Spaghetti and meatballs…

er en rett som jeg betegner som «comfort food», du vet den maten som er hjertevarmende enkel og god og som man kan ty til når man ikke ønsker seg noe fancy. Perfekt for foreldre og barn en kald søndags ettermiddag, og ikke minst kan man lage litt ekstra og ha i frysen og ta frem de dagene man ikke har tid eller ork til annet enn å koke opp noe pasta…. Meatballs skiller seg fra norske kjøttboller med at de er mykere ( det er vannet som gjør de myke)….og at det vanligvis er en blanding av kjøtt – i dette tilfellet kjøttdeig fra storfe og svin. Og skal du lage de ordentlig amerikanske, så må de ha litt størrelse på seg – 2 – 3 kjøttboller bør holde for en voksen servering.
Det lønner seg å ha tomatsausen klar slik at du kan lempe kjøttbollene i sausen så snart de er ferdig stekt, så begynn med den:
800g (2 bokser) hakkede tomater eller passata
– kjøp en god italiensk variant. Du må gjerne bruke tomater som allerede er tilsatt basilikun eller hvitløk – tilpass resten av ingrediensene deretter
olivenolje til steking
1 løk, hakket
4 fedd hvitløk, finhakket
grovsalt, nykvernet pepper og basilikum blader hvis ønsket, klype tørket oregano
Stek løk i olje til den er myk og får noe farge, ca. 5 min, tilsett hvitløk og stek til den er myk. Ha i tomater og tilsett salt, pepper og oregano, kok opp og la det koke mens du tilbereder kjøttbollene,. Sausen skal koke så lenge at den tykkner noe.
For 14 – 18 kjøttboller trenger du
450g kjøttdeig
450g kjøttdieg av svin
1.5 fedd hvitløk, finhakket
2 store egg
100g raspet Pecorino Romano ost (eller parmesan)
1oog finhakket bredbladet persille
grovsalt og nykvernet pepper
250g grilljer mel
500ml vann
oliven olje for steking
Bland kjøttet sammen i en stor bolle med hendene. Ha i hvitløk, egg, ost, persille, salt og pepper. Fortsett å bland for hånd til det er godt blandet. (Jeg pleier å bruke kun en hånd til blanding, dermed har jeg alltid en ren hånd i tilfelle jeg har glemt ingredienser, skal tilsette mer salt eller pepper, eller for den slags skyld, ta telefonen….) Ha i grilljermel og bland igjen. Ha opp i vann litt av gangen og bland videre – avhengig av hvor myke du vil ha kjøttbollene, regulerer du mengde vann selv. Kjøttblandingen blir ganske våt.
Rull så kjøttblandingen i baller (her nytter det ikke med en hånd lengre, i tilfelle du lurte..) ca. 5 cm i diameter. Varm opp stekepannen og ha i oliven olje – pass på at stekepannen er varm når du har i kjøttbollene – de skal frese når du setter de ned i. Pass også på at du ikke setter for mange kjøttboller i samtidig.
Stek til de er brune og gjennomstekt, ca. 10 minutter. Når de er ferdig stekt, legg de i tomatsausen. Har du laget ekstra så sett de til side på en tallerken, avkjøl i romtemperatur og frys de.
Kjøttbollene kan koke videre i tomatsausen før du serverer de. Lager du dette dagen i forveien, så kok videre i 20 min, ta av varmen, la det hele komme ned til romtemperatur og sett i kjøleskapet for videre oppbevaring. Varm opp igjen før servering.
Til spaghetti & meatballs trenger du selvfølgelig spaghetti – for all del kjøp god spaghetti ( Barilla eller deCecco) og kok opp i rikelig saltet vann til de er al dente. Ha i bittegranne olivenolje i pastaen slik at det ikke klistrer seg ved servering. Server gjerne en salat ( arugula med stekte pinjekjerner og noen cherry tomater for eksempel) og hvitløks brød (hjemmelaget hvitløkssmør selvsagt).
Husk nykvernet pepper og parmesan til servering og at ekte italienere spiser spaghetti kun med gaffel! Server sjokoladekaker til dessert – se innlegg av 20.02.

Kommentarer

  • Reply ina 5. februar 2011

    Bare hyggelig! Glad for at det smakte!!!!

  • Reply Pandora 4. februar 2011

    Dette laget jeg nettopp. Kjempe godt og passende på en fredag. Takk for oppskriften (:

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »