Ripsgelé

Det bugner av rips overalt! Jeg har vært fristet til å stoppe og spørre huseiere om de har tenkt å plukke ripsen sin. Og hvis de ikke hadde det, om jeg kunne, mot et par glass ripsgelé…. Men som det har seg, så var ikke det nødvendig – jeg har fått mer enn nok rips i år! Jeg har fått lov til å plukke nesten 6 kilo rips hos hyttenabo og hos Gro som eier og driver Vestre Bjølsund gårdsbutikk – tusen takk!! Da har jeg fått nok rips gelé – nok for familien, nok for å gi bort som gaver og nok til å gi til skolens Julemarked. Men, jeg får fortsatt vondt i meg når jeg går forbi rips busker hvor bærene formelig tigger om å bli plukket – spørs om ikke jeg skal ringe på noen dørklokker allikevel….
du trenger
 • rips
 • sukker
Skyll ripsen. Du trenger ikke å fjerne stilker, men ta vekk evt. blader og evt. små dyr…Mål hvor mye rips du har og ha de opp i en tykkbunnet gryte. For hver kilo rips tilsetter du 400ml vann. Kok opp og la det småkoke en 40 minutters tid til ripsen er veldig myk og har saftet seg.
Hell alt over i en silpose som du har montert over en ren bolle og la saften renne av. Ikke press eller rør massen når den først er i posen. Dette tar noen timer.
Mål saften. Ha saften i en tykkbunnet gryte og kok det opp. Tilsett 75g sukker for hver 100ml saft. Rør til sukkeret har smeltet. Kok opp igjen og la det koke ca. 8 minutter før du tar gelée prøven. For å ta gelée prøven, må du ha satt en asjett i frysen en 5 minutters tid. Ta asjetten ut, ha litt gelée på asjetten og la det stå noen minutter. Trekk fingeren gjennom. Flyter ikke geléen sammen igjen, så er den klar. Hvis ikke, må du la det koke mer og teset igjen.
Bruk en skje for å fjerne evt. skum og hell geléen over på varme steriliserte glass. Sett på lokk. Når geléen er avkjølt, sett på etikett. Geléen kan opppbevares i et år.

Kommentarer

 • Reply Ingrid 27. juli 2016

  Hvor får man tak i silpose?

  • Reply Mat På Bordet 29. juli 2016

   Det får du tak i på Jernia for eksempel Ingrid – eller andre kjøkkenutstyrsbutikker. Pleier å stå i nærheten av der de selger annet sylteutstyr – glass, bærplukker, osv.

 • Reply Eli 6. august 2015

  Viss du fyller glasa heilt fulle og oppbevarer dei kjøleg, held geleen seg i fleire år.

  • Reply Mat På Bordet 6. august 2015

   Hei Eli
   Jeg pleier å fylle de så godt det lar seg gjøre og passer på at det er blitt ordentlig tett etter at glassene er helt avkjølt. Og det stemmer det, da holder de seg godt og lenge så lenge de er oppbevart mørkt og kjølig 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »