Mat i Provence

ost fra markedet

Jeg sitter her i Provence. Klokken er 18:00, barn og voksne leker i bassenget og vi fordøyer en lengre lunsj som startet kl. 14:00 i påvente av middag som nå putrer på komfyren – Guardian de Tourreaux – en lokal spesialitet bestående av oksekjøtt i en tomat/oliven saus som serveres med potetstappe. Vi er gjester så jeg er assistent og henger med så godt jeg kan. Vi er i Egaliyieres, en landsby bestående av ca. 1000 fastboende og som vokser til 15´000 i sommer måndene. Det er utrolig. Her bor det maks 15´000 mennesker og landsbyen, som forøvrig består av en hovedgate som er kanskje 200 meter lang, har en fantastisk charcuterie (slakter), 2 boulangeries (bakeri) og 2 flotte épicerie´s (liten mat butikk). Her får du handlet alt, og av en kvalitet som du må lete lenge etter i Norges hovedstad. 
I dag er det fredag og da er det i tillegg marked her i byen. Vi startet tidlig – dels pga mengde av mennesker men også pga varmen – her tar det bare noe få timer fra solen går opp til det er godt over 30 grader. Men markedet, hva kan jeg si….det er bare fantastisk. Det er umulig å fange intensiteten av markedet på bilder – det er farger, det er lukter, det er lyder og alt omrammet av en sjarmerende gammel landsby og dens befolkning. Jeg tok selvfølgelig bilder og vi handlet selvfølgelig, og så spiste vi og resten kjenner du allerede til. Og her sitter jeg altså i Provence og gleder meg til middag og ikke minst til å dra i morgen tidlig til boulangeriet og handle inn til frokost. 
skinker, salami, pancetta artisanal… fra markedet
brød fra markedet
grønnsaker og frukt en masse…fra markedet
Etter noen timer på markedet (inkludert en stopp på en lokal café for kaffe) bar det videre hjemover hvor vi stellte i stand til lunsj. Og slik så det ut…
melon, sitroner fyllt med tunfisk, små salami, tomates russes med oliven
olje og basilikum, skinke, chevre, oliven, osv…
ostefat…
Det blir aldri det samme å handle på Rimi…..

Kommentarer

 • Reply bea 14. august 2010

  lekkert!! hadde ingen problemer med å kjenne både lukten og smaken :))det er slikt som er lagret i hukommelsen og man trenger bare et bilde for å huske det igjen:))

  nei, Norge kan nok ikke hamle opp med dette.. vi har ikke tradisjon for slikt.. jeg husker et marked i Spania hvor jeg smakte på 38 forskjellige spekepølser.. var helt nummen i munnen etterpå og spiste en halv loff for å kvitte meg med saltet :))

  takk for turen :)) og god helg

 • Reply ina 13. august 2010

  @Torill: ja, her forventer folk å kunne få kjøpt gode råvarer og stiller dermed krav – kanskje vi i Norge skulle bli flinkere til å stille krav vi også og ikke bare akseptere hvordan matvarekjedene dominerer og bestemmer hva vi skal kunne kjøpe! @Gry: skål!

 • Reply Anonymous 13. august 2010

  Ser helt fantastisk ut! Og for en reisebeskrivelse gjennom Mat-Mekka!! Jeg er stapp-mett av middag(mexicansk ) – dog vann i munnen av lesing;)

  På Hvaler bor det ca 4000 – men på sommeren 34.000! Hvor F er delikatesseforretningen???????

  Sender deg en varm hilsen – med en salut i Pavens chateauneuf!!
  Gryklem

 • Reply Torill 13. august 2010

  Fantastisk! Det er akkurat slik jeg elsker, men dessverre kun finner utenfor Norge. Fikk vann i munnen av å se/lese om maten. Tenk, 1000 innbyggere og så klarer de likevel å få spesialbutikker til å bli lønnsomme.
  Jeg er en «mat-turist» som reiset mye og jakter på slike opplevelser som du beskriver :o))

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »