Brownies med ganache

Det er sannelig på tide å  skrive om sjokoladekake igjen – eller rettere sagt, brownies. Denne oppskriften er hentet fra Bon Appétit. Jeg kan ikke motstå en god oppskrift på brownies eller kaker generellt for den slags skyld. Spennende med denne oppskriften er at brownies får en glasur – en såkalt ganache. Ganache er en glasur laget av kremfløte og sjokolade. Veldig enkel å lage da det eneste du trenger å gjøre er å varme opp kremfløten, helle det over sjokoladen, la det smelte, så røre – et voilà, du har glasur! Glasuren må få tid til å stivne, så dette er en ypperlig kake å lage kvelden før du har tenkt å servere. Ikke bruk sjokolade med for høy kakao innhold til ganachen – du ønsker å ha den litt søtt – Freia´s kokesjokolade passer bra. Og vil du ha det virkelig sjokoladete og søt kunne du alltid blande i noe melkesjokolade.

Du trenger til kaken

 • 170g mørk sjokolade
 • 160g smør
 • 270g sukker
 • 3 store egg
 • 1.5 ts vaniljeekstrakt
 • 130g mel
 • valnøtter

 

til glasuren trenger du

 • 175ml kremfløte
 • 170g mørk sjokolade

 

Jeg doblet oppskriften for å lage to kaker. En kake holder glatt til 15 personer. Sett ovnen på 180 grader. Ha bakeform klar – størrelse ca. 25x 25cm. Smelt smøret. Ta smøret av varmen og ha opp i sjokoladen. La det smelte og rør det sammen. La det avkjøle. Stek valnøttene og hak de i grove biter. Pisk egg, sukker og vanilje ekstrakt sammen i en skål. Rør i sjokolade/smør blandingen. Rør i mel, så valnøtter. Hell deigen i kakeformen (som du selvfølgelig har gjort klar med bakepapir), sett i ovnen og bak en 20 -25 minutters tid.

Sjekk kaken med en pinne (jeg hadde kun grill spidd for hånden og det ble dermed store hull som du ser på bildet). Det er viktig at kaken ikke stekes for mye – pinnen skal komme ut med litt kakesmuler påklistret. Ta kaken ut av ovnen når den er ferdig og la den avkjøle i pannen.

Når kaken er avkjølt lager du glasuren. Varm opp kremfløten til like under kokepunktet. Ta kremen av varmen og legg opp i sjokoladen (gjerne brukket i mindre biter). La det stå en 5 minutters tid til sjokoladen er myk. Rør kremen og sjokoladen sammen slik at du får en blank masse. Hell glasuren over kaken som fortsatt er i kakepannen. Fordel det jevnt over kaken og la det stå i rom temperatur en 4 timers tid for å stivne.

Før servering tar du tak i det overhengende bakepapiret og løfter ut hele kaken over på et skjærfjøl. Bruk en stor kniv og ha litt varmt vann og et tørkle i nærheten. Skjær gjennom kaken og vask og tørk kniven etter hver kutt. Løft ut brownies og sett på et fat. Pynt med bringbær hvis du vil og server med is.

Kommentarer

 • Reply Marthe 12. september 2014

  Ser fantastisk god ut:) men er oppskriften til to kaker?

  • Reply Ina Johnsen 15. september 2014

   Hei Marthe
   Nei, oppskriften er til en kake. Jeg doblet oppskriften – derfor ser du 2 kaker avbildet 🙂

 • Reply ina 12. april 2011

  Den er også veldig god!!
  Lykke til med bakingen!
  Og veldig hyggelig at det var mer du hadde lyst å prøve!

 • Reply studenten 11. april 2011

  Denne kaken så fantastisk god ut! Skal ha besøk av noen venner i helgen så tenker å overraske med denne gode kaken. Håper jeg lykkes med bakinga!
  En fantastisk blogg forresten! har lest gjennom mange innlegg, og jeg har lyst til å prøve det meste!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »