Coleslaw er umulig å oversette – cole er kål, men slaw….. det er navnet på denne typen salat. Den er amerikansk og er en klassisk salat som serveres med grillet eller fritert kylling, eller hamburger (noen bruker den til og med på hamburgeren). Den består av finstrimlet kål og raspet gulrøtter, blandet med en dressing laget av sennep, rømme, majones og eddik. Broccoli slaw er en annen variant som jeg har skrevet om tidligere og som ble sommerens desiderte salat slager. Men har du ikke prøvd coleslaw – og da mener jeg den hjemmelagde varianten, ikke den du kanskje har smakt på en viss kjede restaurant – så er det bare å sette i gang! Særlig nå når kålen og gulrøttene er på sitt ypperste!
Du trenger for 4 personer
1/2 kål
4 mellomstore gulrøtter
120 ml majones (gjerne lett)
120 ml rømme (gjerne lett)
50 ml dijon sennep
1 ss eplesider eddik
sukker
salt og pepper
Fjern kjernen i kålen og skjær kålen i fine strimler – jo finere jo bedre. Har du en mandolin kan du bruke den, hvis ikke så er dette en fin mulighet å øve kniv ferdigheter… Ha i en stor bolle. Skrell og riv gulrøttene. Ha de opp i bollen sammen med kålen og bland (jeg bruker hendene).
Lag dressingen. Bland majones, rømme, sennep og eddik sammen i en skål. Smak til med sukker, salt og pepper. Hvis du synes den er noe tykk kan du tilsette noe vann.
Kål, gulrøtter og dressing kan tilberedes så langt noen dager i forveien hvis det er ønskelig.
1 time før servering, hell 2/3 av dressingen over salaten og bland. Smak. Du må nå bedømme om du trenger mer salt eller pepper og om du trenger resten av dressingen (kommer litt an på størrelsen av kålen og gulrøttene). La det stå og godgjøre seg (gjerne i kjøleskapet, men ta det ut i god tid slik at det kommer til romtemperatur igjen før servering.