Grillmarinade

Sommeren er ikke det samme uten sesongens grill marinade. Denne oppskriften har jeg gitt ut til mange allerede – det går nesten ikke an å forklare hvor god den er. Start sommeren med å lage en flaske eller to (jeg pleier å doble oppskriften for å være sikker på at jeg har nok gjennom sommeren).
Det er vanskelig å påstå at marinaden er hjemmelagd for den inneholder så mange ingredienser som er «ferdiglagd» hvis du skjønner hva jeg mener. Men kombinasjonen av søt, syrlig, sterkt, søtt og eksotisk gir en aldeles fortreffelig marinade det ikke går an å få kjøpt.
Ingrediensene består av ting jeg vanligvis har i kjøleskapet. Må du gå til innkjøp av noen av ingrediensene så kan du trøste deg med at oppskriften bruker omtrent hele glass. Det er heller ikke nødvendig å følge oppskriften til punkt og prikke – har du ikke Dijon sennep bruker du en annen (helst sterk) sennep, har du ikke honning bruk sirup, har du ikke nok tomat puree fyll på med ketchup. Og er det bare bitte litt igjen i glasset etter å ha målt det du skal ha for oppskriften, ha det i det også. Liker du den sterk så for all del tilsett mer chilli eller ha i noe sambal oelek eller kanskje har du noe tabasco saus liggende. Smak på marinaden  før du setter den på glass og tilsett evt. mer krydder eller andre ingredienser hvis du føler for det.
Oppskriften lager ca. 1 1/2 liter marinade
(holder for 2 – 3 hele kyllinger)
1 stor løk, hakket
5 fedd hvitløk, hakket
125ml olje (soya, solsikke, e.l.)
250ml tomat puree
250 ml sider eddik
250ml honning
125ml worcestersaus
250ml dijon sennep
250ml hoisin saus
2ss chilli pulver
1ss malt kumin
Stek løk og hviløk i oljen på middelssterk varme til løken er myk og gjennomsiktig, 10 – 15 minutter. Løken skal ikke brunes. Tilsett resten av ingrediensene, rør sammen og la det hele småkoke en 30 minutters tid. Hell over på glass og oppbevar i kjøleskapet, hvor det vil holde seg en sommer lang (hvis ikke du får brukt den opp raskere enn det….)
Jeg bruker marinaden for kylling og da er det viktig at du bruker kyllingstykker med ben. Det vil kanskje innebære at du må kjøpe en hel kylling og stykke det opp selv, men jeg lover deg, det er vel verdt det!  Kyllingen bør marineres over natten for å få full uttelling.
Bruk godt med grill saus når du marinerer kyllingen stykkene (med ben og hud) og la det marinere helst overnatten men minst 3 – 4 timer. Grill kylllingstykkene på middelsvarm grill. Snu de noen ganger under grillingen. Avhengig av størrelse vil det ta 30 – 45 min.  Server rett fra grillen med salater og hvitløksbrød eller pakk det i folie og ta det med på picnic – det smaker utmerket også kaldt.

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 15. mai 2013

  Det er med kylling som det er med kjøtt – er kjøttet fortsatt på benet blir den mer saftig. Og så har du noe å holde tak i når du skal spise 🙂

 • Reply EvaC 14. mai 2013

  Hei!
  Lurer på om denne marinaen kan brukes til kyllingfilet også? Det står kylling med bein – hva er grunnen til dette? Tusen takk for en flott og inspirerende blogg;-) hilsen Eva

 • Reply ina 17. juni 2009

  He,he jeg tuller ikke når jeg sier at den er favorittkaken til mang et barn…..og voksen…. Grill marinaden MÅ du bare prøve, den faller i samme katagori som sjokoladekaken – alle elsker den!

 • Reply Mariann Youmans 17. juni 2009

  Mmmmmmm! Nå ble jeg sulten! Blir desidert prøvd i sommer. Jeg jobber meg gjennom lista – langpannekaken ble testet på grillfest forrige uke og fikk mer enn bestått: Alt ble revet bort på ti minutter og de sto og kranglet om hvem som skulle spise smulene;)

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »