Grov honning banan kake på en mørk regnværs dag

Eneste ting å gjøre når det er tidlig kveld, bekmørkt og regnvær ute,  er å sette i gang og bake kake. Jeg mener, hvordan skal man ellers holde humøret oppe? I tillegg ligger det to veldig brune bananer her ifrukt skålen og gir meg dårlig samvittighet. Jeg kunne slenge de i frysen og bruke de til en smoothie en dag, men i dag skal jeg heller bake kake med de.
Jeg fant oppskrift på en honningkake hos Joy the baker og har brukt den som base for min banankake. Banan og honning og litt grov mel – ja, man kunne nesten påstå at kaken var av den sunne varianten. Passer veldig godt til et te selskap iallfall og som en liten bonus i matpakken. Jeg tenker også å la den bli noen dager gammel og slenge den i toasteren, kanskje med bitte litte granne smør på…..Ja, hverdagen ser straks lysere ut!
Oppskriften fra Joy the baker bruker buttermelk, eller på godt norsk, kjernemelk. Når jeg etterlyste kjernemelk fra Tine for en stund siden, fikk jeg dette som svar:
 
«Kjernemelk er væsken som blir tilbake når smør skilles fra fløten under kjerning. Næringsinnholdet i kjernemelk er svært lik skummet kulturmelk. Kjernemelk er ikke vanlig salgsvare. Kjernemelk blir enten tørket og brukt i industrien eller som dyrefôr. Vi anbefaler deg derfor å prøve med TineMelk Skummet Kultur. Lykke til! «

 

Hmm, jeg hadde bananer liggende med ikke noe skummet kulturmelk. Joy the baker to the rescue! Hun skriver at man enkelt kan lage en substutit for kjernemelk ved å tilsette 1 ss nypresset sitronsaft til 250ml melk, vente 2 minutter og bruke som kjernemelk. Eller du kan bruke en blanding av 2/3 naturell yoghurt blandet med 1/3 melk. Så da vet du det, nesten gang du finner en oppskrift med «buttermilk».
For en stor eller 2 mindre formkaker trenger du
160g sammalt hvete
200g hvetemel
2 ts bakepulver
3/4 ts salt
165g myk usaltet smør (bruker du saltet smør så sløyfer du det ekstra saltet)
220g sukker
125ml flytende honning
2 modne bananer
2 ts vanilje ekstrakt
3 store egg
250ml kjernemelk
Ovn temp. 180C
Sil sammalt hvete, hvetemel, bakepulver og salt sammen i en skål. Rør sammen smøret med sukker og honning til det er lett og luftig. Bland i egg, en om gangen. Bryt bananen i biter og rør sammen med smør blandingen. Og når jeg skriver modne bananer, så mener jeg virkelig modne bananer….
Ha opp i vanilje ekstrakt og bland. Deigen din lukter nå en herlig blanding av honning, vanilje og bananer…mmmmm….. Ha opp i mel blandingen i tre omganger, vekselvis med melken. Du skal begynne og slutte med melblandingen. Hell deigen i brødformen som du har dekket med bakepapir. Spre deigen ut med en skje eller slikkepott.
Sett i ovnen og bak 45 – 60 minutter – sjekk med kakepinne før du tar ut kaken. La det avkjøle litt i formen før du ta den ut og la den avkjøle videre på rist. Skjær i skiver og server med et stort glass melk til barna eller en kopp te til deg selv. Ble ikke livet straks litt bedre?

 

Kommentarer

 • Reply ina 30. november 2010

  Hei Torunn!

  Oooppps! Du har helt rett at jeg glemte å skrive hva man skulle gjøre med eggene, og du hadde helt rett i at de skulle piskes inn i smør/honning blandingen. Takk for at du gjorde meg oppmerksom på det – oppskirften er nå rettet!

  Og takk for at du delte din glutenfri variant!

  HIlsen ina 🙂

 • Reply Torunn 29. november 2010

  Mmmm – den er deilig også med glutenfritt mel – halvparten jyttemel og resten semper grov naturlig fri for gluten. Det er ikke alltid man kan bytte ut mel – men denne gangen funket det – den ble deilig!
  Men eggene – det står ikke hvor de kommer inn….jeg pisket dem et og et inn i smør/honning blandingen…var det riktig?
  Takk for fin og inspirerende blog – synd jeg ikke bor i Oslo….Lykke til på markedet!
  Torunn 🙂

 • Reply ina 4. november 2010

  Det går selvfølgelig av å bruke bananer som ikke er fullt så modne, men du har rett i at det vil gi mindre banan smak….
  Du kan jo evt. vente med å bake en dag eller to til de modnes…:))
  Du kan også sløyfe bananene og lage en ren honning kake.

  ina:)

 • Reply Anonymous 4. november 2010

  går det an å bruke bananer som ikke er fullt så modnè eller er det ikke så mye smak i de?

 • Reply ina 2. november 2010

  Ja, ikke sant? Høres ut som om du har en hyggelig kveld planlagt!
  ina

 • Reply Elisabeth 2. november 2010

  Livet ser straks mye bedre ut! Jeg har nettopp vært i fryseren og plukket fram en av helgens gulrotmuffins. Bruker ROOMs oppskrift som basis, men mer og flere krydder. I tillegg bruker jeg brunt sukker og bytter ut en del av det fine hvetemelet med Fibra ekstra finmalt fullkornsmel. Ikke spesielt sunn av den grunn, men enda bedre 🙂

  Det blir te, stearinlys og gulrotmuffins når propellen har sovnet 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »