Nå er jeg virkelig populær…

etter at jeg bakte havrebrød i helgen. Jeg innrømmer at det er en stund siden sist – vi hadde alle glemt hvor godt det var! Tid (utenom heving, og da kan man gjøre annet) tar det ikke og har du kjøkkenmaskin (som er absolut å anbefale til denne oppskriften) så trenger du nesten ikke å få deig på fingrene. Deigen lages på et kvarter, så må den hvile i noen timer (alternativt kan du la den kaldheve over natten i kjøleskapet og bake neste morgen, husk å la deigen kommer til romtemperatur før du tar fatt på den) formes, hviles og bakes…..
Noen viktige ting å huske på når du skal lage brød:
1. La deigen hvile ordentlig, prøver du å fremskynde prosessen blir det bare tull – trust me!
2. Deigen skal bearbeides godt – det er viktig at deigen eltes tilstrekkelig – ingen juksing her heller 🙂
3. Deigen skal være løs – regelen er: jo løsere deig jo saftigere brød. Husk at deigen blir fastere når den ligger og at mye av vannet i brødet fordampes under stekingen.
Oppskriften lager 4 brød. Deigen lagde jeg med hjelp av min Kitchenaid (største bolle, og da var det virkelig fullt! Har du ikke like stor bolle anbefaler jeg at du halverer oppskriften)
 • 1 l vann, lunken
 • 1 kg hvetemel
 • 170g sammalt rug
 • 170g sammalt hvete
 • 500g havregryn
 • 2 ss havsalt
 • 1 1/2 ss maltekstrakt
 • 25 g gjær, fersk
Bland alle tørre ingredienser i kjøkkenmaskinens bolle. Bland ut gjær og maltekstrakt i noe av vannet. Ha gjærblandingen og det resterende vannet opp i melblandingen og sett maskinen i gang.

Kjør deigen i ca. 5 minutter. Tilsett mer vann etterhvert som du ser at den trenger det. Elt deigen videre noen minutter til. Husk at deigen skal være ganske løs. Ta deigen ut av bollen (min bolle var for liten til å tillate heving) og ha i en større bolle. Dekk til med plast og ren kjøkkenhåndkle og sett til heving et lunt sted i ca. 1 1/2 time. Del deigen i 4 og form som runde kuler som du lar hvile på bakebordet er 20 min. tid mens du vasker opp og smører former. Form så brødet , dypp i lunken vann og rull i havregryn.

Legg så deigen i smurte brødformer eller bakeplate. Dekk til, sett på et lunt sted og la brødene heve seg til det dobbelte (ca. 1 time). Stek brødene nederst i ovnen på 220C i ca. 35 minutter. La de avkjøle på rist.
Legg avkjølt nybakt brød i frysen hvis du ikke har tenkt å spise 4 stykk med en gang. Skjærer du den opp i skiver for du fryser den kan du ta skiver ut av frysen istedenfor et helt brød…..

Kommentarer

 • Reply Eli 6. august 2015

  Det står:
  «(alternativt kan du la den kald heve over natten i kjøleskapet og bake neste morgen, husk å ha i litt mer gjær og la deigen tempereres før du tar fatt på den)»

  Er dette riktig, eller mener du at man skal ha i litt mindre gjær hvis man kaldhever over natta?

  • Reply Mat På Bordet 6. august 2015

   Hei Eli
   Nei, i denne oppskriften hadde jeg ikke endret på gjærmengden i det hele tatt om du velger å kaldheve den over natten. Husker ikke helt hvorfor jeg mente at den skulle økes i 2009, men, men. Opspkriften er korrigert – takk for at du påpekte dette!

 • Reply Julia 14. februar 2014

  Hei! 🙂

  Kan man bruke honning istedet for malt?

  • Reply Ina Johnsen 16. februar 2014

   Det kan du. Bruk en honning som er mild i smaken (akasiehonnin for eksempel).

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »