Icebox cookies #1 – med appelsin og mandler

Med tanke på at MPB også skal selge julebakst på Dejm, tenkte jeg det var lurt å teste noen oppskifter på såkalte icebox cookies i tilfelle etterspørselen ble så stor på markedet at jeg måtte bruke natt til søndag for å bake. Egentlig tror/håper jeg ikke det blir tilfelle, men det er kjekt å ha en unnskyldning for å bake cookies…
Icebox cookies kan være så mangt, men felles for de alle er at deigen rulles i en pølse og oppbevares i kjøleskapet til deigen blir helt stiv, eller opp til en uke. Så skjærer man skiver av denne pølsen og baker ettersom man får besøk eller rett og slett får lyst på en nybakt kjeks. Basis deigen består vanligvis av smør, sukker, egg og mel – til dette kan du tilsette vanilje, malte nøtter, kakao, sitron, ja, mulighetene er uendelige. Deigen kan også oppbevares i frysen – en månedstid.
Denne oppskriften er tatt fra Martha Stewart.
du trenger
200g mandler (uten skall)
140g melis
170g smør, rom temperatur
finrevet skall av tre appelsiner
1 stort egg, rom temperatur
1 ss fersk presset appelsin jus
250g mel
perlesukker
ovn temp 180C
 Ha melis og mandler i en food processor og bland til du har en relativ fin hakket masse.
Pisk egg og appelsinskall sammen til det er lett og luftig. Ha opp i mandel/melis massen og bland. Ha opp i egg og appelsinjus og bland. Ha opp i mel og bland. Pass på å ikke kjøre deigen for lenge i kjøkkenmaskinen – deigen skal bare være akkurat blandet etter hvert steg.

Del deigen i to og hell den ene halvdelen på benkeplaten som du har strødd med litt melis.

Rull deigen til en pølse,
Og pakk den inn i papir. Tvinn sammen endene, eller brett de under, og skriv på papiret hva pakken inneholder hvis du har tenkt å oppbevare den i frysen en liten stund. Da husker du også hva det er… Gjør det samme med neste halvpart av deigen.
Ellers kan du oppbevare deigen i kjøleskapet, minimum 3 timer og opptil en uke. Når du ønsker å bake tar du frem deigen og pakker den ut av papiret. Børst av overflødig melis. Ha perlesukker på benken og rull pølsen oppi. Trykk litt ned for at sukkeret skal feste seg. Alternativt kan du pensle pølsen lett med melk og så rulle den i perlesukker. Skjær skiver av pølsen, ca. 0.5cm tykke. Prøv å ha lik tykkelse på alle skivene slik at de blir bakt jevnt. For å ikke få en flat kant på pølsen mens du skjærer, ruller du pølsen litt for hver skive du skjærer. Press toppene også ned i perlesukker.
Legg deig skivene på et bakebrett dekket med bakepapir og sett i en forvarmet ovn.
Bak i ca. 15 min, til de er tørre på toppen og fått bitte litt farge på kantene. Baker ovnen din ujevnt, snu bakeplaten midt i  baketiden. Legg på rist for avkjøling. Oppbevar i kakeboks.
Veldig gode cookies – ikke for søte med god appelsin smak og litt motstand fra mandlene – noe for jul?
legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »