Lammekjøttboller – på indisk vis

 lammekjøttboller
Jeg er sånn passe glad i lam. Grillet lammelår og kjøttboller på indisk vis er nok unntaket. Særlig kjøttbollene. Nå som kjøttdeig av lam er lett tilgjengelig i stort sett alle kjøledisker rundt omkring er det bare å kaste seg i det og fylle frysen – enten med ferdige kjøttbolller eller med kjøttdeig av lam.
Alt ettersom hvor lenge du lar sausen koke inn så kan du servere kjøttbollene enten som forrett (gi gjesten dine hver sin cocktail pinne og la de give løs) eller som hovedrett, da med mer saus og servert med ris og spicy beans for eksempel.
Ikke la deg skremme av den langen listen av ingredienser – det er mye krydder og alt kan du få tak i i ditt nærmeste innvandrerbutikk. Pass på at du har alt på plass, dvs urter og løk hakket, krydder målt ut, bokser åpnet før du starter. Så snart oljen din er varm i gryta må du stå der i 15 – 20 minutter til alle stegene er tatt. Etter det så kan det putre videre uten oppsyn (vel, litt røring må til) .
Du trenger (og jeg dobler gjerne oppskriften når jeg først er i gang)
For kjøttbollene:
450g kjøttdeig av lam
1/2 ts salt
1 ts malt spisskumin
1 ts malt koriander
1/4 ts garam masala
1/8 ts chillipepper
2 ss finhakket fersk koriander
3 ss yoghurt naturell
Bland alle kjøttbolle ingrediensene og legg massen kjølig. Så begynner du med sausen.
Du trenger:
5 hvitløksfedd, skrellt
2.5 cm fersk ingefær, skrellt og grovhakket
4 ss + 300 ml vann
1 ts malt spisskumin
1 ts malt ingefær
1 ts paprika
1/4 ts chillipepper
5 ss soya olje eller en annen nøytral olje
2.5cm kanel stang
6 hele kardemomme frøkapsler
6 nellik
1 løk, finhakket
100g hakket tomater (enten ferske eller fra boks)
4 ss yoghurt naturell
1/2 ts salt
Ok, nå gjelder det å holde tunga rett i munnen. Hakk alt som trengs å hakkes og mål ut alle andre ingredienser. Legg hvitløksfedd og fersk ingefær i en food processor sammen med 4 ss vann og bland til du har en finhakket masse (alt. kan du bruke stavmikseren). Hell blandingen i en skål og tilsett krydder : spisskumin, ingefær, paprika og chillipepper.
Ha oljen i en stor gryta og varm opp på middelsvarme. Når oljen er varm har du opp i kanelstangen (som jeg ikke hadde for hnd denne gangen) kardemomme kapsler (jeg brukte svarte som jeg fant i innvandrerbutikken) og nellik. Rør om en 10 sekunders tid.
Ha løk opp i gryta og stek videre mens du rører.

Stek til løken er brun rød – det vil ta noen minutter.

Ha opp i hvitløk/ingefær/krydder blandingen

og hakkede tomater. Stek videre mens du rører.

Tilsett en ss yoghurt om gangen og rør det inn. Når yoghurten er blandet legger du til neste skje med yoghurt.

Ha opp i 300ml vann og salt og la det hele koke opp.

Hent kjøttbolle massen fra kjøleskapt. Bruk hendene til å rulle sammen små kjøttboller, ca 3cm i diam., og legg de forsiktig i sausen. Når det begynner å bli fullt må du røre forsiktig slik at du får plass til nye kjøttboller. La det hele koke videre med lokket på gløtt, ca. 25 minutter. Rør av og til.
Etter 25 minutter kan du fjerne lokket. Nå lar du det koke videre til du har ønsket mengde saus. Slik bildet viser er dette ønsket mengde saus hvis du skal servere det som hovedmåltid. Sausen skal ha kokt inn en del, ref. bildet over det igjen. Et lite tips: retten smaker enda bedre hvis du serverer det dagen etter at du lagde det….
Oppskrift er hentet fra Madhur Jaffrey, Indian Cookery.

Kommentarer

 • Reply Anna 22. september 2017

  Hei! Hvor mange porsjoner er denne oppskriften til sånn ca?

  • Reply Mat På Bordet 3. oktober 2017

   Hei Anna
   Oppskriften gir ca. 4 porsjoner.

 • Reply Lizzie Schmidt 14. april 2015

  Jeg elsker indisk mat. Jeg kommer til å lage lammeboller/ hele oppskriften til middag i morgen.

  • Reply Ina Johnsen 15. april 2015

   Jeg elsker indisk jeg og – håper kjøttbollene faller i smak hos deg også 🙂

 • Reply Mat på Bordet 20. mars 2012

  Hei Vilde!
  Ja, disse er bare knallgode – elsker de!!!
  Hadde ikke vært meg i mot å publisere flere indiske oppskrifter – noterer det 🙂

 • Reply Vilde 20. mars 2012

  lagde denne i går og serverte i dag – helt fantastisk! I god stil kjørte vi dobbel porsjn saus og enkel prosjon kjøtt, hehe. Fikk litt panikk da jeg hadde i vannet for sausen ble fryktelig tynn. Var redd jeg hadde lest feil og ødelagt alt. Men den kokte inn fint og resultatet ble perfekt . intet mindre.

  Ja til flere indiskretter på bloggen!

 • Reply ina 9. mars 2011

  Hei BB!
  Så imponerende! Her hjemme får ikke bønnnen like stor gehør av barna, men kjøttbollene går ned 🙂
  Ja, anbefaler virkelig Madhur Jaffrey´s Indian Cookery. Fine velforklarte retter med mange bilder 🙂

  Veldig hyggelig at du er innom daglig – det gleder meg å høre! 🙂

 • Reply Anonymous 8. mars 2011

  Hei Ina
  I dag laget jeg lam kjøttboller – på indisk vis med spicy beans. Smakte bare helt fortreffelig. T.o.m. hos 11 åringen selvom bønnene ble litt sterke for henne,men blandet det godt med basmatirisen og litt xtra yogurt. Dette skal helt klart lages igjen. Tror nesten jeg må bestille denne Indian Cockery på Amazon.com
  Jeg er blitt skikkelig fan av bloggen din er innom daglig!
  BB.

 • Reply ina 4. oktober 2010

  Herm i vei! :)) Fantastisk bursdagsgave du fikk da! Laget russiske erter enda? Jeg lagde på lørdag og klarte å korte vesentlig ned på tiden – legger inn ny tekst på innlegget samt nytt bilde….

 • Reply [kjøkkentjeneste] 4. oktober 2010

  Dette så også veldig godt ut, og passer utmerket siden vi har et lam hengende i kjelleren. Det blir nok en del kjøttdeig av det – blant annet. Jeg har også funnet frem en oppskrift på lammekjøttboller, med noen andre ingredienser – så det blir litt herming her de nærmeste dagene. Men sånn er det jo her i bloggeverdenen…. 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »