ANNONSE

JORDBÆREDDIK

Jeg forsøkte meg på bringebær eddik i fjor. Det innebar å legge et par bringebær sammen med et laurbær blad og noen pepperkorn i et glass og helle på eddik. Dette skulle stå noen dager og så skulle blandingen siles og legges på glass på nytt. Jeg ville ikke ha kalt det bringebær eddik…
Så i år fant jeg frem en noe tøffere oppskrift for bringebær eddik men som kan også like godt lages med jordbær eller bjørnebær. Jordbær hadde jeg for hånd, men jeg tror nok at det også blir eddik av bjørnebær og bringebær, om ikke annet enn å ha flasker av eddik stående i de mest vidunderlige fargene…
Eddiken får en helt klar frukt smak og er sur-søt som balsamic. Du kan bruke den på salat, enten som den er, eller blandet med oliven olje. Bruk den med ost eller på vaniljeis. Du kan også tilsette en skje med eddik i sausen for å gi den ekstra dybde….. Det sies at man i gamledager brukt frukt eddik for å lindre hoste, feber og forkjølelse.
Oppskriften er såre enkel, men prosessen tar en 4 – 5 dager.
1 kilo frukt – jordbær, bringebær eller bjørnebær, renset og tørt
(viktig at frukten er tørr, ellers blir eddiken grumsete..)
600 ml cider eddik eller hvitvinseddik
sukker
Legg bærene i en skål og mos dem lett. Tilsett eddiken. Dekk til og la blandingen trekke en 4 – 5 dager. Bland av og til.
Sil saften av blandingen gjennom en silpose – dette kan gjerne stå over natten. Press silposen litt hvis du ønsker.
Mål eddiken og hell over i en gryte. Tilsett 75gr sukker pr 100ml saft. Varm opp langsomt og rør til sukkeret er smeltet. La blandingen koke en 10 minutters tid og skum eddiken. Ta blandingen av varmen og la det avkjøle helt. Hell over på rene, steriliserte flasker og legg på tett lokk eller kork. Brukes innen 12 måneder.

Kommentarer

  1. Reply Jordbæroppskrifter - del 2 - Mat Pa Bordet 11. mars 2017

    […] sist, men ikke minst – lag jordbæreddik! Det tar virkelig ikke mye tid (den må godgjøre seg noen dager, men du gjør i prinsipp ikke […]

  2. Reply Anette Foss Aasmundrud 9. juli 2016

    Hva slags saft bruker du? Noen anbefalinger på type eddik? Har vel litt å si for smaken!

  3. Reply Mat på Bordet 16. august 2011

    Jeg har ikke forsøkt med frosne bær. Det kan hende at du ender opp med en noe uklar eddik, men smaken bør det ikke være noe å si på…
    Si fra hvis du prøver det og fortell hvordan det gikk 😀

  4. Reply bodil 16. august 2011

    heisann. denne har jeg veldig lyst å prøve. Tror du det går an å lage det med frosne bær. rakk ikke å lage den når de ferske bærene fortsatt var billig.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »