Vaniljeis

Her i huset er det kun Hennig Olsen is som gjelder – iallfall når det gjelder norsk produsert is. Men, ingenting kan konkurrere mot hjemmelaget og i år ønsket vi oss (eller jeg da) en iskrem maskin til jul. Jeg fant nemlig ut at det gikk an å kjøpe en iskremmaskin som ekstrautstyr til min Kitchenaid og da var steget langt mindre enn å betale mange penger til enda en stor maskin som skal oppbevares et sted på kjøkkenet. Mulighetene er nå endeløse men la oss starte med en enkel vaniljeis… Isen må lages over to dager, så planlegg i forkant og iskremmaskinen må være kald (ha vært i frysen i minst 15 timer).
 For litt i underkant av 2 liter is trenger du:
600ml lett melk
8 eggeplommer
230g sukker
600ml kremfløte
2 ts vaniljeekstrakt
1 vaniljestang 
litt salt

Varm opp melken til kokepunktet – det skal være varmt men ikke koke. Rør ofte. Ha egg og sukker i en bolle og pisk til det er godt blandet og litt tykk. Ha opp i den varme melken litt om litt mens eggeblandingen piskes. Ha alt tilbake i gryten og varm opp blandingen til det bobler litt om kantene og det «damper» ( jeg har forsøkt å ta bilde av dette punktet – øverste bilde – du merker også at blandingen blir noe tykkere, som vaniljesaus). Pass på å ikke kok blandingen, da får du eggerøre…. Ha alt opp i en stor bolle og rør i fløte, vaniljeessens, vaniljestang (som du har halvert og løsnet frøene på) og salt. Denne blandingen settes kjølig i minst 8 timer. 

Så setter du i gang med iskremmaskinen. Sil den kalde iskremblandingen slik at du fanger opp vaniljestangen og evt. klumper. Smak på blandingen og tilsett mer vaniljeessens hvis du trenger. Sett maskinen i gang og hell blandingen opp i mens den går på saktefart. Har du en annen iskremmaskin, følger du maskinens instrukser. La den røre i ca. 20 minutter til den er passe tykk og ha opp i en boks som du kan sette i frysen. Den er klar til å spise….  
Lurer du på hva du skal gjøre med 8 eggehviter kan du lage marengs (oppskrift følger en av disse dagene). Skal du ikke lage marengs kan du oppbevare egghvitene i frysen til du trenger de. Husk å skriv på boksen/posen hvor mange eggehviter som er opp i.
Og skal du bare kose deg litt en dag, ha en skje hjemmelaget vaniljeis i din espresso….
legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »