Purre terte

Jeg har skrevet om Molly Wizenberg før – hun ga ut en bok i fjor, a homemade life,  som er en blanding av tilbakeblikk og oppskrifter – det var sommerens bok for min del – anbefaler den virkelig! Hun skriver også regelmessig innlegg for Bon Appetit som jeg også abonnerer på og denne oppskriften er hentet derfra. Anledningen var en jenteparty. Jeg var litt for sent ute for å kapre en desert oppgave, men med dette bidraget fikk jeg iallfall fyllt mitt bake behov.
Lag din egen paideig – det blir best. Husk på to ting: ikke overarbeid deigen og la den hvile!
For en pai deig trenger du
4 ss iskaldt vann
3/4 ts eplecider eddik
190 g mel
125 g smør, kald og skjært i små terninger
For fyllet trenger du
125 ml melk
125 ml kremfløte
1 stort egg
1 eggplomme (fra et stort egg)
150 g ost – gjerne en fransk geitost, parmesan eller annen ost med mye smak
50 g smør
4 store purreløk
vann og salt
Ovn temp. 190C
Begynn med å lage paideigen. Bland vann og eddik i en liten skål. Ha melet i en food processor og tilsett smøret. Kjør maskinen til du har en blanding som ser ut som grove brødsmuler. Tilsett vann/edik blandingen mens maskinen kjører, litt om litt. Det er ikke sikkert du trenger alt og det kan hende du trenger mer….. Deigen skal bare så vidt begynne å komme sammen. Ta ut deigen og samle deigen lett med hendene. Trykk det ned slik at du har en flat rund deig, pakk det godt inn i plast og la deigen hvile i kjøleskapet i minst 2 timer.

I mellomtiden kan du lage purre fyllet.

Skjær purren i strimler – bruk kun den hvite og lyse grønne delen av purren. Smelt smøret i en tykkbunnet gryte og ha opp i purren. Rør.

Ha ca. 2ss med vann opp i purreblandingen. Slå varmen på lavt, sett på lokk (lag gjerne en cartouche hvis du vil) og la det putre til purren er myk. Pass på å rør innimellom. Dette tar ca. en halvtime. Når purren er myk, tar du av lokket og lar evt. vannet fordampe. Smak til med salt.

La purre fyllet avkjøle. Både fyllet og deigen kan lages noen dager i forveien.
Når du er klar for å sette sammen terten, tar du ut deigen. La den bli litt myk i romtemperatur før du forsøker å rulle den ut. Rull den ut til en sirkel som er større enn terte formen din. Legg deigen forsikitg i formen og press den opp mot sidene. Skjær av evt. overflødig deig. Legg et stykke bakepapir på toppen av deigen og fyll med noe som vekter deigen ned – tørre kikkerter for eksempel. Sett deigen i forvarmet ovn og bak ca. 30 min. eller til den ser tørr ut. Fjern papir og vekter, lag noen hull i tertebunnen med gaffel og sett den tilbake i ovnen en 20 minutters tid til den har en fin gyllen farge. Ta den ut av ovnen og la den avkjøle litt i formen.
Bland melk, kremfløte, egg og eggeplomme og 1/4 ts salt i en skål. Smør purrefyllet utover deigen. Strø osten over. Hell melk blandingen over og sett det hele i ovnen igjen. Bak til fyllet er gjennomstekt – 30 – 40 minutter. La det avkjøle litt før du serverer. Alt. kan du la den avkjøle helt, ta den med i selskap og varme den opp igjen.

Og dere må virkelig unnskylde bildet av den ferdige terten. Jeg knipset den mens den sto i ovnen – rev den med meg i selskap og etter et par glass med vin, glemte å ta bedre bilde. I tillegg var den spist opp…..:)

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »