Russiske erter

<

russiske erter

Russiske erter  må det skrives om. Særlig når det er midt i jaktsesongen!

Ja, du kan kjøpe russiske erter i butikken, men til over kr.1000 pr kg. er du kanskje også interessert i å vite hvordan du kan lage de selv.

Det er veldig enkelt – men tidskrevende.

Russiske erter

ingredienser
  • 6 poser frosne selskapserter
  • 1 kg sukker
  • 2 l. vann
fremgangsmåte
Ovn temp 80C
La ertene tine. Kok opp vannet, hell opp i sukkeret. Rør til sukkeret er oppløst. La det fosskoke, ha så opp i ertene.
Kok i 4 minutter. Hell ertene i en sil og la de renne godt av. Hell de i en langpanne. Sett langpannen i ovnen, sett døren på gløtt og la de stå der i 3 døgn.
Hvis de etter tre døgn ikke har fått brun nok farge setter du opp temperaturen til 200C. Følg nøye med, det går fort mellom brunt og svidd og det er kjedelig å svi tre dagers arbeid (ja, jeg har gjort det…).
Ertene kan oppbevares nærmest i det uendelige i glass med lokk. Lager ca. 600g.
Nå har du nok erter (125g er nok til 4 personer) til deg og å gi bort i gaver til dine vilt elskende venner…

Redigert 04.10.10 – da har jeg laget en ny runde russiske erter og har forsøkt å kutte ned tiden, med hell. Jeg brukte 7 poser erter til samme mengde vann og sukker. Etter koking og siling fordelte jeg ertene på to langpanner og lot de dampe litt av før jeg satt de i ovnen på 100C med lukket dør.

Ca. hver halvtime (jeg var på kjøkkenet allikevel) åpnet jeg døren for å slippe ut dampen, tørke av ovnsdøren og røre forsiktig rundet i langpannene.

Dette gjorde jeg over en 5-6 timers periode. Jeg slo av ovnen over natten. Neste morgen var ertene relativ tørre. Satt på ovnen, 100c igjen og lot de stå en 4 timer til mens jeg sjekket de hver halvtime. Når de var helt tørre satt jeg ovn temp. opp til 200C og holdt godt øye med de. Ertene blir ujevnt brune, pass på å åpne innimellom og rist de rundt slik at de blir jevnt brune. Alt i alt tok prosessen under et døgn.

russiske erter

Kommentarer

  • Reply Rolv Bruun 5. oktober 2019

    «Nå har du nok erter (125g er nok til 4 personer) til deg og å gi bort i gaver til dine vilt elskende venner…»
    Vilt elskende venner. Jau Jau. Her ser vi for oss ville tilstander i sengen! Viltelskende burde det stå.

  • Reply Solveig 2. mai 2018

    For oss som ikke bor i Norge og derfor ikke har tilgang til samme forsne erter, hvor mange gram er det i posene du bruker, så hvor mange gram til slutt?

    • Reply Mat På Bordet 30. mai 2018

      hei Solveig
      Posene inneholder ca. 300gram erter.
      hilsen
      ina

  • Reply Helge F 27. november 2015

    Bløtlegg ertene i rødvin i stedet for vann. Himmelsk!

    • Reply Mat På Bordet 28. november 2015

      Ooooh, takk for tipset Helge, det skal jammen prøves!

  • Reply ina 17. juni 2011

    Russiske erter spises som tilbehør til vilt eller en god oksestek. Du må legge de bløt før du koker de (ca. 45min),tilsette smør og sukker og røre inn noe persille like før servering. Veldig godt!

  • Reply Maria R 16. juni 2011

    Hei Ina!

    Hva er slike erter godt for? Jeg mener, hvordan kan man tilberede og bruke dem?

  • Reply ina 2. oktober 2010

    Ja, tenkte meg at du ville like oppskriften…:))

  • Reply [kjøkkentjeneste] 2. oktober 2010

    Fantastisk! Dette skal jeg prøve ut. Jeg bruker ofte russiske erter som smakstilsetning i sauser til vilt, så dette var midt i blinken for meg. Jeg ante ikke at man kunne lage det selv.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »