I anledning skolens julemarked var det noen foreldre som alltid leverte noen glass med russiske erter som vi kunne selge i bodene til inntekt for skolen. Når disse foreldrene ikke lengre hadde barn på skolen tok jeg opp tråden og fortsatte med tradisjonen.
Prosessen er enkel, men tidskrevende og vil legge beslag på ovnen din i noen døgn. Det vi si, om du trenger ovnen et par timers tid er det ikke noe problem å sette prosessen på pause og fortsette når ovnen blir ledig igjen.
Redigering – takk til Marichen som har skrevet om hvordan man tilbereder russike erter i kommentarfeltet – jeg gjengi det likegodt her:
100 gr erter bløtlegges i minimum 3 timer i 4 dl vann tilsatt 1 ts salt. Ertene kan også ligge i vann natten over.
Kok ertene i bløtleggingsvannet på svak varme med lokk. Ta av lokket etter ca 30 min og reguler varmen slik at vannet er dampet av etter ca 45 min. NB! Pass påta ertene ikke koker tørre..
Mot slutten av koketiden tilsettes 2 ts sukker og 1 sa smør. Ønsker du en rundere smak, kan du smake til med litt ekstra sukker. Bland godt sammen.
100 g tørre erter gir ca 250 g ferdig kokte. Passer til 6-8 personer. For oss er russiske erter et «must» til reinsdyrstek.
Russiske erter
ingredienser
6 poser frosne selskapserter
1 kg sukker
2 l. vann
fremgangsmåte
Ovn temp 80C
La ertene tine. Kok opp vannet, hell opp i sukkeret. Rør til sukkeret er oppløst. La det fosskoke, ha så opp i ertene.
Kok i 4 minutter. Hell ertene i en sil og la de renne godt av. Hell de i en langpanne. Sett langpannen i ovnen, sett døren på gløtt og la de stå der i 3 døgn.
Hvis de etter tre døgn ikke har fått brun nok farge setter du opp temperaturen til 200C. Følg nøye med, det går fort mellom brunt og svidd og det er kjedelig å svi tre dagers arbeid (ja, jeg har gjort det…).
Ertene kan oppbevares nærmest i det uendelige i glass med lokk. Lager ca. 600g.
Nå har du nok erter (125g er nok til 4 personer) til deg og å gi bort i gaver til dine vilt elskende venner…
Redigert 04.10.10 – da har jeg laget en ny runde russiske erter og har forsøkt å kutte ned tiden, med hell. Jeg brukte 7 poser erter til samme mengde vann og sukker. Etter koking og siling fordelte jeg ertene på to langpanner og lot de dampe litt av før jeg satt de i ovnen på 100C med lukket dør.
Ca. hver halvtime (jeg var på kjøkkenet allikevel) åpnet jeg døren for å slippe ut dampen, tørke av ovnsdøren og røre forsiktig rundet i langpannene.
Dette gjorde jeg over en 5-6 timers periode. Jeg slo av ovnen over natten. Neste morgen var ertene relativ tørre. Satt på ovnen, 100c igjen og lot de stå en 4 timer til mens jeg sjekket de hver halvtime. Når de var helt tørre satt jeg ovn temp. opp til 200C og holdt godt øye med de. Ertene blir ujevnt brune, pass på å åpne innimellom og rist de rundt slik at de blir jevnt brune. Alt i alt tok prosessen under et døgn.
hei Ina
Denne har jeg laget i flere år, og følte meg litt proff på russiske erter. Jeg hadde litt dårlig tid, så jeg tenkte at «bedre først snar enn etter panikk» :altså, bedre å få fortgang i begynnelsen: Satte ovnen på 180. Lot ertene være der noen minutter. Tok dem ut og lot dem dampe ferdig på kjøkkenbenken og vendte forsiktig på ertene. Jeg gjentok dette 4-5 ganger. Det tok en halvtime? Deretter satte jeg de inn igjen (fortsatt 180) og skrudde ned temperaturen til 85 og lot dem stå slik i 2 dager. Selvfølgelig var jeg innom og rørte litt rundt! Da ble de perfekt etter 2 dager!
Vi har laget russiske erter etter din oppskrift, og vi er veldig fornøyd med resultatet. Det har i flere år vært veldig vanskelig å få tak i Russiske erter i butikken, og derfor var det utrolig fint å få kjennskap til oppskrift på å lage de selv. Vi tenker at flere trenger oppskrift på videre tilberedning av Russiske erter, som vi gjerne deler her.
Dette er oppskriften som sto på pakken sist jeg kjøpte russiske erter i butikk, tror det var i 2018:
1. 100 gr erter bløtlegges i minimum 3 timer i 4 dl vann tilsatt 1 ts salt. Ertene kan også ligge i vann natten over.
2. kok ertene i bløtleggingsvannet på svak varme med lokk. Ta av lokket etter ca 30 min og reguler varmen slik at vannet er dampet av etter ca 45 min. NB! Pass påta ertene ikke koker tørre..
3. Mot slutten av koketiden tilsettes 2 ts sukker og 1 sa smør. Ønsker du en rundere smak, kan du smake til med litt ekstra sukker. Bland godt sammen.
100 g tørre erter gir ca 250 g ferdig kokte. Passer til 6-8 personer.
For oss er russiske erter et «must» til reinsdyrstek.
Lykke til!
Jeg har laget dette flere ganger, men noen ganger strever jeg med at det tar lang tid før de blir brune. Har du erfart det?
Bruker du varmluft eller over-under varme?
«Nå har du nok erter (125g er nok til 4 personer) til deg og å gi bort i gaver til dine vilt elskende venner…»
Vilt elskende venner. Jau Jau. Her ser vi for oss ville tilstander i sengen! Viltelskende burde det stå.
For oss som ikke bor i Norge og derfor ikke har tilgang til samme forsne erter, hvor mange gram er det i posene du bruker, så hvor mange gram til slutt?
Russiske erter spises som tilbehør til vilt eller en god oksestek. Du må legge de bløt før du koker de (ca. 45min),tilsette smør og sukker og røre inn noe persille like før servering. Veldig godt!
Fantastisk! Dette skal jeg prøve ut. Jeg bruker ofte russiske erter som smakstilsetning i sauser til vilt, så dette var midt i blinken for meg. Jeg ante ikke at man kunne lage det selv.
hei Ina
Denne har jeg laget i flere år, og følte meg litt proff på russiske erter. Jeg hadde litt dårlig tid, så jeg tenkte at «bedre først snar enn etter panikk» :altså, bedre å få fortgang i begynnelsen: Satte ovnen på 180. Lot ertene være der noen minutter. Tok dem ut og lot dem dampe ferdig på kjøkkenbenken og vendte forsiktig på ertene. Jeg gjentok dette 4-5 ganger. Det tok en halvtime? Deretter satte jeg de inn igjen (fortsatt 180) og skrudde ned temperaturen til 85 og lot dem stå slik i 2 dager. Selvfølgelig var jeg innom og rørte litt rundt! Da ble de perfekt etter 2 dager!
Vennlig sågøyålagematogfåinspirasjonnyttårshilsen!
Randi
Vi har laget russiske erter etter din oppskrift, og vi er veldig fornøyd med resultatet. Det har i flere år vært veldig vanskelig å få tak i Russiske erter i butikken, og derfor var det utrolig fint å få kjennskap til oppskrift på å lage de selv. Vi tenker at flere trenger oppskrift på videre tilberedning av Russiske erter, som vi gjerne deler her.
Dette er oppskriften som sto på pakken sist jeg kjøpte russiske erter i butikk, tror det var i 2018:
1. 100 gr erter bløtlegges i minimum 3 timer i 4 dl vann tilsatt 1 ts salt. Ertene kan også ligge i vann natten over.
2. kok ertene i bløtleggingsvannet på svak varme med lokk. Ta av lokket etter ca 30 min og reguler varmen slik at vannet er dampet av etter ca 45 min. NB! Pass påta ertene ikke koker tørre..
3. Mot slutten av koketiden tilsettes 2 ts sukker og 1 sa smør. Ønsker du en rundere smak, kan du smake til med litt ekstra sukker. Bland godt sammen.
100 g tørre erter gir ca 250 g ferdig kokte. Passer til 6-8 personer.
For oss er russiske erter et «must» til reinsdyrstek.
Lykke til!
Hei Marichen
Tusen takk – jeg har gjengitt teksten din i innlegget slik at flere får infoen.
hilsen
ina
Jeg har laget dette flere ganger, men noen ganger strever jeg med at det tar lang tid før de blir brune. Har du erfart det?
Bruker du varmluft eller over-under varme?
Hei Edit
Jeg bruker varmluft, men ser jeg at de er helt tørre og ikke får farge, setter jeg opp varmen noe til slutt slik at de får fin farge 🙂
ina
Bruker du varmluft i hele prosessen?
Hei Sylvi
Du kan bruke varmluft eller over-/undervarme 🙂
«Nå har du nok erter (125g er nok til 4 personer) til deg og å gi bort i gaver til dine vilt elskende venner…»
Vilt elskende venner. Jau Jau. Her ser vi for oss ville tilstander i sengen! Viltelskende burde det stå.
For oss som ikke bor i Norge og derfor ikke har tilgang til samme forsne erter, hvor mange gram er det i posene du bruker, så hvor mange gram til slutt?
hei Solveig
Posene inneholder ca. 300gram erter.
hilsen
ina
Bløtlegg ertene i rødvin i stedet for vann. Himmelsk!
Ooooh, takk for tipset Helge, det skal jammen prøves!
Russiske erter spises som tilbehør til vilt eller en god oksestek. Du må legge de bløt før du koker de (ca. 45min),tilsette smør og sukker og røre inn noe persille like før servering. Veldig godt!
Hei Ina!
Hva er slike erter godt for? Jeg mener, hvordan kan man tilberede og bruke dem?
Ja, tenkte meg at du ville like oppskriften…:))
Fantastisk! Dette skal jeg prøve ut. Jeg bruker ofte russiske erter som smakstilsetning i sauser til vilt, så dette var midt i blinken for meg. Jeg ante ikke at man kunne lage det selv.