Julechutney

To ting som gjør at jeg i år er tidlig ute med juleforberedelser. Det første er at MPB skal ha stand på Designernes eget Julemarked 4-5 desember og jeg får ikke sove med tanke på at jeg må ha nok å selge… Det andre var et forespørsel fra et blad om jeg hadde noe julemat som kunne fotograferes med en eneste gang… Ja, selvfølgelig hadde jeg det, og satt omgående i sving med blant annet Julechutney… Nå er det ikke en dum ting å lage chutney lenge før du skal bruke den – den skal helst stå iallfall 4 uker for å la smakene sette seg og gjerne lengre. Når det er sagt så smaker den ikke så aller verst allerede nå…
Jeg har tittet på en del oppskrifter på christmas chutney – alt fra Delia Smith, til Nigella Lawson til mine kokebøker om sylting (4 stykk, tro det eller ei, bare om sylting) men, fant ingen som jeg synes virket midt i blinken. Denne er en kombinasjon av mange oppskrifter. Felles for de alle er tørket frukt, epler (for volumen og smakens sin skyld), eddik og sukker. Variasjonene ligger i kombinasjonen av frukt og valgte krydder. Jeg har nå blandet det jeg synes passet. Ikke nøl med å ertsatte en frukt for en annen eller ha mer eller mindre krydder i. Hold deg til mengdene ellers, så kan du lage din egen personlig jule chutney.
du trenger:
100g svisker (stenfri)
200g tørkede aprikoser
200g tørkede tranebær
200g dadler (uten sten)
2 røde løk, fin hakket
4 epler, kjerne fjernet, skjært i 8 båter og skjært i skiver
4 cm fersk ingefær, skrellt, finrevet
4 hvitløksfedd, skrellt, finrevet
250g brun sukker
250g sukker
1/2 ts chillipulver
2 ts salt
700 ml eplecider eddik
Ha tørket frukt i en food processor og kjør til du har en relativ finhakket masse. Du kan alternativt hakke for hånd.
Ha hakket tørr frukt i en tykkbunnet gryte og tilsett resten av ingrediensene. Sett på varmen og rør til sukkeret er smeltet. La det hele småkoke mens du rører av og til til chutneyen har tykknet. Det kan ta opp til en time. Chutneyen er ferdig når du kan trekke sleiven din gjennom uten at det momentant renner sammen igjen. Hell chutneyen på rene steriliserte glass. Legg på en liten skive bakepapir på toppen av chutneyen før du stenger med lokk.
La chutney stå en måneds tid før du bruker den, slik at smaken kan modnes. Server med julematen!

Kommentarer

 • Reply Elin 5. september 2017

  Hei! Har tenkt å lage denne til Julemarked i desember. Har laget noen andre typer chutney også og lurer bare på hvorfor du legger bakepapir før lokket?

  • Reply Mat På Bordet 17. september 2017

   Hei Elin!
   Ja, det lurer jeg også på nå…. 🙂
   Har du gode nok syltetøyglass bør ikke papir være nødvendig. Fyll glasset helt til topp med chutney og sett lokk på umiddelbart.
   Lykke til!

 • Reply lene hansen 15. desember 2014

  Hei.
  Jeg har nå laget dette, men er ikke sikker på om det jeg har gjort er riktig!?? syns det smaker for mye eddik? kan jeg ha i mer sukker? må si at de nå står på glass i kløleskapet og har stått slik i 4 dager:-)
  på forhånd takk:-)

  • Reply Ina Johnsen 18. desember 2014

   Hei Lene
   Smaken av eddik er nok mer fremtredende nå chutneyen ikke har fått lov å stå og ‘modne’. Den bør stå minst en måned (gjerne mer) for å ‘modne’- da blir også eddik smaken mindre fremtredende. Men, skjønner at du er interessert i å spise den snart da juletiden er rett rundt hjørnet 🙂
   Hvis jeg var deg så hadde jeg fylt på med mer frukt, ikke mer sukker om du ønsker å spise chutneyen snart. Dvs at du må gjøre om på forholdet mellom frukt og eddik. Varm opp chutneyen, ha opp i mer frukt og la det koke sammen igjen. Om et blir for tørt kan du helle opp i litt vann eller eplejus men ikke mer eddik.
   Alterntaivet ditt er å la den stå og modne lengre og heller kose deg med julechutney i februar 🙂
   Lykke til!

 • Reply ina 18. desember 2010

  Kommer an på størrelse av glass, men synes å huske at det ble en 5-6 glass på ca. 300ml.

 • Reply Anonymous 18. desember 2010

  hvor mange glass blir dette ca.

 • Reply ra-ta-tui 17. oktober 2010

  Spennende – skal også prøve å lage noen julegaver! Tittet litt på amazoon etter en god bok om sylting, chutneys og preserves. Kan du anbefale en bok? Takk:)

 • Reply ina 13. oktober 2010

  Det kan stå i 1-2 år – ikke bare kan du lage årets julegaver men neste års også!! :))

  Det er under forutsetning at du lagrer det mørkt og kjølig og i kjøleskapet etter åpning…

  Lykke til!

 • Reply Et lite land 13. oktober 2010

  Glimrende idé som smågaver til jul! Dette har jeg lyst til å prøve. Hvor lenge kan det stå?

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »