Kjøttboller i brunsaus

Ok da, våren er ikke riktig her enda….. vintermat er godt det også og noe vi liker veldig godt her også er kjøttboller i brunsaus. Kjøttboller lager jeg når jeg har tidi helgen og da lager jeg riktig mange slik at jeg kan legge de i frysen (enten i brunsaus allerede eller bare kjøttboller) slik at de kan hentes frem de dagene jeg ikke har fantasi til å lage middag – så jeg pleier å 4 doble oppskriften…. Det som tar tid er stekingen, så hent frem 2 stekepanner, da går det iallfall dobbelt så fort….
For 4 porsjoner trenger du
en pakke kjøttdeig
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts ingefær
1ss worcestersaus
1 fedd hviløk, presset (eller 1 ts hvitløkspulver)
2 1/2 ss potetmel
1/2 ts bakepulver
2dl lettmelk
olje og smør til steking
brunsaus:
5dl buljong eller kjøtt/kyllingkraft
1 løk hakket
3ss hvetemel som du blander ut i 1 dl vann til en glatt jevning
salt og pepper
sukkerkulør
brunost
Lag brunsausen først. Kok opp buljongen/kyllingkraften tilsatt hakket løk. Er du glad i hvitløk kune du ogsp hakke opp en eller to fedd og ha det også oppi. Mens det koker har du oppi jevningen mens du rører. La det hele koke en 10 minutters tid. Smak til med salt, pepper og noen skiver brunost. Ha dråpevis med sukkerkuløt i til du har ønsket brunfarge. La sausen småkoke mens du lager kjøttbollene.

Bruk gjerne kjøkkenmaskin (bruk deig krok) når du lager kjøttbollene. Ha salt opp i kjøtttdeigen og bland til massen er seig. Ha opp i pepper, ingefær, hvitløk, worcestersaus, potetmel og bakepulver og bland videre. La kjøkkenmaskinen gå og tilsett melk litt om gangen til alt er tilsatt – farsen blir ganske våt, men fast (se bilde).
Ha olje i stekepannen og tilsett en klatt smør. Form farsen med spiseskjeer til ønsket størrelse og ha oppi stekepannen. Pass på at stekepannen er varm nok slik at kjøttkakene steker og får fin farge. Når de er brune på begge sider har du de oppi brunsausen (kjøttkaken trenger ikke være ferdigstekt før du har de opp i sausen) og la de trekke videre til de er gjennomstekte (sjekk en kjøttkake før du serverer).  Jeg liker å servere kjøttkakene med potetmos, erter og tyttebærsyltetøy…..
legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »