Annonse
Ny bok: Eltefri bakst. Klikk her for å lese mer om boka.

Kjøttkaker eller heller "spaghetti and meatballs"

Kjøttkaker, men ikke i brun saus og ikke servert med poteter. Dette er spaghetti and meatballs. Og selv uten italiensk mama så har dette fulgt meg gjennom min barndom, ungdom og voksen alder for så å bli introdusert til neste generasjon. Og gjett om de liker det! Som med alt annet finnes det mange variasjoner av denne amerikanske/italienske retten. Ikke minst i størrelsen på kjøttkaken – de kan bli enorme. Her har jeg basert meg på en oppskrift jeg fant i Bon Appetit, men har sløyfet litt og tilsatt litt som seg hør og bør. Jeg har laget en stor nok porsjon slik at du får middag til 4, to ganger. Frys porsjon nr. 2, så kan du ta det frem den dagen du ikke rekker å lage middag..
Du trenger til kjøttbollene
2 pakker kjøttdeig – gjerne økologisk
2 hvitløksfedd, skrellt og finrevet (gjerne på microplane)
1 pakke bacon, finhakket
100g brødsmuler (jeg brukte 3 skiver grovbrød som jeg kjørte i food processoren)
2 store egg
1/2 løk, revet (bruk en microplane hvis du har)
20 g revet parmesan
1 ss marjoram
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 ss worcestershiresaus
Ha alle kjøttbolle ingrediensene i en stor skål.
Bland sammen og sett kjølig. Imens lager du sausen. Du trenger:
1 kg hakkede tomater
2 hvitløks fedd
1 pakke bacon
olivenolje
2 løk, hakket
1 ss marjoram

Ha tomater og hvitløksfedd i en food processor og kjør til du har en nogenlunde glatt blanding.

Hell tomatsausen i en gryte.

Skjær bacon i strimler og stek til sprøtt.

Hell bacon over på noe kjøkkenpapir.

Ha litt olivenolje i stekepannen sammen med fettet fra bacon og stek løken til myk på middelsvarme. Hell løken i tomatsausen når den er ferdigstekt.

Ta kjøttet ut av kjøleskapet og form baller, ca. 3cm i diameter. Stek de i varm panne – pass på å ikke for mange i pannen samtidig – til de har fått fin farge.

Ha kjøttbollene i tomatsausen etter hvert som de blir ferdige ( de trenger ikke være gjennomstekt da de koker videre i sausen). Etter du har stekt alle kjøttbollen, hell litt vann (eller gjerne vin) i stekepannen for å få med alle godbitene som har samlet seg der. Hell opp i tomatsausen. Ha bacon opp i også og rør alt forsiktig sammen. Smak til med salt og pepper. Sett på lokk og la det putre en 15 minutters tid. I mellomtiden kan du rydde opp, dekke bord og koke spaghetti. Bruk gjerne fullkorn spaghetti, gjerne fra Barilla eller en annen god italiensk produsent. Server med nyrevet parmesan ost og litt nykvernet pepper. Skal du spise spaghetti som en italiener er det kun lov å bruke gaffel… Buon appetito!

Kommentarer

  • Reply Jeanette 3. mars 2015

    Hei, det ser så godt ut, skal prøves 🙂 Men jeg lurer litt på det med marjoram, hva er det?
    Jeg har brukt noen oppskrifter, og de er så gode 🙂

    • Reply Ina Johnsen 6. mars 2015

      Hei Jeanette
      Majoram er en urt – trodde jeg hadde oversatt det til norsk, men det heter visst merian på norsk.
      Har du ikke merian kan du bruke oregano 🙂
      Lykke til!!

  • Reply ina 22. september 2010

    @Lillian – gjør det, de er kjempegode!!!

    @elisabeth, ha,ha – spontan frieri og menn liggende i fosterstilling – dessverre har jeg aldri fått en slik reaksjon på kjøttbollene mine! Tror nesten jeg må prøve å lage dine kjøttboller – gleder meg til blogginnlegget….

  • Reply Elisabeth 22. september 2010

    Spicy kjøttboller i tomatsaus til pasta er kjempegodt. God hjemmelaget potetmos er også godt til, men da snakker vi virkelig kompakt mat.

    Slike kjøttboller er en av mine spesialiteter, og de har medført både spontan-frieri og voksne menn i forsterstilling på gulvet etterpå. Hmmm… tror nesten jeg må blogge dem en dag 🙂

  • Reply Lillian's hus og heim 22. september 2010

    Dette såg kjempegodt ut.. Skal prøves når eg har fått handla litt som mangler!! ;D

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »