Nei, nå ler de av meg her hjemme. Jeg kom hjem med tre kasser bær, det var ikke meningen, kors på halsen!!! Jeg var ute og plukket bringebær igjen på Forsetlund Gård. Det viste seg at de også var store på jordbær og hadde levert 1.7 tonn med bær allerede til sine forskjellige distrubutører. De var ute og plukket resten og for å gjøre en lang historie kort fikk jeg lov til å kjøpe med meg en kasse jordbær i tillegg til alle bringebærene jeg selv hadde plukket. Så jeg dro hjem og brukte (nesten) resten av dagen på kjøkkenet for å ta hånd om alt. Slik så det stakkers kjøkkenet mitt ut:
Det ble bringebær eddik, bringebær syltetøy og jordbær syltetøy. Så måtte minste mann sette seg på sykkel for å handle vaniljesaus (nei, dette var ikke tiden for å lage vaniljesaus også…) slik at hun kunne godte seg med bær og saus. Resten gikk i frysen. Mens jeg holdt på gikk det barn inn og ut. Besøket til nabo barna lurte på hvor mange glass syltetøy jeg hadde laget for moren hans akkurat laget 100…… puh, nei, det ble nok ikke hundre på meg, men ikke så langt i fra…. Men, det er godt å høre at det ikke bare jeg som koser meg med syltetøy produksjon!
For å lage jordbær syltetøy fulgte jeg følgende oppskrift hentet fra Preserves av Pam Corbin men med ganske mye mindre sukker. Oppskriften er ganget opp for å håndere de store mengdene med jordbær jeg hadde for hånd, den kan gjerne justeres ned for mindre mengder bær.
Du trenger
2 kilo jordbær, renset, store bær delt
500g sukker
450g syltesukker
300ml sitronsaft
Ha halvparten av jordbærene i en stor tykkbunnet gryte og ha halvparten av sukkeret (kun sukker ikke syltesukker!) opp i . Mos bærene sammen med sukkeret.
Sett gryten på svak varme og når fruktblandingen er varm tilsetter du resten av jordbærene.
Bring det hele opp til kokepunktet, rør forsiktig av og til slik at ingenting setter seg på bunnen og la det koke svakt en minutters tid til bærene mykner.
Ha i resten av sukkert og syltesukkeret og bland. Når sukkeret har smeltet har du oppi sitronsaften. Kok blandingen godt ca. 8 minutter og test om syltetøyet er ferdig ( les hvordan du gjør det på slutten av oppskriften for bringebær syltetøy).Hvis det er skum på toppen av syltetøyet, rør det inn til det er forsvunnet. Hell syltetøyet opp i varme steriliserte glass og sett på lokk med det samme. Sett på etikett. Syltetøyet holder seg i 12 måneder.