Epleterte

Dette er en enkel terte – en terte bunn laget uten sukker, bare smør, mel, egg og vann, epler skjært i tynne skiver og en lett glasur av aprikos syltetøy (gjerne hjemmelaget…..se blogg for oppskrift). Bak den i ovnen mens du spiser middag og server den lunken til dessert med en kule vaniljeis eller lett pisket krem. Enkelt og godt!

Epleterte, 8 pers.

Tertedeig
300 gr hvetemel
220 gr kald smør, skjært i små biter eller skiver
1 egg, pisket, pluss nok kaldt vann til å lage 115ml væske
For toppen
4 – 5 epler, gjerne Granny Smith
litt sukker
Ovn temp. 190 grader
Lag tertedeigen. Ha mel og smør i en skål. Bruk fingrene til å gni smøret inn i melet til du har en noe smulete deig. Det kan gjerne være litt smørbiter igjen. Ha egg/vann blandingen opp i deigen og rør sammen med en kniv til deigen er samlet. Bruk hendene til å kna deigen lett. Det er viktig å ikke overarbeide deigen, ikke bruk mer enn et par minutter etter å ha lagt til væsken til deigen er samlet. Deigen vil se noe «røff» ut og vil være myk og noe klissete. Strø på litt mel og form deigen til en firkant. Pakk godt inn i plast og legg det i kjøleskapet for å hvile, minst en time men gjerne over natten.
Ta ut deigen. Del den i to og legg den andre i frysen – den kan du ta frem neste gang du skal bake terte. La deigen hvile litt på kjøkkenbenken. Rull den så ut slik at den passer en kakeform på ca. 25 x 35cm. Legg deigen i kakeformen. Det kan gjerne se litt røft ut. Dekk til med plast og legg i kjøleskapet mens du forebereder eplene.
Skrell eplene, skjær de i fire og skjær ut kjernen. Skjær eplene i så tynne skiver som du klarer. Ta frem deigen og legg epleskivene i rekke etter hverandre, gjerne ganske tett. Det blir 5 rader i en 35cm panne. Nå kan du enten legge terten tildekket tilbake i kjøleskapet til du skal legge den i ovnen, eller bake den med det samme. Før du setter terten i ovnen strør du på litt sukker. Stek i ca. 45 minutter til kaken er gyldenbrun på toppen.
Varm opp en 2 – 3 skjeer aprikosgelé eller -syltetøy. Pensle syltetøyet lett over eplene like før servering.

 

Kommentarer

  • Reply ina 20. september 2010

    Så bra at du prøvde den!! Og at den var vellykket!!:))

  • Reply Ingvild 16. september 2010

    Denne var kjempegod!! Takk for link på twitter!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »