Jordbær- og rabarbrasyltetøy – med litt vanilje

Syltetøysesongen har begynnt for alvor, så her gjelder det å holde tunga rett i munnen, så å si. Første syltetøyet i år ble denne. Oppskriften er basert på en som jeg fant i «jams and chutneys, preserving the harvest». Etter å ha fulgt en del engelske oppskrifter, må jeg konkludere at engelskmenn liker veldig søt syltetøy. Jeg har derfor redusert sukkermengden noe. Det blir allikevel mye sukker, men du får spise syltetøyet en skje om gangen…

Bær må stå med sukker over natten, så sett i gang kvelden før du har tenkt å lage syltetøy.

Du trenger

 • 1.25kg rabarbra, kuttet i 2.5cm lengder
 • 600g jordbær, renset og skjært i 1/2cm skiver
 • 1.25kg sukker
 • saften av 2 sitroner
 • en pose certo syltepulver
 • en vaniljestang

 

Hent frem en stor bolle (ikke metall). Legg frukten lagvis med sukker og hell over sitronsaften. Dekk til og la frukten stå natten over.

Frukten safter seg og nesten morgen har du frukt omringet med deilig lys rød saft. Hell det hele opp i en tykkbunnet gryte – pass på å få med deg alt sukkeret som har sunket til bunns.

Varm fruktblandingen opp over svak varme. Rør av og til. Når all sukkeret har smeltet kan du kjøre opp varmen noe. Fortsett å rør av og til.

Kok opp fruktblandingen slik at det koker ordentlig. La det koke i 2 minutter. Ta av varmen. Hell i certo og rør. Sett gryta på varmen igjen og la det koke til syltetøyet har nådd ønsket tykkelse. Skum av.

Ta av varmen. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frø. Ta litt av syltetøyet ut, legg i en skål og tilsett vaniljefrøene. Rør slik at frøene blir fordelt (de har tendenser til å klistre seg sammen). Hell så denne vaniljeblandingen opp i gryte igjen og rør til vaniljefrøene har fordelt seg jevnt i hele syltetøyet.

La syltetøyet stå en 5 minutters tid for å avkjøle litt og hell så på varme steriliserte glass. Sett på lokk. Når glasset er ankjølt, setter du på en etikett slik at du husker hva du har laget og når du gjorde det 🙂

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 24. juni 2012

  Oi, det høres fantastisk ut!
  Så kreativt av deg å tørke sukkermassen. Strålende idé!

 • Reply Eir 17. juni 2012

  Hei.
  I dag lagde jeg jordbær og rabarbrasyltetøyet ditt. Da jeg skulle tømme bærsafta og massen over i kjelen lå det masse sukker igjen i bunn. Før jeg helte det over i kjelen testet jeg syltetøyet og det var søtt nok. Den rosa sukkermassen smurte jeg utover bakepapir og satte i ovnen på varmluft uten varme.
  Dro det utover med en gaffel et par ganger i løpet av tørkinga og da det var helt tørt hakket jeg det med en kniv.
  Så i tillegg til deilig syltetøy, fikk jeg knallrosa jordbær og rabarbrastrøssel til kaker og is. Eller til cakepops kanskje?

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »