Nektarin og blåbær smule kake

Jeg abonnerer på Bon Appetit – et amerikansk mat blad – og blir helt matt av alt godt som er i sesong «over there»…. Her drar jeg til diverse gårdsbutikker og hva finner jeg, jo, poteter, beter, kål, salater og gulrøtter…………. ok, nå var jeg litt slem, det finnes også litt bønner og masse bær, men ååååå, jeg ønsker sånn å kunne handle på et ordentlig «farmers market» hvor det bugner av varer levert direkte fra nærliggende gårder.
Men imens skal jeg forholde meg til det som faktisk finnes her på Østlandet for øyeblikket – nektariner og blåbær. Nektariner fant jeg på Kiwi – nei de er ikke norske – og blåbær er fra skogen bak huset her så det veier litt opp for at nektarinene sannsynligvis kommer langveis fra…. Oppskriften fant jeg i Bon Appetit. Jeg erstattet bjørnebær (som ikke er i sesong her enda) med blåbær. En noe annerledes kake i og med at bærene legges i en vanilijesaus og strøes med «smuler» laget med brunsukker. Men jeg garanterer at det blir en knall desert, særlig hvis du serverer den litt lunken med vaniljeis…..
Og så må jeg bare beklage det siste bildet – som jeg nevnte før, jo lengre ut i måltidet jeg kommer jo vanskeligere blir det å ta lekre og ikke minst skarpe bilder…. hikk….
Til en kake bakt i firkantet form ca. 30 x 30 cm trenger du:
for smule toppen:
175 g hvetemel
100 g brun sukker
1 ts finraspet sitronskall
110 g smør, smeltet
1 ts vanilje ekstrakt
for vaniljesausen:
2 store egg
1 beger creme fraiche
1 ts vanilje ekstrakt
1 ss hvetemel
fruktene:
4 mellomstore nektariner skjært i ca 2 x 2 cm biter
3 dl blåbær
50 g sukker
100g hvetemel
Lag smuletoppen. Bland hvetemel, brun sukker og sitron skall i en skål. Hell over det smeltede smøret og rør til det er jevnt og smuldrete. Sett til side.
Lag vaniljesausen: Pisk eggene sammen. Bland i creme fraiche og vanilje essens. Bland i hvetemelet.
Smuletoppen og vaniljesausen kan lages opptil 4 timer i forkant. Lagres tildekket og kjølig. Når du så er klar for å steke kaken tar du alt frem. Sett ovnen på 200 grader. Bland frukt med mel og sukker og hell opp i en bakeform. Rør vanilesausen lett sammen hvis den har stått en stund og hell over frukten. Smuldre smule toppen jevnt over det hele og sett formen i ovnen. Stekes ca. 50 min til vaniljesausen er stiv og smuletoppen gyldenbrun. La det avkjøle noe før du serverer med vaniljeis.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »