Hvitløksconfit

hvitløksconfit

Jeg har kjøpt ny kokebok! En 5 kilos sak (jeg overdriver ikke for jeg la den på vekten for å se om jeg kunne ha den med som håndbagasje..) En gedigen bok, som jeg vanligvis ikke tiltrekkes av fordi jeg liker å ha sånn nogenlunde samme størrelse på mine kokebøker slik at det ser pent ut i bokhylla :)) Boken heter «ad hoc at home» skrevet av Thomas Keller, en av USA´s fremste kokker – men mer om boken senere i et annet innlegg. Boken er full av gode ideer og oppskrifter og jeg liker faktisk godt å bare sitte og lese i den (håper aldri DN ringer meg og spør hva jeg har liggende på nattbordet..)

På utkikk etter en oppskrift for en stekmarinade, havnet jeg på poteter og videre til denne hvitløksconfiten og oljen. Hvitløksfedd kokes svakt og lenge i olje som gjør at den blir myk og nesten søt i smaken. Feddene kan brukes til å moses i poteter, eller smøres på en pizzabunn eller bruschetta og oljen kan brukes til salatdressing, til steking eller marinering av kjøtt eller kylling eller fisk for den slags skyld – jeg lover at oljen og hvitløkene forsvinner raskt! Både hvitløken og oljen bringer det lille ekstra til dine retter og jeg anbefaler på det sterkeste at du lager det iallfall en gang og prøver det!

Start med 2 hvitløkshoder – skrell alle feddene og skjær av «roten» nederst.  Ha alle hvitløksfeddene i en liten gryte og hell på rapsolje (eller en mild olivenolje) slik at du dekker feddene med iallfall 1 cm. Sett gryten på middels sterk varme og la det koke svakt – bitte små bobler skal komme opp til overflaten av oljen.

Rør om av og til. Etter 45 min sjekker du hvitløkene med kniv – hvis de er myke og gir ingen tegn til motstand (du vil ikke ha de al dente…) er de ferdige. La det hele avkjøle i gryten. Hell så over i et glass med lokk og oppbevar det i kjøleskapet hvis du ikke skal bruke det med en gang. Holder ca. 10 dager i kjøleskapet.

Jeg brukte noe av oljen med det samme for å pensle T-ben stek med før jeg satt de på grillen og feddene i grov moste poteter. Potetene ble halvkokt så bakt videre i ovnen til myke. Ta så en gaffel og mos de lett (det skal være grovt) sammen med noe av oljen og hvitløken. Server med en grønn salat – dressing lager du også selvfølgelig med hvitløksoljen, sitron og salt og pepper. Bon Appetit!

 

Kommentarer

 • Reply Hvitløksbrød i to varianter - Mat Pa Bordet 16. juni 2017

  […] om du ikke har prøvd det før lag hvitløksconfit – den kan også blandes med Melange for å lage deilig […]

 • Reply Svein 19. august 2015

  Jfr holdbarhet: Det burde vel ikke være noe i veien for å hermetisere dette? Hell i oppvarmede, små, sterile glass mens confiten ennå er varm, helst 100 grader. Sørg for at glassene er helt fulle, skru på lokkene med én gang. Noen som har prøvd dette?

  • Reply Mat På Bordet 21. august 2015

   hei Svein
   Det hadde jeg ikke anbefalt pga fare for botulisme.
   Se

 • Reply Christiane MB 8. september 2013

  Dette høres veldig godt ut, men jeg har lest et sted jeg ikke husker at hvitløk i olje det er grobunn for botulismebakterien. Hvis jeg skal lage dette ville jeg ha spist det innen en uke og bare brukt veldig sterile glass.

 • Reply Anita Girard-Skarstein 24. mai 2013

  Hva med å bruke de til å lage aioli? Skal lage le grand aioli til svigerfra som kommer fra Provence i kveld.

 • Reply Mat på Bordet 27. januar 2012

  Det er så godt – jeg lover! Bruker det til alt mulig – i potetstappe, smurt på brødskiva (lag ostesmørbrød for eksempel med hvitløken smurt på brødet for eksempel), i salatdressing, i gryteretter, i supper, osv. osv…….

 • Reply Synnøve. 26. januar 2012

  Helt klart en spennende oppskrift. Må pröves ut.

 • Reply Mat på Bordet 27. november 2011

  Det er nok ingenting du kan gjøre for å forlenge holdbarheten dessverre.Men,du kan kanskje drøye det til 2 uker.Pass på at du har helt rene, sterile glass og lokk og oppbevar confiten kjølig.Lykke til!

 • Reply Wibekke 24. november 2011

  Kunne tenke meg å gi slike glass i julegave…, noen tips til å forlenge holdbarheten?
  Gleder meg til å smake på herligheten =)

 • Reply Synnøve 10. oktober 2011

  Jeg har aldri laget Confit av hvitløk men pleier å koke hvitløksbåter gylne og myke i smør for så å mose hvitløken i smøret og helle alt i moste poteter. Litt melk og krydderier og du har verdens beste potetstappe!

 • Reply ina 12. februar 2011

  Bare hyggelig!
  Confit av hvitløk er stort sett alltid å finne i kjøleskapet vårt – brukes til alt!!

 • Reply Torill 11. februar 2011

  Dette var helt vidunderlig for en hvitløkelsker :o)) Definitivt skal jeg lage dette regelmessig resten av livet :o)) Takk for alt du deler med deg, Ina :-))

 • Reply ina 9. februar 2011

  For å være ærlig så vet jeg ikke.
  Personlig ville jeg tatt urter/krydder i etter koketiden, men mens oljen fortsatt er varm.

 • Reply Anonymous 9. februar 2011

  hei,
  veldig spennende oppskrift.
  lurte bare på om det går ann å ha urter eller krydder i oljen når man koker den?

 • Reply ina 3. februar 2011

  Ja, Thomas Keller er en mester!
  Står alltid et glass av dette i kjøleskapet, den kan brukes til uendelig mye!

 • Reply Rune 2. februar 2011

  Lagde disse nå. Nydelig. Enkelt og genialt. Et flott tilskudd til kjøleskapet som vil bli brukt masse framover.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »