Eplemos – hermetisert på god gammeldags vis – i dampovn

Ja, jeg har dampovn. Om jeg liker det – gjett om! Bruker det til kjøtt (ifjor ble julens roastbiff laget i dampovn – best ever!), fisk, opptining, grønnsaker, sterilisering og nå også for første gang til hermetisering. Ikke noe mas med hermetiseringsapparat eller kjele, bare rett inn i dampovn, 20 minutter og vips så var det ferdig. Nå var jo hermetiseringsprosessen det aller enkleste, men forarbeidet er heller ikke vanskelig.
Du trenger:
epler
askorbinsyre (fåes på apotek)
Og ja, det er alt du trenger, pluss noen norges glass og nye (!) gummiringer.
Skrell eplene, ta ut kjernehuset og evt skader (og evt. skadedyr…) og skjær opp i grove biter. Jobb raskt og ha alle eplebitene i en stor tykkbunnet gryte. Ha i bitte litte granne vann, bare nok til å dekke bunnen av kjelen, sett på lokk og kok eplene til de er møre. Rør om til det blir en grov mos. Rør videre hvis du ønsker en finere mos. Smak. Jeg valgte å ikke ha noe sukker i eplemosen, men her er det fritt frem. Bruk sukker til å runde av smaken, ikke for å gjøre den søt. Ha i askorbinsyre (1/5 ts pr liter mos) og rør om. Syren gjør at mosen beholder sin lyse farge. Syren er også ganske så dyr. Jeg ble tipset på apoteket at den kunne blandes med vann og taes som Vitamin C tilskudd. (Forhold vann til syre visste hun imidlertid ikke om,  kun at hvis det ble for mye syre så ble det også løs mage – hyggelig….)
Fyll steriliserte glass med eplemos – la 2 cm være igjen til toppen. Legg på våte gummiringer og sett på lokk. Sett glassene i dampovnen og følg ovnens anvisninger. Hvis du ikke har dampovn og heller ikke føler for å hermetisere på gammeldags måte i kjele, kan du alltids helle mosen i begre eller poser og fryse det.
For min del er nå glass med eplemos lagret i kjelleren og skal brukes til havregrøten, juleskinken, divers bakst og desserter….

Kommentarer

 • Reply Kari 22. oktober 2016

  Hei! Har akkurat fått meg dampovn. Kan jeg også sterilisere glassene i den? Hvordan gjør jeg det i så fall?

  • Reply Mat På Bordet 22. oktober 2016

   Ja det kan du Kari – det er helt genialt! Jeg setter min dampovn på 100C og setter den på 100%damp. Setter i glassene og lokk og evt. utstyr på rist eller perforert plate og lar det stå 5-10 minutter.

 • Reply randi skårbrevik 28. september 2014

  Dette skal prøves

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »