Eltefrie havrerundstykker

eltefrie havrerundstykker

Eltefrie rundstykker er en populær oppskrift her på bloggen, og det er jo jammen ikke rart! Lettere og kjappere måte å lage rundstykker på skal du lete lenge etter (om du i det hele tatt finner en…..)

Ideen om eltefrie rundstykker kom fra en leser som la igjen en kommentar under en av de mange eltefrie variantene jeg publiserte i 2011 (ja, det er så lenge siden!). Og jeg beklager virkelig, jeg finner ikke tilbake til kommentaren eller navnet på leseren som kom med forslagt – er det deg, så legg igjen en kommentar her, please!

Men, tilbake til oppskriften. Utgangspunktet er det samme som for eltefrie brød – man rører en brøddeig sammen om kvelden med forholdsvis mye væske og lite gjær. Morgenen etter bruker du en stor skje for å helle 12 nogenlunde like porsjoner av deigen i en muffinsform som så settes i en kald ovn. Sett på ovnen og 30-40 minutter har du ferske, luftige, smakfulle, hjemmelagde rundstykker! Genialt ikke sant?

Her får du en oppskrift på havrerundstykker som er laget med samme teknikk. Istedenfor å steke de i en muffinsform (som du selvsagt også kan gjøre) har jeg her eltet deigen noe etter 1. heving og formet de til rundstykker. Litt penere blir de, men litt mer tid tar det.

Og så får du selvsagt litt deig på fingrene….

du trenger

  • 300 g hvetemel
  • 100 g havrekli
  • 50 g havregryn + mer til ‘pynt’
  • 50 g havremel
  • 1/4 ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • ca. 4 dl vann
  • et egg til pensling

Rør hvetemel, havrekli, havregryn, havremel, tørrgjær og salt sammen i en bolle, gjerne en med lokk. Tilsett vann og rør til deigen kommer sammen. Dekk til bollen og sett deigen til heving – bollen kan gjerne stå på kjøkkenbenken. La deigen heve i 12-14 timer.

Ha litt mel på en arbeidsflate og elt deigen lett. Skjær deigen opp i like store emner, hvor mange rundstykker du får er avhengig av hvilken størrelse du ønsker, men sats på 12.

Rull emnene til fine runde rundstykker med så lite ekstra mel som mulig.

Sett rundstykkene på et bakebrett dekket med bakepapir, pensle toppene med sammenpisket egg tynnet ut med litt vann og strø godt med havregryn på toppen.

Sett rundstykkene i ovnen og sett temperaturen på 200 C. Rundstykkene tar ca. 40 minutter å steke.

Om du ikke ønsker å trille deigen til rundstykker kan du porsjonere deigen ut i en muffinsform og steke de slik jeg gjorde her.

Rundstykkene kan fryses – la de avkjøle helt og legg de i en frysepose.

Sånn nå trenger du aldri å kjøpe frosne rundstykker i butikken 🙂

eltefrie havrerundtsykker

Kommentarer

  • Reply Karoline Moe Fjellstad 6. november 2017

    Er det sån at du bruker varmluft eller var over og under varme?

    • Reply Mat På Bordet 9. desember 2017

      Hei Karoline
      Jeg bruker alltid varmluft om det ikke står annet i oppskriften 🙂
      ina

  • Reply Kjersti 22. oktober 2016

    Er det tørrgjær eller fersk gjær som er angitt i oppskriften?

    • Reply Mat På Bordet 25. oktober 2016

      Tørrgjær Kjersti – har rettet i oppskriften 🙂

  • Reply Jeanette 19. mai 2016

    Nå er rundstykkene i ovnene og gleder meg til å ta dem ut og smake! Men jeg lurer på en ting. Du skriver :»Sett rundstykkene i ovnen og sett temperaturen på 200 C.»
    Vil det si at man skal sette rundstykkene inn i kald ovn? Jeg ble litt usikker, men satte dem inn i forvarmet ovn, håper det var riktig…

    • Reply Mat På Bordet 25. mai 2016

      hei Jeanette
      Nå svarer jeg deg her lenge etter at rundstykkene dine er ferdigstekt….sorry!
      Ja, det er meningen at rundstykkene skal inn i kald ovn, derfor er det angitt såpass lang steketid. Avhengig av hvor fort din ovn kommer opp til riktig temperatur vil det ta 30-40 minutter å ferdigstekes.
      Satt du de inn i forvarmet ovn la du sikkert merke til at de var ferdigstekt allerede etter 15-20 minutter.
      Håper det endte godt!

      • Reply Jeanette 2. juli 2016

        Hei igjen og tusen takk for svar!
        Ingen fare, de ble litt mindre og litt mer stekt enn de skulle, men de smakte kjempegodt uansett!
        Nå har jeg faktisk akkurat satt en ny runde med rundstykker i ovnen, og denne gangen inn i kald ovn Det hjalp og kikke litt på de andre eltefriebrød oppskriftene dine gitt Og nå ser ut som de hever seg mye mer!
        Jeg må også bare si tusen takk for alle de fantastiske oppskriftene dine! Du er min favortittmatblogger rett og slett, jeg blir inspirert hver dag og lager stadig noen av oppskriftene dine

        • Reply Mat På Bordet 3. juli 2016

          Så bra Jeanette – glad for å høre at rundstykkene var mer velykket denne gangen!
          Og takk for fin kommentar – utrolig hyggelig å høre at du blir inspirert av bloggen <3 God sommer!

  • Reply tonesen 8. juli 2015

    Hei, har du erfaring med å bytte ut hvetemel med spelt i disse, i eller andre oppskrifter?

  • Reply tonesen 8. juli 2015

    Hei, har du erfaring med å bytte ut hvetemel med spelt i disse, i eller andre oppskrifter?

  • Reply Astrid Derbyshire 4. juli 2015

    Deigen skal lages nå…gleder meg til ferske rundstykker til søndags frokost! 🙂

  • Reply Hilde 16. juni 2015

    Disse vil lage ….og fryse 😀 Ønsker tips hvordan best tine dem opp igjen til «ferske». Hvor mange grader? Hvor mange minutter?

  • Reply Lene 18. mai 2015

    Tror det var jeg som tipset den gangen 🙂 Da gikk jeg hjemme i permisjon og ble skikkelig bitt av eltefritt-brød basillen! Her bakes det fortsatt eltefrie rundstykker i helgene, helgefrokosten blir ikke helt den samme uten, gjelder både store og små. Inspireres stadig av bloggen din, takk!

    • Reply Ina Johnsen 19. mai 2015

      Hei Lene
      Nei, så morsomt at du leste innlegget og svarte her ! 🙂
      Har ikke maktet å lese gjennom alle kommentarene på de eltefrie innleggene (det er blitt så veldig mange…..) og sjanset på at du kanskje ville ta kontakt!
      Tusen takk igjen for tipset! Som du sikkert har fått med deg så er det mange matbloggere som har hoppet på ideen og eltefrie rundstykker er nå ett begrep.
      Du får si fra om du har flere gode ideer 🙂 😉

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »