskrifter der vanlig fløte brukes også til å lage is av. Den kan fint fryses på lik linje med vanlig fløte.

      • Reply Mat På Bordet 10. mai 2017

        Takk Bente!
        Kjekt å vite 🙂

    • Reply Berit 29. januar 2022

      Jeg bruker bare laktosefri fløte. Det går helt fint

  • Reply Monica 28. november 2016

    Hei!

    Tenkte å prøve denne til jul. Multekrem står alltid på menyen, men siden kokken (jeg) ikke er så glad i krem – men derimot is tenkte jeg denne fremgangsmåten skulle prøves på multeis. Kan den lages god tid i forveien?

    • Reply Mat På Bordet 29. november 2016

      Ja det hørtes ut som en plan Monica!
      Bare å røre multer, gjerne litt moste, inn i isen. Og holdbarheten er som vanlig is, så det er bare å sette i gang 🙂

  • Reply Liv 19. august 2016

    Dette er en supergod og lettvint is! Jeg tar også ristede valnøtter i og serverer den sammen med eplekake (som jeg også har ferdig i fryseren og tiner og varmer opp). Veldig deilig å slippe jobb med desserten når det er mye annet å forberede.

    • Reply Mat På Bordet 22. august 2016

      Ikke sant Liv 🙂 supergod og lettvint is. Ristede valnøtter høres helt topp ut og ja takk til is og eplekake altså!

  • Reply Elin 22. april 2015

    Den bare må prøves ut, ser aldeles nydelig ut 🙂

  • Reply Trine - Klisjéhjemmet 22. april 2015

    Så deilig! Jeg er også inne i en karamellfase akkurat nå, men da er det bare å regne inn en ekstra løpetur, ja! 😉 Kan du ikke invitere noen av oss på hjemmelaget is, mot at vi løper opp bakkene hos deg først? Haha 🙂

    Ha en fin uke videre og så sees vi snart! <3 🙂

    • Reply Ina Johnsen 22. april 2015

      Skal ut og ‘løpe’ nå jeg Trine slik at jeg kan spise litt mer is i dag 🙂 Utrolig nok så er det fortsatt litt igjen etter i går….

  • Reply Elisabeth Andersen 21. april 2015

    Denne må prøves!

    • Reply Ina Johnsen 22. april 2015

      Det må den Elisabeth 🙂

  • Reply Marie Roald 21. april 2015

    Isen ser nydelig ut!

    • Reply Ina Johnsen 22. april 2015

      Takk Marie – og ikke bare ser den nydelig ut, den leverer også på smak 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »