Tarte aux fraises – verdens beste jordbær terte!

Tarte aux fraises er en gjenganger i en hver patisserie med selv respekt. En sprø, litt søt tertebunn, fyllt med crème pâtissière, punktert med saftige jordbær som er lett penslet med gelé slik at de skinner i sitt kremgule hav… Oi, nå ble jeg nesten poetisk, men jeg har sterke minner knyttet til tarte aux fraises. Gode minner! Jeg husker også første gang jeg lagde min egen – eller en variant av den. Det var på kokkeskolen, og jeg kjente den ikke igjen fordi det het noe annet. De hadde kallt den «Charlottes higgledy piggledy tart» fordi på toppen lå all typer bær i en helt tilfeldig konfigurasjon – jordbær, bringebær, blåbær, rips, osv. Den så helt fantastisk ut! Så her er det fritt frem! Som en hyllest til norske jordbær som  nå går mot slutten av sin sesong så har jeg toppet min terte kun med jordbær. Men værsågod, ha det du vil på toppen!
Her er det ingen snarveier – du må lage terte bunnen selv – en pâte sucrée – og vaniljekremen – crème pâtissière. Det er ikke vanskelig så bare kast deg i det du! For terte bunnen er det viktig å huske på å holde ingrediensen kaldt, å ikke overarbeide deigen og å la den hvile kjølig så lenge du kan. Vaniljekremen kan du lage når som helst – den kan lagres i kjøleskapet noen dager. Terten kan første settes sammen like før servering (maks en time før) og holder ikke til dagen derpå så det er like greit å passe på å ha nok gjester slik at den fortæres med en eneste gang!
Til tertebunnen – pâte sucrée – trenger du:
180g hvetemel
90g smør (gjerne usaltet)
3 ts sukker
2 eggeplommer
litt is kaldt vann
(Det er en fordel å lage bunnen med food processor)
til vaniljekremen – crême pâtissière – trenger du:
375 ml helmelk
1 vaniljestang
4 eggeplommer
120 g sukker
50g maizena
Bær
Bær gelé for pensling

Ha mel, sukker og smør i en food processor.
Bland til smøret er finhakket og du har en blanding av små smuler.
Tilsett eggeplommene og bland i et par sekunder til du får enda litt større smuler. Ha opp i vann, litt om gangen til du ser at deigen kommer sammen (ta av lokket og klyp litt deig sammen for å se om det danner en deig).
Hell massen på kjøkkenbenken og samle det lett sammen til en deig.
Du skal ikke kna deigen eller bearbeide den videre. Press deigen til en sirkel, ca 1 – 2 cm tykk.
Pakk deigen godt i plast og legg den i kjøleskapet for å hvile en time eller to.

Ta deigen frem og legg den på en lett melet kjøkkenbenk. Rull den ut til du har størrelsen av pai fatet pluss høyde for kant. Bruk en paiform med løs bunn (jeg har klippet ut bakepapir for å passe til bunnen, men dette er ikke nødvendig).Pass på at deigen ikke klistrer seg til benken mens du ruller. Snu den noen grader etter hver rull og rull alltid fra midten og ut til kanten.

Løft deigen forsiktig opp og legg den i formen.

Press deigen forsiktig inn i formen og legg til deig der du har for lite. Dekk godt med plast og legg den til å hvile i kjøleskapet igjen. I allfall 2 timer men gjerne natten over.
Ovnen skal være forvarmet til 200 grader før du tar deigen ut av kjøleskapet. Ta av plasten, legg på litt bakepapir og vekt ned paien med tørre erter. Som du ser hadde jeg ingen tørre erter så jeg brukte en kjele (husk den må kunne tåle å stå i ovnen). Bak tertebunnen en 10 minutters tid med gryte. Fjern så gryte og bakepapiret, prikk tertebunnen med gaffel der du ser at det begynner å blåse seg opp (ikke ta ut tertebunnen) og stek videre en 10-15 minutters tid til tertebunnen er stekt og gylden brun.

Nå er det vanskligste gjort! Crème pâtissière kan du som sagt lage i forkant – du kan oppbevare den i kjøleskapet et par dager. Eller lag den mens deigen hviler…
Ha melk og vaniljestang (skrap ut frøene og ha de i melken og stangene) i en gryte.
Ha egg, sukker og maizena i en bolle og bland. Det vil først se noe tørt ut, men fortsett å visp
og du får en fin lys gul blanding. Kok opp melken og vaniljestang.

Fjern vaniljestangen fra melken og hell melkeblandingen sakte over eggeblandingen mens du visper. Som du ser hadde jeg akkurat stor nok bolle – du kan med fordel piske egg, sukker og maizena sammen i en større bolle. Hell alt tilbake i gryten.
Sett gryta tilbake på varmen (middelsvarm) og rør godt. Rør hele tiden til det koker – det vil nå tykkne. Pisk godt et minutt på varmen.
Hell vaniljekremen over i en skål.
Dekk med plast – legg plasten direkte på kremen slik at det ikke danner seg en «hud». La det avkjøle på benken før du evt. oppbevarer det i kjøleskapet.
En time før du har tenkt å servere terten renser du jordbærene.

Fordel vaniljekremen på terten og plasser jordbær på toppen – press de lett ned i kremen. Varm opp litt bær gelé (ripsgelé for eksempel) med en skje vann og pensle bærene forsiktig. Ring gode venner og be de på tarte aux fraises….

Kommentarer

 • Reply Brit 31. august 2011

  Hei! lurte på om det er mulig å lage denne kaken i en porsjonsvariasjon? og hvordan gjør man det i så fall med steketid av bunnen?

 • Reply Mat på Bordet 11. august 2011

  Deigen er nok litt skjør – ser du på bildet mitt når jeg legger deigen i formen ser du at den også «sprekker» litt i kantene. Da klemmer jeg bare deigen sammen igjen.
  Brukte du for stor form? Min måler 26cm i diam.
  Nei, har ikke testet ut oppskriftene med sukrin – men det burde jeg absolut gjøre 😀

 • Reply Anonymous 6. august 2011

  Hei! Spennende oppskrift, så spennende at jeg måtte prøve meg på den etter mye bærplukking! Men bunnen klarte jeg ikke å kjevle uten at den gikk i stykker. Hva skyldes dette? :/ Ellers ble vaniljekremen bra! Har du forresten testet ut noen av kakene dine med sukrin?

 • Reply Mat på Bordet 21. juli 2011

  Ja, smøret må være kaldt!! Alle ingredienser bør være kalde – det bidrar til at bunnen blir sprø.
  Jeg bruker en terteform med diam 26cm. Lykke til!!

 • Reply Anonymous 20. juli 2011

  Takk for fin matblogg som jeg oppdaget nylig da jeg var på jakt etter denne oppskriften!

  Skal smøret være kaldt? Har sett andre oppskrifter det er nevnt. Jeg lot det være romtemperert og deigen ble muligens litt «varm» før jeg la den i kjøleskapet og derfor hardere å elte etterpå?

  Hadde vært fint om du la til størrelse på terteforemen. Kjøpte en jeg mener blir for stor for tertebunnen, 28cm form. Bunnen ble altfor tynn som kjeks og sprakk flere steder.

  Flotte bilder! Takk for inspirerende blogg.

  k

 • Reply ina 31. juli 2010

  Ja, denne terten må du bare prøve!! Så heldig at du fikk Kitchen Aid FP på tilbud!! Har akkurat kjøpt en (kommer innlegg) ikke sikker på om jeg er så fornøyd… D2 ja, det hadde vært gøy å blitt omtalt der gitt… Takk for komplimenten!

 • Reply [kjøkkentjeneste] 31. juli 2010

  Dette fikk jeg vann i munnen av! Har virkelig lyst til å teste den ut. Jeg fikk nylig tak i en Kitchen Aid foodprocessor på tilbud, og skal sannelig lage denne kaken når jeg kommer hjem fra ferie.
  Leste forresten med artikkelen i D2 om matblogging i går. Du hadde fortjent en plass der, synes jeg. 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »