Russiske erter – lag de selv og spar penger

 

russiske erter

Ja, du kan kjøpe russiske erter i butikken, men til over kr.1000 pr kg er du kanskje også interessert i å vite hvordan du kan lage de selv.

I anledning skolens julemarked var det noen foreldre som alltid leverte noen glass med russiske erter som vi kunne selge i bodene til inntekt for skolen. Når disse foreldrene ikke lengre hadde barn på skolen tok jeg opp tråden og fortsatte med tradisjonen.

Prosessen er enkel, men tidskrevende og vil legge beslag på ovnen din i noen døgn. Det vi si, om du trenger ovnen et par timers tid er det ikke noe problem å sette prosessen på pause og fortsette når ovnen blir ledig igjen. 

Redigering – takk til Marichen som har skrevet om hvordan man tilbereder russike erter i kommentarfeltet – jeg gjengi det likegodt her:

  1. 100 gr erter bløtlegges i minimum 3 timer i 4 dl vann tilsatt 1 ts salt. Ertene kan også ligge i vann natten over.
  2. Kok ertene i bløtleggingsvannet på svak varme med lokk. Ta av lokket etter ca 30 min og reguler varmen slik at vannet er dampet av etter ca 45 min. NB! Pass påta ertene ikke koker tørre..
  3. Mot slutten av koketiden tilsettes 2 ts sukker og 1 sa smør. Ønsker du en rundere smak, kan du smake til med litt ekstra sukker. Bland godt sammen.

100 g tørre erter gir ca 250 g ferdig kokte. Passer til 6-8 personer.
For oss er russiske erter et «must» til reinsdyrstek.

Russiske erter

ingredienser
  • 6 poser frosne selskapserter
  • 1 kg sukker
  • 2 l. vann
fremgangsmåte
Ovn temp 80C
La ertene tine. Kok opp vannet, hell opp i sukkeret. Rør til sukkeret er oppløst. La det fosskoke, ha så opp i ertene.
Kok i 4 minutter. Hell ertene i en sil og la de renne godt av. Hell de i en langpanne. Sett langpannen i ovnen, sett døren på gløtt og la de stå der i 3 døgn.
Hvis de etter tre døgn ikke har fått brun nok farge setter du opp temperaturen til 200C. Følg nøye med, det går fort mellom brunt og svidd og det er kjedelig å svi tre dagers arbeid (ja, jeg har gjort det…).
Ertene kan oppbevares nærmest i det uendelige i glass med lokk. Lager ca. 600g.
Nå har du nok erter (125g er nok til 4 personer) til deg og å gi bort i gaver til dine vilt elskende venner…

Redigert 04.10.10 – da har jeg laget en ny runde russiske erter og har forsøkt å kutte ned tiden, med hell. Jeg brukte 7 poser erter til samme mengde vann og sukker. Etter koking og siling fordelte jeg ertene på to langpanner og lot de dampe litt av før jeg satt de i ovnen på 100C med lukket dør.

Ca. hver halvtime (jeg var på kjøkkenet allikevel) åpnet jeg døren for å slippe ut dampen, tørke av ovnsdøren og røre forsiktig rundet i langpannene.

Dette gjorde jeg over en 5-6 timers periode. Jeg slo av ovnen over natten. Neste morgen var ertene relativ tørre. Satt på ovnen, 100c igjen og lot de stå en 4 timer til mens jeg sjekket de hver halvtime. Når de var helt tørre satt jeg ovn temp. opp til 200C og holdt godt øye med de. Ertene blir ujevnt brune, pass på å åpne innimellom og rist de rundt slik at de blir jevnt brune. Alt i alt tok prosessen under et døgn.

russiske erter

Kommentarer

  • Reply Randi 29. desember 2022

    hei Ina
    Denne har jeg laget i flere år, og følte meg litt proff på russiske erter. Jeg hadde litt dårlig tid, så jeg tenkte at «bedre først snar enn etter panikk» :altså, bedre å få fortgang i begynnelsen: Satte ovnen på 180. Lot ertene være der noen minutter. Tok dem ut og lot dem dampe ferdig på kjøkkenbenken og vendte forsiktig på ertene. Jeg gjentok dette 4-5 ganger. Det tok en halvtime? Deretter satte jeg de inn igjen (fortsatt 180) og skrudde ned temperaturen til 85 og lot dem stå slik i 2 dager. Selvfølgelig var jeg innom og rørte litt rundt! Da ble de perfekt etter 2 dager!

