Seville (bitter) appelsinmarmelade

Jada, appelsin igjen… men nå er det sesong for bitre appelsiner, også kjent som pomerans, også kjent som Seville appelsiner. En kort sesong, og derfor som med alle sesonger må man bare hoppe i det mens det varer. I går fant jeg bitre applesiner til salgs hos min lokale grønnsakshandler og jeg kjøpte raskt 2 kilo av disse små og knudrete fruktene. Mange oppskrifter innebærer at du tar vare på stenene og koker de med saften/skallet, men siden frukten inneholder så mye pektin sjanset jeg på å følge en oppskrift som jeg fant i The River Cottage Handbook nr.2 – se forøvrig http://matpaabordet.blogspot.com/2009/02/jeg-har-vrt-pa-amazon-igjen-skulle.html.
Sett av et par dager – appelsinskallet skal ligge bløt overnatten eller opp til 24timer og koketiden ligger på 2.5timer….
For 6-7 glass med marmelade trenger du
1 kg bitre appelsiner
75ml sitronsaft
2 kilo sukker
Vask appelsinenen godt og del i 2. Saft appelsinene. Sett saften til side.

Rens skallene tom for fruktkjøtt og evt etterhengende stener med en skje og skjær opp skallet i strimler eller biter alt ettersom hva du foretrekker i din marmelade. Jeg skjærte skallene i to igjen og strimlet i bredden.

Ha det oppskjærte skallet i en skål og hell over appelsin juicen og 2.5 liter vann. La det stå overnatten eller opptil 24 timer.
Hell hele blandingen over i en tykkbunnet gryte og la det koke opp. La det småkoke i ca. 2 timer eller til det hele er redusert med 1/3. Skallet bør nå være myk.

Ha i sitronsaft og sukker. Rør slik at sukkeret løser seg opp og gi det hele et oppkok. La det koke godt en 20 minutters tid og test om den er ferdig ved å helle en skje marmelade på en tallerken du har hatt i frysen. Hvis marmeladen ikke renner sammen etter at du har laget en stripe midt i med fingeren er den ferdig. Eller test med termometer – den skal lese 102 – 104 grader.
Fjern marmeladen fra varmen og la det stå en 10 minutters tid. Rør forsiktig om og hell opp i varme steriliserte glass. Lukk glassene med lokk omgående.

Husk å skrive etikett 😀 og bruk marmeladen innen 2 år…..

Kommentarer

  • Reply Mat på Bordet 10. mars 2012

    Helt enig! Elsker å lage syltetøy, og så smaker det så mye bedre enn kjøpe syltetøy gitt 🙂

  • Reply Synnøve. 6. mars 2012

    Stiligt.
    Kokte marmelade for en tid tilbake og så gott som det blev med hjemmelagd så skjönner eg ikke at noen gidder å kjöpe 🙂
    Skal huske dette når eg er på buda neste gang 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »