Lemon curd – ulovlig godt!

Hvis du er av den typen som lett blir hektet, så er ikke dette noe for deg. Hvis du i tillegg er glad i sur/søt, ikke les videre. Men, dersom du har god selvkontroll eller mange venner som du kan gi bort noen glass til er dette noe for deg. Lemon curd! Snakk om himmelsk! Utrolig, utrolig, utrolig godt!! Skulle jeg måttet ønske meg et siste måltid så hadde jeg nok hatt lemon curd til desert – fyllt i en terte bunn og toppet med marengs…. Heldigvis trenger jeg ikke vente til mitt siste måltid, for nå har jeg lemon curd i kjøleskapet. Ett glass. De tre andre glassene er fordelt rundt på venner. Jeg har lite selvkontroll….

Å lage lemon curd er ikke vanskelig. Det tar tid og trenger din fulle oppmerksomhet, ellers blir det eggerøre….med sitronsmak…. Oppskriften lager ca. 800ml (nok til en terte…)

Du trenger:

  • 300ml ferskpresset sitronsaft
  • finrevet skall av 4 sitroner
  • 120g usaltet smør
  • 350g sukker
  • 4 egg

Ha sitronsaft, skall, smør (som du har skjært i mindre biter) og sukker i en tykkbunnet gryte. Ha gryten i et vannbad og pass på at gryten ikke kommer ned i vannet. La vannet i vannbadet småkoke. La smøret og sukkeret smelte mens du rører av og til.

Rør eggene lett sammen med gaffel. Hell de opp i sitronblandingen, gjennom en sil, mens du rører (ja, du trenger litt hjelp her kanskje…). Pass på at vannet i vannbadet ditt småkoker hele tiden. Fra nå av tar det ca. 40 minutter til curden tykkner. I begynnelsen holder det at du rører av og til, de siste 20 minuttene bør du holde et veldig godt øye med det og røre oftere. Curden vil tykkne etterhvert – trikset er å vite akkurat når det har kokt lenge nok. Lar du det stå for lenge, får du som sagt eggerøre. Prinsippet er det sammen som når du lager vaniljesaus – den er ferdig når sausen eller i dette tilfellet curden henger igjen på baksiden av sleiven. Curden tykkner noe under avkjøling.

Ha en liten skje lemon curd i din frokost yoghurt hver morgen for en lykkelig start på dagen!

Kommentarer

  • Reply Julia 16. desember 2014

    Driver og lager denne nå, men curden blir aldri ordentlig tjukk! Den har stått over varmen i over to timer hvert fall. Hva gjør jeg galt?

    • Reply Ina Johnsen 18. desember 2014

      hei Julia
      Det kan hende at du må skru opp varmen litt slik at curden kommer til riktig temperatur. Husk også at curden vil tykne mer når den avkjøles.
      Får du det ikke til kan du alltids tilsette litt maisena for å tykne det.
      Lykker til!

  • Reply Mat på Bordet 2. januar 2012

    @Elisabeth – munnorgasme ja, det kan jeg tenke meg!!

    @Maria – høres ut som litt av en frokost! Farlig godt!!

  • Reply Maria 2. januar 2012

    mmmmmmmm lemon curd. Jeg går inn under kategorien ble hektet ved frøste smak. Gresk yoghourt med en god dæsj lemon curd blir frokosten fremover nå, sikle sikle!

  • Reply Elisabeth 29. desember 2011

    Har aldri prøvd å lage dette selv, men skal prøve på nyttårsaften… Fikk en helt himmelsk kombinasjon på restaurant en gang -pai med lemon curd toppet med marengs, servert med karamelliserte bananskiver (crispy) og litt skogsbærcoulis. Munnorgasme.

  • Reply Mat på Bordet 21. desember 2011

    @Solveig – ja, det er bare sååååå godt!!!

    @Gunn – takk for tipset – hadde tenkt å lage llime curd men kombinasjonen lime/appelsin hørtes kjempegodt ut!

  • Reply Gunn 18. desember 2011

    Fantastisk godt! På nystekte scones eller crumpets er det nær himmelrik. Jeg lager av og til med limeskall og saft i stedet for sitron, eller med en 50/50 blanding av lime og appelsinsaft, det anbefales å prøve!

  • Reply Solveig J 18. desember 2011

    Oh my sweet lord, dette er bare så godt. Et tips er å blande det sånn halvveis inn i hjemmelaget iskrem. Kjempefin dessert etter kalkun feks… 😉

  • Reply ina 10. april 2011

    Helt enig Marte – hjemmelagd lemon curd er himmelsk godt!!!

  • Reply Anonymous 10. april 2011

    De som ikke har smakt dette før; prøv med en gang!! Helt himmelsk!

    Marte

  • Reply ina 21. februar 2011

    Takk for tipset Siri – ingenting er enklere (eller bedre) enn sukkerbrød og lemon curd :))

  • Reply Siri 21. februar 2011

    På denne linken: http://www.detsoteliv.no/ finner du ei god sitronkake med lemon curd som krem, veldig god! Bare bruk lemon curd som søkeord så kommer den opp 🙂

  • Reply ina 15. februar 2011

    Hva??? Kjøpte du lemon curd etter å ha lest oppskriften på MPB – det var jo ikke meningen…:D
    Du skal liksom lage den selv – vedder på at den blir enda bedre enn kjøpe varianten! :))

  • Reply Johanne Brekkevold 15. februar 2011

    Måtte bare skrive om lemon curd etter å lest tips hos deg:) Kjøpte et glass med lemon curd på en fantastisk kul butikk. Prøve lage selv neste gang.

  • Reply ina 25. november 2010

    Ja, kan tenke meg at ikke det var hel godt… Har du en microplane? Bruk den fo å rie sitronskallet neste gang.

    Hyggelig at du liker bloggen!

  • Reply Tom-Johnny 24. november 2010

    Hm!! Da hadde jeg nok litt for store biter sitron i, for jeg syns de ble litt for bitre å tygge på. Så vi silte dem vekk, og dermed ble det jo litt ekstra svinn. Må nok prøve å gjøre bitene mindre neste gang. For det blir garantert en neste gang…

    Veldig fin blogg forresten.

  • Reply ina 24. november 2010

    Ja, ikke sant – helt addictive!

    Og nei, jeg siler ikke av skallet – men passer på at det er veldig finrevet. Har du ikke fin nok rivjern kan du alltid hakke det mindre med kniv.

  • Reply Tom-Johnny 24. november 2010

    Dette måtte jeg prøve, og det smakte veeeeldig godt. Jeg lurer imidlertid på en ting og det er om du siler vekk sitronskall-bitene?

  • Reply Anonymous 11. oktober 2010

    Lime curd er ogsaa nydelig!!

  • Reply ina 10. oktober 2010

    @Rita – ja, hvis du ikke skal bruke det med samme, så fyller du det varmt på glass og legger på lokk. Oppbevarerdu de mørkt og kjølig hadde jeg brukt de innen 2 uker. Kort holdbarhets tid grunnet egg….

    @ina – du bor bare helt idyllisk – høner som legger egg utenfor huset, mann som kommer hjem med lam, sel som svømmer forbi….

    @et lite land- å ja, sett i gang – det er grunn nok til å invitere….

    • Reply Lars Helge 25. oktober 2019

      Er det kun dampen som skal varme gryta som står oppi vannbadet, sidan vatnet ikkje skal nå opp til gryta? Stussar litt på at gryta ikkje skal nå ned til vatnet.

      • Reply Mat På Bordet 6. januar 2020

        Hei Lars
        Ja, kun dampen.
        Dette for å hindre at sjokoladen blir for varm under smelting.
        hilsen
        ina

  • Reply Et lite land 10. oktober 2010

    Herlig, herlig! Jeg har hatt planer om å lage sitronterte med marengs de siste helgene, men som du skriver forutsetter det (av helsemessige årsaker) at vi får kakespisende gjester. Sitron og søtt er nydelig.

  • Reply [kjøkkentjeneste] 10. oktober 2010

    Hehe, selvom det er en klassiker, synes jeg det er greit å kreditere inspirasjonskilden – hvertfall når det er så tett opptil. Mulig jeg skal spandere nylagte egg fra hønene mine som nettopp har begynt å verpe igjen etter en lang barseltid. 🙂

  • Reply Rita 10. oktober 2010

    Fyller du den på glass mens den er varm, eller venter du til den har kjølnet? Hvor lang holdbarhet har den?

  • Reply ina 10. oktober 2010

    @ina – ja, du må bare prøve dette, jeg tuller ikke, det er såååå godt! Lemon cud er en såkallt klassiker, du trenger ikke kreditere meg hvis du har tenkt å skrive om det…..men det er jo alltid hyggelig å bli nevnt 🙂

    @elisabeth – ja, du er som meg. Pass på at du har samlet menge nok til å få spist terten da, ellers blir du sittende alene med den….:D

    Fortsatt god søndag til dere begge!!

  • Reply Elisabeth 10. oktober 2010

    Åh, dette så godt ut!! Tror ikke jeg har selvkontroll nok til å ha slike glass stående, så jeg får satse på tertevarianten.

    Ha en fin søndag!

  • Reply [kjøkkentjeneste] 10. oktober 2010

    Mmmm, dette så veldig godt ut. Jeg er glad i sitroner, så dette skal testes ut. Om jeg lager det, får tatt bilder og krediterer deg i et innlegg – er det greit?

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »