Spinatpai

Det var to ting jeg holdt meg langt unna som barn – spinat og lever (eller innmat generellt). Det skulle bare ta en liten smakebit av dårlig tilberedt spinat for at jeg i årevis unngikk den som pesten. Jeg vet ikke hva det er med spinat, mine barn unngår det også. Dvs de tror at de ikke spiser spinat men jeg sniker det inn i stirfrys og salater. Det er nok sant å si at mine barn ikke helt hva vet hva de spiser…
Nå i godt voksen alder, elsker jeg spinat. Veldig godt i salater, ekstremt godt stekt med pancetta, litt løk og hvitløk og en speilegg på toppen (det må kanskje bli et blogg innlegg til) og har du tid, som spinat pai. Denne har jeg servert i alle anledninger og den egner seg spesiellt godt som en del av en buffet eller koldtbord om du vil. Den kan serveres varm, lunken eller romtemperatur. Du kan lage den på forhånd og varme den opp før servering (eller ikke). Det krever litt tid og litt møysom håndtering av filo deigen, men er ellers grei å tilberede. Ta ut spinaten i forkant slik at den har tid til å tine. Et tips: vær nøye med å få ut alt vannet fra spinaten, ellers blir paien vassen.
Til en pai som lett serverer 12 stykker trenger du
2 løk, gule, hakket
2 ss olivenolje
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
900g frossen hakket spinat, tint
6 store egg
1-2ts fersk revet muskat nøtt
50g fersk revet parmesan ost
3 ss brødsmuler eller panko
200g hard feta ost, skjært i firkanter (ca 1cm)
ca 70g pinjekjerner
noe ss smeltet smør
en pakke filo deig
Ovn temp 180 C.
Stek løken i olivenoljen på middels varme til den er myk og har fått litt farge – ca. 10 minutter. Tilsett salt og pepper og bland. Sett til side og la det avkjøle.
Press ut så mye vann som mulig av den tinte spinaten ved å klemme det mellom hendene. Legg spinaten på noen lag med tørkepapir, ha noen lag på toppen og press igjen. Gjør dette i små omganger slik at du får mest mulig vann ut av spinaten. Ha spinaten i en bolle og bland egg, muskatnøtt, løken, osten, brødsmulene, feta ost og pinjekjernene forsiktig inn.
Smør en kakeform lett med noe smeltet smør. Ta frem pakken med filo deigen. Hvis du ikke har jobbet med filodeig før (eller hvis det var lenge siden sist) husk følgende:
– Filo deigen «tørker» veldig fort og du må derfor jobbe relativt raskt.
– Pass på at du har nok smeltet smør og at fyllet er klart.
– Pakk gjerne ut filodeigen fra pakken, legg på et fuktig klut og dekk med et fuktig klut.
– Den ferdige paien skal rett i ovnen, så pass på at den er varm.
Klar? Ideen er at du skal etterhvert dekke bunnen og sidene med filodeig samtidig som du har nok som henger over kanten slik at du kan dekke over fyllet. Ta et «ark» om gangen og pensle hver ark lett og raskt med smeltet smør etter at du har lagt den i formen. Legg ca. 6 ark delvis over hverandre og pass på at du har nok «overheng» for å dekke fyllet. Trenger du flere ark, så bruk flere ark. Det spiller ingen rolle om arkene er ujevne eller revner, viktigst er at du får dekket bunnen, siden og toppen med noen overlappende lag med deig. Ha opp i fyllet og pakk den inn med de overhengende stykker med filodeig. Pensle toppen med smeltet smør, sett paien i ovnen og stek ca. en time til fyllet er gjennomstekt og toppen er gyllen. La den stå en 10-20 minutter før du serverer. Hvis du skal servere senere, la paien ankjøle helt, pakk den inn og oppbevar den kjølig. Varm den opp før servering.

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 20. mars 2012

  Spinat og feta er en klassisk kombinasjon, men hvis du vil prøve noe annet så ville jeg kanskje foreslått gruyère, kanskje blandet med noe parmesan. Ricotta hadde selvsagt også vært godt, men den har jo ikke ‘kick’ som du etterlyser..

 • Reply Anonymous 20. mars 2012

  Hei! Paien ser supergod ut og mä definitivt pröves! Har du forslag pä andre typer ost som kan brukes, istedenfor feta? Gjerne noe med et lite kick!

 • Reply Mat på Bordet 4. mars 2012

  Så bra! Hyggelig at noen graver i ‘arkivet’ og henter frem oppskrifter som jeg har lagt ut for en stund siden. Spinatpaien er en av mine favoritter også – burde nesten skrive et nytt innlegg med den snart 🙂

 • Reply Oda 1. mars 2012

  Jeg lagde dette i går, og nesten hele paien gikk ned på høykant. Usedvanlig godt dagen etterpå også, om ikke bedre! Denne retten er definitivt en fast gjest på spisebordet fra nå av!

 • Reply ina 14. april 2011

  Er vanligvis å finne i kjøledisken i større matbutikker.

 • Reply Anonymous 13. april 2011

  hvor får man kjøpt filo deigen?

 • Reply Andrea 17. oktober 2010

  Oohh vad gott! Jag måste genast bookmarka detta recept 😀
  Jag har en köttfärsrulle/paj på min mat- och träningsblogg som jag verkligen rekommenderar!

  Ha en bra dag 😀

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »