Nå er det de små som bestemmer…

Jeg har til vane å slå på The Martha Stewart Show i 5 tiden, mens jeg lager middag (ja, jeg er så heldig å ha TV på kjøkkenet….). Da sitter gjerne barna og gjør lekser, leser Donald eller rett og slett bare venter til maten skal bli ferdig….. De er også blitt vant til at Martha kjaser i bakgrunnen over hennes flotte liv i hennes mange fine hus, med hennes flotte hester, hager og mange gjester. Forleden ble det helt stille på eldstemann, hun var helt betatt av en desert som ble laget på TMS show og så snart det var ferdig på TVén var hun inne på pc´en og fant og printet oppskriften. Den fikk jeg i hende og hun trygglet og ba om ikke vi kunne lage den. Det er en ganske klassisk desert – små individuelle sjokoladekaker som taes ut av ovnen mens de er myke i midten, serveres varmt slik at midten av kaken renner ut på din tallerken som en varm, seig sjokolade strøm- ikke rart hun ble helt betatt! Nå ja, jeg har laget slike kaker før og prøvd forskjellige oppskrifter, og det er en god og imponerende rett til selskap. Det beste ved det hele er at du kan ha alt klart (dvs deigen i formene) i kjøleskapet og sette de inn i ovnen 10 – 15 mn før du skal servere. En garantert suksees! Det er noen triks du skal følge: pisk egg og sukker godt til det virkelig er luftig og nesten hvitt – det brukes ingen hevemiddel i oppskriften og hevingen du får er avhengig av hvor godt du har pisket. Og når du har først pisket det godt, rør i resten av ingrediensene forsiktig (gjerne med slikkepott eller stor skje) slik at du ikke ødelegger den lettheten du nå har jobbet for. Ønsker du en fastere kake ha i noe ekstra mel (jeg lagde dette til en middag hvor mange gjester var barn og la til noen ekstra skjeer med mel og noen ekstra bakeminutter for at ikke kaken skulle bli altfor rennende) Og smør og strø formene dine godt og nøye hvis du skal ha en sjans å få de ut av formene….
Et lite tips til – eggehvitene som blir til overs av oppskriften kan du bruke til å lage marengs… Kan du ikke bruke de med en gang, legg de i frysen (husk å merke antall eggehviter) og ta de frem ved behov.

For 10 små sjokolade kaker trenger du
110 g smeltet smør
kakao eller sjokolade pulver for formene
240g mørk sjokolade
4 store egg
4 store eggeplommer
110g sukker
4 ts hvetemel
melis for servering
Smør fire små ildfaste former og strø med kakao eller sjokoladepulver slik at bunn og sidene er dekket. Bunnen kan ogå dekkes med en utskjært sirkel av bakepapir for å være ekstra sikker… Varm smør og sjokolade over vannbad til sjokoladen er smeltet, rør godt sammen og sett til side for avkjøling. Pisk sammen egg, eggeplommer og sukker til det er tykt og nesten hvitt (tar iallfall 5 minutter i kjøkkenmaskin). Bland i smør og sjokolade  langsomt og forsiktig. Bland i mel. Fordel deigen i de ildfaste formene. Nå kan du enten bake de med det samme eller sette formene i kjøleskapet et par timers tid. Bak kakene i 220C, 7 – 10 min. Kantene skal være stekt, midten myk. Sett formen opp ned på serveringstallerken, vent noen sekunder, og løft av formen. Kakene kan også serveres i formen (se bilde). Strø over litt siktet melis for pynt og server med litt is.
legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »