Fiskegrateng

 

Det ble dessverre ikke noe særlig bilde av fiskegratengen når den var ferdig – jeg har enda ikke lært meg kunsten å fotografere i kunstig lys med sultne gjester ventende.. Oppskriften er hentet fra Rick Steins bok seafood odessey. Jeg var så heldig å se han «in action» på kokkeskolen for ørten år siden. Den gang var han ikke like kjent som nå, men han hadde samme sjarm, intensitet og energi som du ser på TV. Snakk om å være begeistret for yrket sitt. Han demonstrerte noen oppskrifter fra hans første bok – og signerte bøker – min eneste signert bok hittil…
Fiskegrateng er egentlig et dårlig navn på retten – et overbelastet ord i min bok som fremmer tanker om brødsmuler, hvit saus og et eller annet. Dette er ingen slik fiskegrateng! Her har du deilig potetmos med sprø skorpe, en god blanding av røkt og urøkt fisk, en sart bechamel saus, masse persille og kokt egg. Og nå må du ikke tenke at det blir altfor mye og altfor vanskelig og altfor tidskrevende, for det er det ikke. Du må selvfølgelig lage potetmos og bechamel saus, men deretter er det bare snakk om å sette det sammen. Og ja, det kan lages på forhånd. Legg det i ovnen når gjestene kommer, kos dere med litt små snacks eller en forett og vent på at gratengen gjør seg selv ferdig.

For 4 personer trenger du:
1 løk, skjært i tykke skiver
2 nellik
1 laurbær blad
600ml melk
300ml fløte
525g torsk filet (med hud)
150 røkt torsk filet
4 egg
100g smør
45g hvetemel
5 ss hakket persille
nyrevet muscatnøtt
1.25 kg melen potet, skrellt
1 eggeplomme
salt og pepper (gjerne hvit)
Ovn temp. 200 grader
Hardkok eggene (ca. 8 min.) og la de avkjøle litt.
Trykk nellikene i hver sin løk skive. Ha løken, laurbærblad, 450ml av melken, fløte og begge fiskene i en stor gryte. Ta det hele opp til kokepunktet og la det såvidt koke i 8 minutter. Løft fisken ut og legg på en tallerken. Hell melk/krem blandingen gjennom en sil. Når fisken er kjølig nok til å kunne håndteres, bryter du fisken i større biter. Kvitt deg med både hud og evt. ben. Legg fisken i en ovnfast form (bør kunne ta 2 liter).

Skrell eggene og skjær i båter. Fordel de på toppen av fisken.

Smelt smøret i en tykkunnet gryte. Ha opp i mel, rør og la det «koke» i 1 minutt. Hell opp i melk/krem blandingen mens du rører godt. La det koke svakt i 10 minutter, rør av og til. Ta av varmen og ha opp i persille og smak til med muskat, salt og pepper. Hell sausen over fisken og eggene , la det avkjøle noe og legg det så i kjøleskapet en times tid, eller mer hvis det passer bedre.

Lag potetmosen. Kok potetene i 15-20 minutter. Hell av vannet og mos potetene – gjerne med en potet riser. Ha opp i resten av smøret, eggeplommene og den gjenværende melken (bruk bare det du trenger) til du får en myk potetmos. Smak til med salt og pepper. Fordel potetmosen over fiskeblandingen jevnt med en gaffel. Stek i 30-40 minutter til toppen er gylden og fisken er rykende varm. Server gjerne med en grønn salat med en syrlig dressing.
Notat: Jeg har minket mengde røkt torsk og lagt på tilsvarende mengde urøkt torsk i forhold til opprinnelig oppskrift til Rick Stein. Dette fordi den norske røkte fisken er mer dominerende i smaken i forhold til den engelske. Men dette er selvfølgelig opp til en hver til å vurdere. Du kunne sløyfe røkt fisk helt, eller erstatte det med for eksempel reker. Her er det bare å tilpasse til egen smak.

Kommentarer

  • Reply ina 18. mars 2011

    Mmm Torill, det var skikkelig luksus utgave av fiskegratengen.
    Kan tenke meg at det var smellgodt ja 😀

  • Reply Torill Solberg 18. mars 2011

    Hei Ina !

    Laget fiskegratengen med kveite ( jeg hadde i fryseboksen og den måtte taes nå ) Tok en rest av røkt laks som jeg hadde liggende og brukte framgangsmåten forøvrig. Smellgodt !!!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »