Hvis du er av den typen som lett blir hektet, så er ikke dette noe for deg. Hvis du i tillegg er glad i sur/søt, ikke les videre. Men, dersom du har god selvkontroll eller mange venner som du kan gi bort noen glass til er dette noe for deg. Lemon curd! Snakk om himmelsk! Utrolig, utrolig, utrolig godt!! Skulle jeg måttet ønske meg et siste måltid så hadde jeg nok hatt lemon curd til desert – fyllt i en terte bunn og toppet med marengs…. Heldigvis trenger jeg ikke vente til mitt siste måltid, for nå har jeg lemon curd i kjøleskapet. Ett glass. De tre andre glassene er fordelt rundt på venner. Jeg har lite selvkontroll….
Å lage lemon curd er ikke vanskelig. Det tar tid og trenger din fulle oppmerksomhet, ellers blir det eggerøre….med sitronsmak…. Oppskriften lager ca. 800ml (nok til en terte…)
Du trenger:
- 300ml ferskpresset sitronsaft
- finrevet skall av 4 sitroner
- 120g usaltet smør
- 350g sukker
- 4 egg
Ha sitronsaft, skall, smør (som du har skjært i mindre biter) og sukker i en tykkbunnet gryte. Ha gryten i et vannbad og pass på at gryten ikke kommer ned i vannet. La vannet i vannbadet småkoke. La smøret og sukkeret smelte mens du rører av og til.
Rør eggene lett sammen med gaffel. Hell de opp i sitronblandingen, gjennom en sil, mens du rører (ja, du trenger litt hjelp her kanskje…). Pass på at vannet i vannbadet ditt småkoker hele tiden. Fra nå av tar det ca. 40 minutter til curden tykkner. I begynnelsen holder det at du rører av og til, de siste 20 minuttene bør du holde et veldig godt øye med det og røre oftere. Curden vil tykkne etterhvert – trikset er å vite akkurat når det har kokt lenge nok. Lar du det stå for lenge, får du som sagt eggerøre. Prinsippet er det sammen som når du lager vaniljesaus – den er ferdig når sausen eller i dette tilfellet curden henger igjen på baksiden av sleiven. Curden tykkner noe under avkjøling.
Ha en liten skje lemon curd i din frokost yoghurt hver morgen for en lykkelig start på dagen!
Driver og lager denne nå, men curden blir aldri ordentlig tjukk! Den har stått over varmen i over to timer hvert fall. Hva gjør jeg galt?
hei Julia
Det kan hende at du må skru opp varmen litt slik at curden kommer til riktig temperatur. Husk også at curden vil tykne mer når den avkjøles.
Får du det ikke til kan du alltids tilsette litt maisena for å tykne det.
Lykker til!
@Elisabeth – munnorgasme ja, det kan jeg tenke meg!!
@Maria – høres ut som litt av en frokost! Farlig godt!!
mmmmmmmm lemon curd. Jeg går inn under kategorien ble hektet ved frøste smak. Gresk yoghourt med en god dæsj lemon curd blir frokosten fremover nå, sikle sikle!
Har aldri prøvd å lage dette selv, men skal prøve på nyttårsaften… Fikk en helt himmelsk kombinasjon på restaurant en gang -pai med lemon curd toppet med marengs, servert med karamelliserte bananskiver (crispy) og litt skogsbærcoulis. Munnorgasme.
@Solveig – ja, det er bare sååååå godt!!!
@Gunn – takk for tipset – hadde tenkt å lage llime curd men kombinasjonen lime/appelsin hørtes kjempegodt ut!
Fantastisk godt! På nystekte scones eller crumpets er det nær himmelrik. Jeg lager av og til med limeskall og saft i stedet for sitron, eller med en 50/50 blanding av lime og appelsinsaft, det anbefales å prøve!
Oh my sweet lord, dette er bare så godt. Et tips er å blande det sånn halvveis inn i hjemmelaget iskrem. Kjempefin dessert etter kalkun feks… 😉
Helt enig Marte – hjemmelagd lemon curd er himmelsk godt!!!
De som ikke har smakt dette før; prøv med en gang!! Helt himmelsk!
Marte
Takk for tipset Siri – ingenting er enklere (eller bedre) enn sukkerbrød og lemon curd :))
På denne linken: http://www.detsoteliv.no/ finner du ei god sitronkake med lemon curd som krem, veldig god! Bare bruk lemon curd som søkeord så kommer den opp 🙂
Hva??? Kjøpte du lemon curd etter å ha lest oppskriften på MPB – det var jo ikke meningen…:D
Du skal liksom lage den selv – vedder på at den blir enda bedre enn kjøpe varianten! :))
Måtte bare skrive om lemon curd etter å lest tips hos deg:) Kjøpte et glass med lemon curd på en fantastisk kul butikk. Prøve lage selv neste gang.
Ja, kan tenke meg at ikke det var hel godt… Har du en microplane? Bruk den fo å rie sitronskallet neste gang.
Hyggelig at du liker bloggen!
Hm!! Da hadde jeg nok litt for store biter sitron i, for jeg syns de ble litt for bitre å tygge på. Så vi silte dem vekk, og dermed ble det jo litt ekstra svinn. Må nok prøve å gjøre bitene mindre neste gang. For det blir garantert en neste gang…
Veldig fin blogg forresten.
Ja, ikke sant – helt addictive!
Og nei, jeg siler ikke av skallet – men passer på at det er veldig finrevet. Har du ikke fin nok rivjern kan du alltid hakke det mindre med kniv.
Dette måtte jeg prøve, og det smakte veeeeldig godt. Jeg lurer imidlertid på en ting og det er om du siler vekk sitronskall-bitene?
Lime curd er ogsaa nydelig!!
@Rita – ja, hvis du ikke skal bruke det med samme, så fyller du det varmt på glass og legger på lokk. Oppbevarerdu de mørkt og kjølig hadde jeg brukt de innen 2 uker. Kort holdbarhets tid grunnet egg….
@ina – du bor bare helt idyllisk – høner som legger egg utenfor huset, mann som kommer hjem med lam, sel som svømmer forbi….
@et lite land- å ja, sett i gang – det er grunn nok til å invitere….
Er det kun dampen som skal varme gryta som står oppi vannbadet, sidan vatnet ikkje skal nå opp til gryta? Stussar litt på at gryta ikkje skal nå ned til vatnet.
Hei Lars
Ja, kun dampen.
Dette for å hindre at sjokoladen blir for varm under smelting.
hilsen
ina
Herlig, herlig! Jeg har hatt planer om å lage sitronterte med marengs de siste helgene, men som du skriver forutsetter det (av helsemessige årsaker) at vi får kakespisende gjester. Sitron og søtt er nydelig.
Hehe, selvom det er en klassiker, synes jeg det er greit å kreditere inspirasjonskilden – hvertfall når det er så tett opptil. Mulig jeg skal spandere nylagte egg fra hønene mine som nettopp har begynt å verpe igjen etter en lang barseltid. 🙂
Fyller du den på glass mens den er varm, eller venter du til den har kjølnet? Hvor lang holdbarhet har den?
@ina – ja, du må bare prøve dette, jeg tuller ikke, det er såååå godt! Lemon cud er en såkallt klassiker, du trenger ikke kreditere meg hvis du har tenkt å skrive om det…..men det er jo alltid hyggelig å bli nevnt 🙂
@elisabeth – ja, du er som meg. Pass på at du har samlet menge nok til å få spist terten da, ellers blir du sittende alene med den….:D
Fortsatt god søndag til dere begge!!
Åh, dette så godt ut!! Tror ikke jeg har selvkontroll nok til å ha slike glass stående, så jeg får satse på tertevarianten.
Ha en fin søndag!
Mmmm, dette så veldig godt ut. Jeg er glad i sitroner, så dette skal testes ut. Om jeg lager det, får tatt bilder og krediterer deg i et innlegg – er det greit?