Julemarkedsforberedelser

Ja, du får ha meg unnskyldt, men jeg  begynner å forberede til jul. Dvs. forberede til Julemarkeder. Skolen har  julemarked (se www.julemarked.blogspot.com) og MPB skal ha stand på Designernes eget Julemarked. Jeg ligger allerede våken (tåpelig, jeg vet) og tenker på alt jeg skulle ha lagd.
Skolens julemarked har jeg nå holdt på med i flere år og MPB har levert stort til matboden. En ting som alltid slår an er sitron sirup. De første årene fikk jeg bare høre om den. Et år fikk jeg se en flaske. Året etter fikk jeg kjøpt en flaske. Det var så rift om disse flaskene at mødrene lå på lur slik at de kunne sikre seg en flaske med en eneste gang de ble levert til bodene.  Da jeg omsider fant ut av hvem som leverte disse sagnomsuste flaskene, hadde hennes barn sluttet på skolen og dermed ville det bli slutt på sitronsirupen. Trodde jeg. Så fant jeg oppskriften! Jeg overtok produksjonen og leverte 10 flasker første året. 20 flasker i fjor. Og fortsatt får jeg høre at det er mangel på sitronsirup og at de kunne ha solgt så mye, mye, mye mer. Og det til kr. 80.- flasken!
I år har jeg begynnt med produksjonen tidlig.  2 kveldsøkt resulterte i en bly tung søppelkasse fyllt med skall av 98 sitroner, et utrolig klissete kjøkken gulv og 20 flasker sitronssirup klart for salg. Neste uke blir det nok et par økter til og kanskje til og med uken deretter. Dermed bør jeg ha nok til å kunne donere til skolens julemarked og å kunne selge på DEJM. Kanskje.
Vil du lage sirupen selv finner du oppskriften her. Jeg bruker nå mindre sukker enn det jeg oppga i oppskriften den gangen. For hver liter sitronsaft burker jeg 1 liter «skall» vann og 1 kilo sukker. Det blir til og med lett og huske 🙂 Sitronskallet skreller jeg av med en potetskreller (ikke sånne fine strimler som vist på bildet – det var den gangen jeg lagde bare et par flasker om gangen og ikke måtte gjennem hundrevis av sitroner). Jo mer skall du bruker jo mer bitter blir sirupen din. Jeg pleier å bruke skallet av 1/3 av sitronene.
Sirupen smaker godt blandet med vann og blandet som drink – da med vodka for eksempel. Har du din egen brus maskin, tenker jeg at du kunne lage dine egen sitron brus. Du kunne også lage ispinner eller sorbet for saks skyld. Ikke rart at denne sirupen er populær når den er så anvendelig….

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 11. november 2011

  🙂

 • Reply Anonymous 10. november 2011

  Tusen takk for svar ang sterilisering av flaskene. 🙂

 • Reply Mat på Bordet 1. november 2011

  Jeg bruker kun nyinnkjøpte glass og lokk og sterilserer de før jeg heller i sirupen. Du kan koke de, ha de i dampovn eller vanlig stekeovn (100grader ca. 15 minutter).

 • Reply Anonymous 1. november 2011

  Koker du flaskene før du heller over i de?

  Jeg har smakt dette en gang, så det var helt suverent å komme over denne oppskriften. Super godt!! 🙂

 • Reply Mat på Bordet 31. oktober 2011

  Mye fint å kjøpe på julemarkedet vet du! Kom, kom, jeg er der hele dagen!!

 • Reply polkadot 30. oktober 2011

  Nydlich!!!
  Tror jeg må lage en liste…synes alt ser så lekkert ut til julemarkedet!!!
  C

 • Reply ina 13. juni 2011

  Å så gøy Marianne!
  Det høres så absolut ut som tidenes drink!!!

 • Reply Marianne 10. juni 2011

  Måtte bare innom og fortelle at jeg prøvde denne.
  Den ble brukt til «tidenes» velkomstdrink:
  Vodka
  Eplelikør
  Sitronsirup
  Farris
  Vaniljesukker
  Lime.

  40 mennesker spurte om oppskriften 🙂

 • Reply ina 28. oktober 2010

  Ja, jeg skjønner at du har mye kjøtt i huset for tiden 🙂

  Men snart er det jul og da mååå du bare begynne med søtsakene :))

 • Reply [kjøkkentjeneste] 28. oktober 2010

  Spennende! Jeg har ennå lemoncurd på listen over ting jeg vil prøve, men du vet den tiden….

  For øyeblikket er det for mye vilt her i huset.

 • Reply ina 28. oktober 2010

  Hei Therese! Se det, jeg trodde jeg hadde vært innom alle norske matbloggere, men der var du! Har satt deg på listen min jeg også:) – du har superfin blogg!

  Limoncello, må jeg innrømme har jeg ikke smakt. Men, ja, jeg tenker at det kan minne om det samme hvis du blander sirupen med 40 eller 60%.. Jeg liker å blande sirupen med vann og vodka som sagt, super sommer drink!

  Flaskene kjøper jeg her http://www.nordicpack.no/

  Lykke til med sirupen – det blir sikkert en slager på Vellets julemarked også! 🙂

 • Reply Smatt 28. oktober 2010

  glemte å spørre om hvor du kjøper så fine flasker? =D

 • Reply Smatt 28. oktober 2010

  OY så spennende! Dette må jeg teste ut til Vellets julemarked 😉 Minner litt om limoncello med uten alco selvsagt… har du smakt det ? Fabelaktig! Har oppskrift på bloggen min!
  Legger deg til i lista mi, kjempe inspirerende blogg du har!
  klem Therese

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »