Annonse
Ny bok: Eltefri bakst. Klikk her for å lese mer om boka.

Lørdagsgodt!! Karamelisert popcorn!

Dette er lørdagsgodtet av lørdagsgodtet! Passer til film, surfing på nettet, kos foran peisen, monopol eller annet brettspill, venninne- eller vennetreff, cocktailparty, aperitif, dessert etter desserten, barneselskap,osv. osv. 
Karamel popcorn er  utbredt i USA og som barn tryglet jeg om å få kunne kjøpe Cracker Jacks på kino – min favoritsnacks! Nå i voksen alder skjønner jeg selvsagt at Cracker Jacks, som så mye annet, også kan være «hjemmelagd». Litt surfing på nettet og man finner masse oppskrifter og til med youtube filmer om hvordan man kan lage karamelisert popcorn. Prinsippet går ut på at man lager en karamel som man da heller og blander over popcorn – enkelt og greit.  Jeg har valgt å følge prinsippene til  en oppskrift fra Smitten Kitchen. For å være ærlig så forsøkte jeg å gjøre dette 3 ganger før jeg fikk det til. Først forsøket endte med for brun karamel som ga en bitter brent smak (men som var veldig pen å se på). Andre forsøket endte med et krystallisert karamel som bare smuldret sammen når den skulle blandes med popcornet. Tredje forsøket var fulltreffer! 
Smittenkitchen sin oppskrift er på spicy caramel popcorn – hvor hun har blandet chillipulver i karamellen. Det gjør jeg neste gang jeg har voksne på besøk – men ikveld er popcornet tiltenkt barn. Hun har også blandet peanøtter med popcornet – jeg blandet cashew nøtter. Jeg har også endret mengde popcorn (mer) i forhold til karamellen.
Du klarer det sikkert på første forsøk, for det er ikke vanskelig! To ting du skal huske på: 
1. ikke la karamellen bli for brun – husk at den fortsetter å få farge også etter at du har slått av varmen.
2. ikke rør i karamellen!!!!
Du trenger
soyaolje
250g popcorn (upoppet…)
200g nøtter – peanøtter eller cashewnøtter – salte (kan sløyfes)
1 1/5 ts natron (baking soda)
500g sukker
50g smør
125ml vann
Lag popcorn.Varm opp oljen i en stor tykkbunnet kjele, hell popcornet i, legg på lokk og la det poppe ferdig. Hell popcorn ut i en stor skål (du skal blande popcornet med karamellen i denne) som du har smurt 
lett med soya olje og ha opp i nøttene. Smør samtidig to slikkepinner eller skjeer med olje som du skal bruke å blande popcornet med og legge bakepapir på to bakebrett. 
Lag karamell. Ha sukker, smør og vann i en tykkbunnet kjele og la det smelte sammen over middelsvarme. Rør veldig forsiktig et par ganger hvis du må. Sett opp varmen når smøret og sukkeret har smeltet og la det koke en 5 -10 minutters tid til det begynner  å bli gyllent.
Slå av varmen, hell i baking soda og rør sammen (det vil bruse!). Hell karamellen over popcorn og nøtteblandingen og bland sammen (som du skulle blande sammen en salat). Her må du jobbe raskt. Hell popcornet over på  bakeplatene  og dra det litt fra hverandre slik at du ikke får en stor masse. La det avkjøle. Brekk evt. opp i mindre biter, legg i en skål og kos deg med din egen hjemmelagde lørdagsgodt!

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 23. april 2012

  Mmm, da har du noe godt å glede deg til!

 • Reply swimzy 19. april 2012

  Dette høres utrolig godt ut, jeg har aldri prøvd karamell på popcorn før, bare salt..så dette skal bli spennendes 🙂
  Takk for tipset 🙂

 • Reply Mat på Bordet 10. april 2012

  Da har du noe godt i vente, for dette er virkelig kjempegodt! Helt enig at det er tøft å beherske seg – jeg prøver alltid å ha flere til stede når jeg lager dette slik at jeg ikke ender opp med å spise alt selv 🙂

 • Reply Katastrofen 10. april 2012

  Oi! Karameliserte popcorn hadde jeg dilla på da jeg bodde på New Zealand, og har vært både skuffet og takknemlig (man spiser ikke bare en håndfull av disse når man er i gang!) over at det ikke eksisterer i de nordiske landene. Nå har jeg opparbeidet litt mer selvbeherskelse, og vil kanskje klare å ha dette over flere dager (eller flere timer, til og med!). 🙂 Gleder meg til å prøve! Det er 8 år siden sist jeg spiste det. ^_^

 • Reply shygirl 29. oktober 2011

  Takk for svar. :-))
  Da skal jeg sjekke hva jeg finner.

 • Reply Mat på Bordet 26. oktober 2011

  Det kan du nok! Finnes det micropopcorn uten smakstilsetninger (altså smør, salt) hadde jeg brukt det….

 • Reply shygirl 26. oktober 2011

  Oh, dette så fantastisk godt ut.:-) takk for oppskrift. 🙂
  Tror du man kan bruke micropopcorn i stedet for å poppe det selv..?

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »