Fougasse – et annerledes brød

Fougasse

Fougasse er noe som har forfulgt meg en stund. Den dukket først opp i en av mine kokebøker, Angela Hartnetts Cucina, og så har jeg sett den på marked i Sveits, på bakeri i Frankrike og nå har jeg endelig laget den selv.

Fougasse er Frankrikes svar på focaccia og er en fin brød å servere med mat. En enkel deig av mel, salt, vann og gjær – kan formes som man ønsker og kan drysses med urter for mer smak. Lett å lage, lett å forme og imponerer venner og familie….just bake it!

For 12 brød formet som på bildet, trenger du

  • 750g hvetemel
  • 25g fersk gjær
  • 4 ts salt
  • 450 lunken til varmt vann

ovn temp 230C

Ha melet oppi en stor bolle og smuldre gjæren i melet med fingrene. Bland i salt og ha så opp i vannet. Bruk en vanlig smørkniv for å blande deigen lett sammen. Så må du ta i bruk hendene. Arbeid deigen sammen i bollen. Når du har en nogenlunde samlet deig kan du helle deigen på bneken ig begynne å elte.

Deigen skal knas godt – dvs gjerne en 10 minutters tid. Og ja, du kan bruke kjøkkenmaskinen men det er veldig tilfredsstillende å bearbeide deigen med hendene – og tenk på all den trimmen du får….

Når deigen er smidig, former du den som en ball og legger den i en ren skål strødd med mel. Strø litt mel på toppen av deigen, dekk til og sett  et varmt, lunt sted en times tid eller til den har dobblet i størrelse.

Varm ovnen til 230 grader og sett i 2 bakeplater. Ha mye mel på arbeidsbenken din og ta frem deigen. Ta den forsiktig ut av bollen slik at den ikke mister noe av volumen. Deigen skal ikke bankes ned eller rulles ut!!! Strekk  deigen forsiktig ut til  en stor firkantet deig, ca 40 x 40 cm.

Skjær ut mindre firkanter på ca. 10x10cm – dette er bare en indikasjon, du trenger ikke å være nøye. Ta en liten firkant deig og skjær diagonalt nesten gjennom deigen. Skjær et par streker til – forestill deg et blad – og åpne snittene med fingrene. Gjør dette med alle firkantene.

Ta ut de varme bakeplatene og legg fougassene på. Sett i ovnen. Sprut litt vann i bunnen av ovnen og bak i 10 – 12 minutter til de er gyldne. Ta ut av ovnen og la de avkjøle på rist. Spis….

Fougasse

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »