Ikke misforstå, jeg er desidert helt ferdig med julen. Men, samtidig er det noen ting (les mat) som kanskje ikke trengs å begrenses til denne høytiden. Jeg disker ikke opp med hele julebaksten året rundt – noe må jo være spesiellt til jul – men denne kaken for eksempel er så populær hos oss at det er den først baksten som gjøres lenge før jul og den siste før vinteren gir seg helt. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive den, men den er vel en blanding av en chocolate chip cookie og en myk pepperkake. med masse smak!
Oppskriften fant jeg hos Martha Stewart, der heter den «Chewy chocolate gingerbread cookies»…. noe jeg ikke helt klarer å oversette på en delikat måte…. Beregn noe tid for kaken, deigen skal avkjøles et par timer i kjøleskapet før baking (for de som er flinke til å planlegge kan deigen lages kvelden før, legges i kjøleskapet overnatten og bakes dagen derpå).
du trenger:
- 200g kokesjokolade, hakket
- 275g hvetemel
- 1 1/4 ts ingefær
- 1 ts kanel
- 1/4 ts nellik
- 1/4 ts muskat
- 1 ss kakao
- 110gr. smør
- 1 ss fin raspet ingefær (fersk)
- 200 g brunsuker
- 1/2 beger (250g) lys sirup
- 2 ts bakepulver
- perlesukker
Revidering dec.2012 – 1 ts naron er byttet ut med 2 ts bakepulver.
Bland sammen tørre ingredienser; mel, ingefær, kanel, nellik, muskat og kakao. Bland smør og fersk ingefær i en kjøkkenmaskin med flat visp til smøret er noe hvitere (ca. 4 min) Tilsett brun sukker og visp til alt er blandet. Tilsett sirup og visp til alt er blandet.
Bland bakepulver med 1 1/2 ss kokende vann i en liten skål. Tilsett halve melbandingen til smørblandingen og visp til blandet. Bland så i natron blandingen. Tilsett resten av melblandingen og til slutt tilsetter du den hakkede sjokoladen.
Ha deigen ut på plast folie og rull ut/eller dytt ut (bruk hender da deigen er klissete) til en flate med 2 -3 cm tykkelse. Pakk i plast og legg til kjøling et par timers tid eller mer.
Ovnen varmes til 170 C. Deigen rulles ut til baller i 3-4 cm størrelse og settes med ca. 5 cm avstand fra hverandre på en smurt bakeplate. Kjøl ca. 20 min. Rull deigen i perlesukker, legg tilbake på platen og bak til overflaten sprekker noe, ca. 10-12 min. Avkjøles 5 min på bakeplaten før du setter de til videre avkjøling på rist.Oppbevares tørt og tett i kakeboks.
Gode❤️Men hadde vel kutta ut fersk eller tørka ingefær , ikke begge deler. Leste seinere at de er kanskje for søte , redusere kanskje litt på sirup. Men ellers gode og litt seige… ymmy.
Hei Velve
Her hjemme får jeg ikke lov å røre oppskriften – den elskes som den er 🙂
Jeg har selv vært inne på å redusere noe av sukkeret og har blant annet foreslått å ikke rulle de i perlesukker.
Det kommer som sagt ikke på tale….
Ingefær er dog essensiell – der ville jeg ikke ha endret på noe.
Men, smaken er forskjellig og oppskrifter er til for å kunne tilpasses.
Vi er begge enige om at cookiesene er yummy 🙂
ina
Hei. Skal det være natron eller bakepulver?
Og, sukkermengden er altfor voldsom. Holder fint med 150 gr eller tilogmed 100gram sukker…
Vh Olea
Hei Olea
Det skal være bakepulver, ikke natron.
Oppskriften er rettet – takk for tilbakemelding!
hilsen
ina
Disse lages akkurat NÅ!
Spises året rundt ….
Men sukkermengden er for voldsom. Dropp perlesukkeret.
Brunsukker: Maks 175 gram
Sirup: Maks 190 gram
Og bare noen få biter sjokolade.
Tilslutt: Masse fersk ingefær. Namm…
(Jeg bruker også litt mindre mel, men da blir det jo like søtt? 😉
Høres ut som en god idé. Nå som jeg ser på oppskriften igjen, så tror jeg også at jeg hadde revidert sukkermengden, kanskje til og med redusert til 100g brun sukker og 100g sirup. Perlesukkeret hadde jeg ebholdt, jeg liker at det knaser litt og så er det pent på toppen 🙂 Mer ingefær er også en god idé. Hmmm, lurer på om ikke jeg skal ta for meg denne oppskriften igjen og teste ut noen revideringer 🙂
Ja, den er jo sabla populær har jeg inntrykk av…fint du er enig i sukkermengden. Men i går ble kakene litt tørre. Kanskje fordi jeg puttet i litt speltmel, dog beholdt jeg ca 100 gram smør. OG bare 150 gram sirup. Hmm…Og 140 gram brunt sukker. Men siden sukkermengden min blir drastisk mindre og mindre skal jeg prøve med perlesukkeret. 🙂
Hei Ina,
hva kan jeg bruke hvis ikke jeg har perlesukker? Har kun det franske sukkeret – store hvite biter…
Anita
Det var synd at det ikke funket for deg!
Denne oppskriften var håpløs, eller så er det jeg som er det. Kjekesene fløt utover og ble paddeflate. Måtte klippe de fra hverandre. Det knaser i tennene på grunn av alt perlesukkeret.
Nei, huff. 🙁
Håper de smakte!
He, he, litt familie historie er alltid litt morsomt 🙂
Baker disse nå, gleder meg til å smake. Syns kanskje deigen var en anelse søt, så neste runde får litt mindre søtt i seg!!!!
Skal også bake siropskaken.
Det var fint å lese forhistorien…..
Jeg har ingen kjøkkenmaskin, og det går fint an å lage disse uten å måtte ty til maskinen for å kunne «følge» oppskriften 😉 Har laget disse på 3. året nå, og de faller i smak hos store som små.
Hmm, jeg vet ikke hva en k visp er….??
Det føger tre «visp» med kitchenaid maskinen – en vanlig visp, en deig krok og en falt visp – hjalp det? 🙂
Disse må jeg prøve, er det en k-visp du mener når du skriver flat visp? Har også en oppskrift på pepperkake muffins som er super god på vinterstid f.eks til gløgg.
Flott, takk skal du ha! 🙂
Disse er bare fantastisk gode! Oppskriften lager ca. 25 mellomstore cookies.
Hei!
Disse ser veldig gode ut, og jeg kommer til å lage til litt julegaver også 🙂
Men hvor mange kaker blir det ca. av denne oppskriften?
Mvh,
Hege
Så bra!!! De er en stor favorit her hjemme hos også og blant alle venner og kjente!! Delte de ut som smaksprøver på julemarkedet – fikk mange gode tilbakemeldinger…:))
På en skala fra 1-10 fikk disse 11 hos oss. Har en kommende svigerdatter som er alergisk mot egg, så dette året har vi jaktet på oppskrifter uten egg i. Disse var bare kjempegode :-)))))
Hva med sjokolade pepperkaker…..eller sjokopepperkaker….
De brune kjeksene er min favorit. De er så gode at jeg ville spist de hver dag. PS:kan du lage navn på de brune kjeksene ?
hilsen:Olav Engebretsen og Nora Steinvik