    Vennlig sågøyålagematogfåinspirasjonnyttårshilsen!
    Randi

  • Reply Marichen Winsnes Lenæs 28. desember 2020

    Vi har laget russiske erter etter din oppskrift, og vi er veldig fornøyd med resultatet. Det har i flere år vært veldig vanskelig å få tak i Russiske erter i butikken, og derfor var det utrolig fint å få kjennskap til oppskrift på å lage de selv. Vi tenker at flere trenger oppskrift på videre tilberedning av Russiske erter, som vi gjerne deler her.
    Dette er oppskriften som sto på pakken sist jeg kjøpte russiske erter i butikk, tror det var i 2018:
    1. 100 gr erter bløtlegges i minimum 3 timer i 4 dl vann tilsatt 1 ts salt. Ertene kan også ligge i vann natten over.
    2. kok ertene i bløtleggingsvannet på svak varme med lokk. Ta av lokket etter ca 30 min og reguler varmen slik at vannet er dampet av etter ca 45 min. NB! Pass påta ertene ikke koker tørre..
    3. Mot slutten av koketiden tilsettes 2 ts sukker og 1 sa smør. Ønsker du en rundere smak, kan du smake til med litt ekstra sukker. Bland godt sammen.
    100 g tørre erter gir ca 250 g ferdig kokte. Passer til 6-8 personer.
    For oss er russiske erter et «must» til reinsdyrstek.
    Lykke til!

    • Reply Mat På Bordet 2. januar 2021

      Hei Marichen
      Tusen takk – jeg har gjengitt teksten din i innlegget slik at flere får infoen.
      hilsen
      ina

  • Reply Edit Blåsternes 18. februar 2020

    Jeg har laget dette flere ganger, men noen ganger strever jeg med at det tar lang tid før de blir brune. Har du erfart det?
    Bruker du varmluft eller over-under varme?

    • Reply Mat På Bordet 19. februar 2020

      Hei Edit
      Jeg bruker varmluft, men ser jeg at de er helt tørre og ikke får farge, setter jeg opp varmen noe til slutt slik at de får fin farge 🙂
      ina

    • Reply Sylvi Berg 23. september 2020

      Bruker du varmluft i hele prosessen?

      • Reply Mat På Bordet 28. september 2020

        Hei Sylvi
        Du kan bruke varmluft eller over-/undervarme 🙂

  • Reply Rolv Bruun 5. oktober 2019

    «Nå har du nok erter (125g er nok til 4 personer) til deg og å gi bort i gaver til dine vilt elskende venner…»
    Vilt elskende venner. Jau Jau. Her ser vi for oss ville tilstander i sengen! Viltelskende burde det stå.

  • Reply Solveig 2. mai 2018

    For oss som ikke bor i Norge og derfor ikke har tilgang til samme forsne erter, hvor mange gram er det i posene du bruker, så hvor mange gram til slutt?

    • Reply Mat På Bordet 30. mai 2018

      hei Solveig
      Posene inneholder ca. 300gram erter.
      hilsen
      ina

  • Reply Helge F 27. november 2015

    Bløtlegg ertene i rødvin i stedet for vann. Himmelsk!

    • Reply Mat På Bordet 28. november 2015

      Ooooh, takk for tipset Helge, det skal jammen prøves!

  • Reply ina 17. juni 2011

    Russiske erter spises som tilbehør til vilt eller en god oksestek. Du må legge de bløt før du koker de (ca. 45min),tilsette smør og sukker og røre inn noe persille like før servering. Veldig godt!

  • Reply Maria R 16. juni 2011

    Hei Ina!

    Hva er slike erter godt for? Jeg mener, hvordan kan man tilberede og bruke dem?

  • Reply ina 2. oktober 2010

    Ja, tenkte meg at du ville like oppskriften…:))

  • Reply [kjøkkentjeneste] 2. oktober 2010

    Fantastisk! Dette skal jeg prøve ut. Jeg bruker ofte russiske erter som smakstilsetning i sauser til vilt, så dette var midt i blinken for meg. Jeg ante ikke at man kunne lage det selv.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »